Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)

Sosiaali- ja terveysalan opiskelijoiden harjoitteluiden ohjauskorvausten käytännöt muuttuvat

Jaa

Harjoitteluiden ohjauskorvausten käytäntö muuttuu vuoden 2023 alusta lähtien. Tähän asti ammattikorkeakoulut ovat maksaneet sosiaali- ja terveysalan harjoittelupaikoille korvauksia harjoitteluiden ohjauksesta. Jatkossa ammattikorkeakoulujen sote-alan harjoittelujen ohjauskorvaukset maksaa valtio.

– Aiempi käytäntö on ollut epäoikeudenmukainen, sillä se on koskenut vain sote-alan ammattikorkeakouluja, ei toisen asteen oppilaitoksia tai yliopistoja, kertoo Diakin koulutusjohtaja, vararehtori Pirjo Hakala.

– Ammattikorkeakouluissakin sosiaali- ja terveysala on muodostanut poikkeuksen. Muilla aloilla ei ohjauskorvauksia pääsääntöisesti ole maksettu ja opiskelijat saavat usein myös palkkaa harjoitteluistaan.  Ammattikorkeakoulut ovat ajaneet sitä, että sote-alan ohjauskorvaukset tulisivat valtion maksettaviksi samaan tapaan kuin esimerkiksi lääkärikoulutuksessa.

Nyt tämä uudistus on toteutumassa, sillä eduskunta on hyväksynyt lait terveydenhuoltolain, sosiaalihuoltolain ja sosiaalihuoltolain 52 §:n muuttamisesta. Näiden lakimuutosten myötä ammattikorkeakoulujen sosiaali- ja terveysalan opiskelijoiden harjoittelut tulevat valtion koulutuskorvauksen piiriin.

– Jatkossakin siis maksetaan harjoittelupaikoille ohjauksesta korvausta, mutta korvaus ei tule ammattikorkeakouluilta vaan valtion varoista, Hakala täsmentää.

Keitä muutos koskee?

Kolutuskorvauksen saajien piiriin tulevat kuulumaan hyvinvointialueet, HUS-yhtymä, Helsingin kaupunki, kunnat ja kuntayhtymät, Ahvenanmaan maakuntahallitus, yksityiset sote-palveluita tuottavat yksiköt, valtion mielisairaala, Suomen ev-lut. kirkko, kirkon seurakunnat ja seurakuntayhtymät.

– Ammattikorkeakoulut pyrkivät vaikuttamaan siihen, että korvauksen piiriin tulisivat yksiselitteisesti myös järjestöt ja yhdistykset. Mikäli järjestö tai yhdistys ei tuota maksullisia sote-palveluita, se saattaa jäädä korvauksen ulkopuolelle. Eduskunta kuitenkin edellytti, että hallitus seuraa korvaukseen oikeutettujen organisaatioiden kattavuutta ja ryhtyy tarvittaessa toimenpiteisiin lainsäädännön kehittämiseksi, Hakala lisää.

Harjoittelupaikkojen sopimukset uusitaan

Käytännön muuttumisen vuoksi Diak on irtisanonut kaikki nykyiset harjoittelusopimukset päättymään tämän vuoden lopussa. Harjoittelupaikkojen kanssa tehdään uusi sopimus, johon ohjauskorvauksia ei enää sisälly. Sopimuspohja on laadittu ammattikorkeakoulujen yhteistyönä, jotta päästään mahdollisimman yhdenmukaisiin sopimuskäytäntöihin.
 
– Sosiaali- ja terveysalan tutkintoa suorittavien seurakuntaharjoittelut kuuluvat siis ohjauskorvauksen piiriin jatkossakin. Huomattava on, että muutos ei koske kirkollista kelpoisuutta suorittavia yhteisöpedagogeja, koska he eivät suorita sosiaali- ja terveysalan tutkintoa, Hakala huomauttaa.

Korvausten maksatus keskitetään

Koulutuskorvauksen maksatustehtävät keskitetään Lounais-Suomen aluehallintovirastolle. Keskittäminen turvaa sitä, että lain tulkinta säilyy mahdollisimman yhdenmukaisena. Korvaukset maksetaan puolivuosittain hakemusten perusteella eikä enää heti harjoittelun jälkeen, kuten aiemmin on ollut käytäntönä.

Harjoittelupaikkojen tulee hakea ensimmäisen puolen vuoden korvausta syyskuun loppuun ja loppuvuoden korvausta maaliskuun loppuun mennessä. Korvauksen perusteena ovat ammattikorkeakoulun kanssa tehty sopimus ja toteutuneet harjoitteluviikot.

– Ohjauskorvauksen suuruus tulee olemaan kaikille sama. Korvauksen suuruus ja sen hakemiseen ja maksamiseen liittyvät menettelytavat tullaan määrittämään STM:n asetuksella. Siitä saamme tietoa myöhemmin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Kyläsaarenkuja 2
00580 HELSINKI

http://www.diak.fi

Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) kouluttaa asiantuntijoita sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkauksen aloille. Se osallistuu koulutusalojensa alueelliseen, valtakunnalliseen ja kansainväliseen kehittämiseen mm. hanketoimintansa kautta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)

Komiikalla nuorten yksinäisyyttä vastaan Besties with Pori -tapahtumassa31.1.2023 08:44:36 EET | Tiedote

Diakonia-ammattikorkeakoulun hallinnoima Monikielinen Ohjaamo -hanke ja Porin Ohjaamo järjestävät yhdessä alle 30-vuotiaille porilaisille nuorille ilmaisen Besties with Pori -tapahtuman 15. helmikuuta Promenadikeskuksessa. Luvassa on Fathi Ahmedin stand upia sekä ystävystymistä Speed Friending -tyyliin. Nuorten tiukkoihin kysymyksiin vastaamassa ovat uusi kaupunginjohtaja sekä sivistystoimialan toimialajohtaja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme