Sininauhaliitto

Sosiaali- ja terveysjärjestöjen uudistuminen vaatii innovatiivisuutta ja eettisyyttä

Jaa

Tiedote 25.1.2018. Sote-uudistus, talouden tilanne, tehokkuuden vaatimukset sekä asenteiden muutokset haastavat sosiaali- ja terveysjärjestöjen mahdollisuuksia auttaa ihmisiä. Rajat julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin välillä murtuvat. Järjestöjen selviytyminen edellyttää, että ne löytävät paikkansa muuttuvassa yhteiskunnassa, pohtii väitöskirjatutkija Päivi Heimonen Tampereen yliopistosta.

Päivi Heimonen
Päivi Heimonen

Sosiaali- ja terveysjärjestöjen rooli on muuttunut palvelujen kilpailutusten, talouden tiukkenemisen sekä avustus- ja hankintalakimuutosten myötä kuntien kumppanista markkinoiden pyöritettäväksi. Palveluiden tuottamisessa painottuvat tehokkuus, taloudellisuus ja nopeat tulokset.

– Rahoitusten pätkittäisyys ja epävarmuus on haastavaa sekä asiakkaille että järjestöille ja sen työntekijöille, tutkija Päivi Heimonen sanoo.

Sosiaali- ja terveysjärjestöjen selviytyminen vaatii valintoja

Muutosten vuoksi järjestöjen on uudistuttava. Pitää tehdä valintoja, osata luopua joistain toiminnoista sekä suunnata voimavaroja toimiviin tehtäviin ja innovaatioihin, on ennakoitava tulevaisuuden haasteita.

Sosiaali- ja terveysjärjestöt ovat paikkoja ihmisten yhdessäololle, itsensä toteuttamiselle ja elämän muutoksiin. Järjestöjen piirissä ihmisille tarjotaan vertaisapua, erilaisia keskusteluryhmiä ja vapaaehtoistoimintaa. Järjestöt tuottavat palveluja, kuten ensi- ja turvakoteja, mielenterveys- ja päihdekuntoutujien päivätoimintaa sekä tukea asumiseen. Ne ovat olleet myös keskeinen toimija uusien palveluiden ja työllistymisen kehittämisessä.

– Järjestöjen työssä keskeistä on työn eettisyys. Ihmisen kohtaaminen ihmisenä on järjestötyön ydin, josta tulee muutospaineissa pitää kiinni, Heimonen muistutti Sininauhaliiton vuosittaisessa järjestöjohtajien SiniBoss-tapaamisessa Kyyhkylän kartanossa.

Järjestöjen johtamisesta toistaiseksi niukasti tutkimustietoa

Sosiaali- ja terveysjärjestöjen toiminnan ja johtajuuden tarkastelu yhteiskunnallisten muutosten keskellä on tuonut Päivi Heimosen uuden tutkimuskentän eteen. Vaikka Suomessa on noin 4 500 sosiaali- ja terveysjärjestöä, on tutkimusta niiden rakenteista ja johtajuudesta varsin vähän.

Päivi Heimosen väitöskirja tarkastelee aihetta lastensuojelu-, mielenterveys- ja päihdejärjestöjen näkökulmasta. Heimonen on tutkimusvapaalla Sininauhaliitosta, ja tutkimuksen arvioitu valmistumisaika on keväällä 2019. Tutkimusta rahoittaa Työsuojelurahasto.

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja

Väitöskirjatutkija Päivi Heimonen
Tampereen yliopisto
heimonen.paivi.j@student.uta.fi
+358 40 585 6376

Kuvat

Päivi Heimonen
Päivi Heimonen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Sininauhaliitto
Sininauhaliitto
Opastinsilta 7 A
00520 HELSINKI

0400 620 149http://www.sininauhaliitto.fi

Sininauhaliitto

Sininauhaliitto on noin sadan jäsenyhteisön yhteistyöverkosto, jonka erityisosaamista ovat päihde- ja pelihaitat, riippuvuudet, mielenterveysongelmat, pitkäaikaisasunnottomuus sekä sosiaalinen työllistäminen. Sininauhaliiton kehittämishankkeet hyödyttävät sekä yhteistyökumppaneiden toimintaedellytyksiä että suomalaista sosiaali- ja terveysalaa. Tavoitteena on parantaa heikoimmassa asemassa olevien ihmisten oloja ja vahvistaa päihde- ja järjestökentän ammattilaisten osaamista.

Sininauhaliitto
Opastinsilta 7 A, 00520 Helsinki

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sininauhaliitto

Vaiettumenetys.fi -verkkosivusto tuo esiin päihdekuolemaan liittyvän surun3.11.2018 07:50Tiedote

”Työkaverit eivät oikein uskaltaneet kysyä mitään, tuntui oudolta. Juttelin aina kun mahdollista jonkun kanssa, joka kesti kuunnella, vaikka luulen ettei moni halunnut kuulla koko asiasta mitään. Onneksi oli kuitenkin pari työkaveria, jotka jaksoivat vaan kuunnella. Siinä tilanteessa kenenkään ei olisi tarvinnut sanoa mitään, vain antaa minun puhua. Pohdin usein mielessäni tapahtumia ennen ja jälkeen äidin kuoleman. Helpotuksen tuntemus on yksi vaikeimmista asioista myöntää. Olen myöntänyt sen itselleni, mutta miten ikinä pystyn sanomaan ääneen olevani helpottunut oman äitini kuolemasta? Kaipaan äitiäni päivittäin.”

Tieto- ja tukipiste Tiltti: pelaajat tarvitsevat tukea17.8.2018 08:49Tiedote

Sisäministeriö pyysi lausuntoja hallituksen esitykseen eduskunnalle laiksi arpajaislain muuttamisesta. Tieto- ja tukipiste Tiltin lausunnossa 10.8.2018 tarkastellaan esitystä peliongelmissa apua hakevan näkökulmasta. Pelien laaja tarjonta ja helppo saatavuus arjen kaikissa asiointiympäristöissä vaikeuttaa peliongelmista toipumista ja peleistä irti pysymistä. Pakollinen tunnistautuminen hajasijoitettuihin raha-automaatteihin tuo peliongelmasta toipuvalle pelaajalle hyvät mahdollisuudet rajata omaa pelaamistaan, mutta on silti riittämätön toimenpide.

JULKILAUSUMA: Vaadimme matalan kynnyksen päihdepsykiatrista hoitoa jyväskyläläisille lapsille ja nuorille18.6.2018 09:11Tiedote

Jyväskyläläisten nuorten keskuudessa päihteiden sekakäyttö ja yliannostukset ovat yleisiä, samoin päihtyneiden tappelut. Huumausaineiden katukaupasta on tullut arkipäivää ja tilaaminen netistä on sekä helppoa että vaarallista. On välittäjiä ja myyjiä, tyttöjä ja poikia, nuorimmat vasta 13-vuotiaita. Mukaan joutumiseen tarvitaan vain yksi onneton virhepäätelmä, yksi väärä kerta, yksi ohittamaton yllytys.

Päihde-erityinen erotyö paljastaa pitkät ja hitaat eroprosessit17.5.2018 08:00Tiedote

Embargo 17.5.2018 klo 8 / Sininauhaliitto aloitti päihde-erityisen erotyön keväällä 2017. Kokemusta on saatu kahdessa päihde-erityisessä eroryhmässä, iltatilaisuuksissa yhteistyössä eri järjestöjen eroauttajien kanssa ja Sininauhaliiton keväällä 2018 toteuttamasta päihde-erityisen erotyön verkkokyselystä. Yhteensä saatiin 27 erilaista kertomusta siitä, millaisia ovat päihteiden käytön seurauksena tapahtuneet erot.

Poistaako ruoka-apu köyhyyden? Millainen on ruoka-apua tarvitsevan ihmisen osa yhteiskunnassa? Millaista toimintaa tarvitaan, että leipäjonosta pääsee elämässä eteenpäin?22.3.2018 12:00Tiedote

TIEDOTE 22.3.2018 klo 12. Ruokajonosta osallisuuteen -hankkeessa autetaan ihmisiä siirtymään ruokajonosta osallisuuteen eli tasavertaisuuteen, yhteisöön kuulumiseen, itseä koskeviin asioihin vaikuttamiseen ja arvostettuna olemiseen. Jollekin se voi tarkoittaa osallistumista erilaisiin pienryhmiin tai vapaaehtoistoimintaan, jollekin töihin tai opiskelemaan lähtemistä. Osallistuminen on omannäköistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme