Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Sosiaali- ja terveyslautakunnan ennakkotiedote 12.6.

Jaa

Lautakunta pitää kevätkauden viimeisen kokouksen 16.6. klo 16.15 alkaen. Lautakunta käsittelee kokouksessa muun muassa asunnottomien asumispalvelujen kilpailutusta sekä psykoterapiapalvelujen hankintaa palvelusetelillä. Lautakunta antaa myös lausunnon sosiaali- ja potilasasiamiesten viime vuoden selvityksestä.

Kilpailutuksella asumispalveluja asunnottomille

Lautakunnalle esitetään periaatteet, joilla hankittaisiin asunnottomille tuettuja asumispalveluja. Kilpailutuksella hankittaisiin asunnottomille kodinomaisen asumisen lisäksi ohjausta, tukea ja palveluohjausta.

Palvelu on tarkoitettu niille täysi-ikäisille helsinkiläisille, joilla asunnottomuus on pitkittynyt tai joilla on uhka jäädä asunnottomaksi. Palvelua hankittaisiin vuodessa noin 750 - 850 asiakkaalle. Kaupunki ei kuitenkaan sitoudu tiettyyn hankintamäärään, vaan palvelua hankittaisiin asiakkaiden tarpeiden mukaan.

Palvelua esitetään hankittavaksi 1.1.2021 alkaen kolmeksi vuodeksi siten, että sopimusta olisi mahdollista jatkaa varsinaisen sopimuskauden jälkeen kahdella optiovuodella.

Lisätietoa: psykiatria- ja päihdepalvelujen johtaja Mikko Tamminen, p. 09 310 58655, mikko.tamminen@hel.fi

Psykoterapiapalvelujen tarjontaa halutaan parantaa palvelusetelillä

Helsinki haluaisi parantaa mielenterveyspalvelujen saatavuutta tarjoamalla mahdollisuuden psykoterapiaan palvelusetelillä. Palvelua on tärkeätä tarjota matalla kynnyksellä mielenterveyden häiriöiden alkuvaiheessa, kun häiriöt ovat vielä lieviä.

Lautakunnalle esitetään, että asiakkaille voitaisiin tarjota 1.10.2020 alkaen kuntouttavaa ja lyhytpsykoterapiaa palvelusetelillä. Palvelusetelillä hankittava psykoterapia monipuolistaisi nykyistä kaupungin mielenterveyspalvelujen tarjontaa ja lisäisi asiakkaiden valinnanvapautta.

Kilpailutukseen verrattuna palveluseteli olisi joustavampi tapa järjestää tarpeen mukaan palveluja. Se myös mahdollistaisi, että uusia palveluntuottajia voisi ilmoittautua mukaan palvelusetelin käyttöönoton jälkeenkin.

Lisätietoa: psykiatria- ja päihdepalvelujen johtaja Mikko Tamminen, p. 09 310 58655, mikko.tamminen@hel.fi

Lausunto sosiaali- ja potilasasiamiesten vuoden 2019 selvityksestä

Yhteydenotot sosiaali- ja potilasasiamiehiin ovat hieman vähentyneet vuoteen 2018 verrattuna. Valtaosa yhteydenotoista koski terveydenhuollon palveluja. Yleisimpiä yhteydenottojen syitä olivat tyytymättömyys hoitoon ja palveluun, kohteluun tai dokumentointiin sekä potilas- ja/tai lääkevahinkoepäily.

Sosiaali- ja terveystoimelle osoitettujen kanteluiden ja muistutusten määrä on lisääntynyt. Mitään yksittäistä syytä määrän lisääntymiselle ei ole tunnistettu. Yleisenä havaintona selvityksessä todetaan, että asiakkaiden tilanteet ovat muuttuneet moninaisemmiksi.

Asiamiesten selvityksen perusteella Helsingin tulee edelleen parantaa sosiaali- ja terveyspalvelujen saatavuutta, hoitoonpääsyä sekä helpottaa yhteydensaantia työntekijöihin.

Sosiaaliasiamiehen tehtävään kuuluu seurata asiakkaiden oikeuksien ja aseman kehitystä ja antaa siitä selvitys vuosittain lautakunnan kautta kaupunginhallitukselle. Helsingissä sosiaali- ja potilasasiamiehen tehtävät on yhdistetty, minkä vuoksi esitellyssä selvityksessä käsitellään myös terveydenhuoltoon liittyneitä yhteydenottoja.

Lautakunta jätti asian edellisessä kokouksessa pöydälle.

Lisätietoa:

Kokouksen esityslista liitteineen on sosiaali- ja terveystoimialan verkkosivuilla.

Kokouksen päätöstiedote julkaistaan verkkosivuilla heti kokouksen jälkeen.

Yhteyshenkilöt

Jaana Juutilainen-Saari
viestintäpäällikkö
jaana.juutilainen-saari@hel.fi
p. 09 310 42240

Markus Snellman
tiedottaja
markus.snellman@hel.fi
p. 09 310 42619

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Toinen linja 4A
PL 6000 00099 Helsingin kaupunki

09 310 5015 (vaihde)http://www.hel.fi/sote

Sosiaali- ja terveystoimi - hyvinvointia, terveyttä ja sosiaalista turvallisuutta helsinkiläisille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Sosiaali- ja terveyslautakunnan kokouksen ennakkotiedote14.8.2020 12:45:40 EESTTiedote

Lautakunta pitää syyskauden ensimmäinen kokouksen tiistaina 18. elokuuta klo 16.15 alkaen. Lautakunta aloittaa tässä kokouksessa sote-uudistuksen lakiluonnoksesta annettavan lausunnon käsittelyn. Lautakunnalle myös esitellään sosiaali- ja terveystoimen toiminnan ja talouden ennuste, jossa näkyy koronapandemian vaikutukset. Lausunto sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastustoimen järjestämisen uudistamisen lakiluonnoksista Lausuntoesityksessä todetaan, että esitettyä maakuntamallia parempi ratkaisu olisi jatkaa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamista kuntapohjaista nykyjärjestelmää kehittämällä. Jos kuitenkin maakuntamalliin siirrytään, esitetty Uudenmaan erillisratkaisu on perusteltu. Maakuntien perustamisessa on kyse kokonaisvaltaisesta järjestelmämuutoksesta, jolla on monen tyyppisiä, mittavia ja vaikeasti ennakoitavia seurauksia ja vaikutuksia. Kokonaiskuvan muodostaminen erityisesti uudistuksen rahoitusmallista ja taloudellisista vaikutuksista on käytännössä mahdotonta. Tarke

Mediakutsu: Tervetuloa Sote-maakuntakierrokselle Helsinkiin 17.8.13.8.2020 13:34:52 EESTKutsu

Tervetuloa kuuntelemaan Sote-maakuntakierrosta Finlandia-talolle (Mannerheiminintie 13 e, Veranda 2 –sali, pääsisäänkäynti ja K4) maanantaina 17.8. klo 9-11. Tilaisuudessa ovat paikalla peruspalveluministeri Krista Kiuru, ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen ja sisäministeri Maria Ohisalo. Median edustajilla on mahdollisuus esittää kysymyksiä ja haastatella paikalla olevia ministereitä ja apulaispormestari Sanna Vesikansaa klo 10.10-10.30 (Veranda 1 -sali). Ministeri Kiuru ja muut sote-ministerityöryhmän ministerit kiertävät elo-syyskuussa 2020 esittelemässä ja keskustelemassa sote-uudistuksesta 22 alueella. Sote-ministerityöryhmän ministerit kertovat tilaisuuksissa sote-uudistuksen tavoitteista ja lausuntokierroksella olevasta luonnoksesta hallituksen esitykseksi sekä kuulevat alueiden palautetta. Sote-maakuntakierros on tarkoitettu ensisijaisesti kuntien luottamusmiehille ja sote-alan toimijoille. Tilaisuutta on mahdollisuus myös seurata etänä osoitteessa: https://youtu.be/

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme