Sininauhaliitto

Sosiaali- ja terveysjärjestöjen uudistuminen vaatii innovatiivisuutta ja eettisyyttä

Jaa

Tiedote 25.1.2018. Sote-uudistus, talouden tilanne, tehokkuuden vaatimukset sekä asenteiden muutokset haastavat sosiaali- ja terveysjärjestöjen mahdollisuuksia auttaa ihmisiä. Rajat julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin välillä murtuvat. Järjestöjen selviytyminen edellyttää, että ne löytävät paikkansa muuttuvassa yhteiskunnassa, pohtii väitöskirjatutkija Päivi Heimonen Tampereen yliopistosta.

Päivi Heimonen
Päivi Heimonen

Sosiaali- ja terveysjärjestöjen rooli on muuttunut palvelujen kilpailutusten, talouden tiukkenemisen sekä avustus- ja hankintalakimuutosten myötä kuntien kumppanista markkinoiden pyöritettäväksi. Palveluiden tuottamisessa painottuvat tehokkuus, taloudellisuus ja nopeat tulokset.

– Rahoitusten pätkittäisyys ja epävarmuus on haastavaa sekä asiakkaille että järjestöille ja sen työntekijöille, tutkija Päivi Heimonen sanoo.

Sosiaali- ja terveysjärjestöjen selviytyminen vaatii valintoja

Muutosten vuoksi järjestöjen on uudistuttava. Pitää tehdä valintoja, osata luopua joistain toiminnoista sekä suunnata voimavaroja toimiviin tehtäviin ja innovaatioihin, on ennakoitava tulevaisuuden haasteita.

Sosiaali- ja terveysjärjestöt ovat paikkoja ihmisten yhdessäololle, itsensä toteuttamiselle ja elämän muutoksiin. Järjestöjen piirissä ihmisille tarjotaan vertaisapua, erilaisia keskusteluryhmiä ja vapaaehtoistoimintaa. Järjestöt tuottavat palveluja, kuten ensi- ja turvakoteja, mielenterveys- ja päihdekuntoutujien päivätoimintaa sekä tukea asumiseen. Ne ovat olleet myös keskeinen toimija uusien palveluiden ja työllistymisen kehittämisessä.

– Järjestöjen työssä keskeistä on työn eettisyys. Ihmisen kohtaaminen ihmisenä on järjestötyön ydin, josta tulee muutospaineissa pitää kiinni, Heimonen muistutti Sininauhaliiton vuosittaisessa järjestöjohtajien SiniBoss-tapaamisessa Kyyhkylän kartanossa.

Järjestöjen johtamisesta toistaiseksi niukasti tutkimustietoa

Sosiaali- ja terveysjärjestöjen toiminnan ja johtajuuden tarkastelu yhteiskunnallisten muutosten keskellä on tuonut Päivi Heimosen uuden tutkimuskentän eteen. Vaikka Suomessa on noin 4 500 sosiaali- ja terveysjärjestöä, on tutkimusta niiden rakenteista ja johtajuudesta varsin vähän.

Päivi Heimosen väitöskirja tarkastelee aihetta lastensuojelu-, mielenterveys- ja päihdejärjestöjen näkökulmasta. Heimonen on tutkimusvapaalla Sininauhaliitosta, ja tutkimuksen arvioitu valmistumisaika on keväällä 2019. Tutkimusta rahoittaa Työsuojelurahasto.

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja

Väitöskirjatutkija Päivi Heimonen
Tampereen yliopisto
heimonen.paivi.j@student.uta.fi
+358 40 585 6376

Kuvat

Päivi Heimonen
Päivi Heimonen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Sininauhaliitto
Sininauhaliitto
Opastinsilta 7 A
00520 HELSINKI

0400 620 149http://www.sininauhaliitto.fi

Sininauhaliitto

Sininauhaliitto on noin sadan jäsenyhteisön yhteistyöverkosto, jonka erityisosaamista ovat päihde- ja pelihaitat, riippuvuudet, mielenterveysongelmat, pitkäaikaisasunnottomuus sekä sosiaalinen työllistäminen. Sininauhaliiton kehittämishankkeet hyödyttävät sekä yhteistyökumppaneiden toimintaedellytyksiä että suomalaista sosiaali- ja terveysalaa. Tavoitteena on parantaa heikoimmassa asemassa olevien ihmisten oloja ja vahvistaa päihde- ja järjestökentän ammattilaisten osaamista.

Sininauhaliitto
Opastinsilta 7 A, 00520 Helsinki

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sininauhaliitto

Enemmän viinaa on kuolemaksi - Päihdekuolemat ei ole seksikäs argumentti, kun tavoitteena on kansantalouden vahvistaminen19.9.2017 16:24Tiedote

TIEDOTE 19.9.2017. Alkoholilain kauniina tavoitteena on normipurku. Byrokratia vähenee ja sitä kautta kansantalous vahvistuu. Tarkoitus on hyvä. Valitettavasti haittojen lisääntyminen nostaa sosiaali- ja terveydenhuollon, poliisin ja järjestyksenvalvonnan kustannuksia. Tuototkaan eivät ohjaudu Suomeen vaan pääosin kansainväliselle alkoholiteollisuudelle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme