Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Sosiaali- ja terveyslautakunnan ennakkotiedote 15.12.

Jaa

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunta pitää vuoden viimeisen kokouksensa tiistaina 19. joulukuuta klo 16.15. alkaen. Lautakunta jatkaa tässä kokouksessa sosiaali- ja terveystoimen ensi vuoden käyttösuunnitelman käsittelyä.

Sote-palvelujen uudistamista jatketaan Helsingissä

Nopeammin hoitoon terveysasemalle ja suun terveydenhuoltoon, ohjausta ja neuvontaa ikääntyneille ja heidän läheisilleen yhdestä paikasta, lisää käsipareja kotihoitoon sekä uusia sähköisen asioinnin mahdollisuuksia. Muun muassa näitä luvataan helsinkiläisille ensi vuonna Helsingin sosiaali- ja terveyspalveluissa.

"Emme ole jääneet odottamaan kansallisia sote-ratkaisuja, vaan olemme rohkeasti uudistaneet helsinkiläisten sosiaali- ja terveyspalveluja. Tätä työtä jatkamme ensi vuonnakin. Osoituksena tästä on helmikuussa 2018 erinomaiseen paikkaan, Kalasatamaan avattava uusi terveys- ja hyvinvointikeskus", Helsingin sosiaali- ja terveystoimen johtaja Juha Jolkkonen toteaa.

Helsingissä jatketaan hallittua palvelurakenteen keventämistä vammaispalveluissa, lastensuojelussa ja ikääntyneiden palveluissa. Tavoitteena on tukea perhehoitoa ja läheisverkostosijoituksia lastensuojelussa, ikääntyneiden kotona asumista, omaishoitoa ja vammaisten tukiasumista.

Lautakunta jatkaa tässä kokouksessa sosiaali- ja terveystoimen ensi vuoden käyttösuunnitelman käsittelyä. Lautakunta jätti suunnitelman viime tiistaina pöydälle.

Käyttösuunnitelmassa kuvataan, miten helsinkiläisten sosiaali- ja terveyspalveluja uudistetaan ja kehitetään, ja miten sosiaali- ja terveystoimi toteuttaa kaupungin uutta strategiaa toiminnassaan vuonna 2018. Käyttösuunnitelmaesityksen liitteenä ovat sosiaali- ja terveystoimen palvelukokonaisuuksien budjetit ensi vuodelle. Ne on laadittu kaupunginvaltuuston (29.11.2017) sosiaali- ja terveystoimelle osoittamien määrärahojen mukaisina.

Lautakunnalle esitellään samanaikaisesti käyttösuunnitelmaehdotuksen kanssa tilannekatsaus ruotsinkielisistä sosiaali- ja terveyspalveluista. Ruotsinkielisiä palveluja kehitetään osana kuntalaisten sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamista.

Lisätietoa: toimialajohtaja Juha Jolkkonen, p. 09 310 42215, juha.jolkkonen@hel.fi

Lisätietoa ruotsinkielistä palveluista: erityssuunittelija Säde Pitkänen, p. 09 310 47380, sade.pitkanen@hel.fi

Förnyandet av social- och hälsovårdstjänster fortsätter i Helsingfors

Snabbare vård på hälsostationen och i munhälsovården, handledning och rådgivning till äldre och deras närstående från ett och samma ställe, flera anställda i hemvården samt nya e-tjänster. Bland annat detta lovar stadens social- och hälsovårdstjänster helsingforsborna nästa år.

"Vi har inte stannat för att vänta på de riksomfattande besluten om social- och hälsovård utan har modigt förnyat helsingforsbornas social- och hälsovårdstjänster. Arbetet fortsätter också nästa år. Ett bevis på detta är Fiskehamnens nya central för hälsa och välbefinnande som öppnas i februari 2018", konstaterar Juha Jolkkonen som är chef för Helsingfors social- och hälsovårdssektor.

Helsingfors fortsätter att behärskat lätta servicestrukturen i handikappservicen, barnskyddet och äldreomsorgen. Syftet är att förstärka barnskyddets familjevård och placeringar inom närståendenätverket, stödja de äldres hemmaboende och närståendevården samt utöka stött boende för personer med funktionsnedsättning.

Nämnden fortsätter i sitt sammanträde att behandla social- och hälsovårdssektorns dispositionsplan för nästa år. Planen bordlades på tisdagens möte.

I dispositionsplanen (på finska) beskrivs hur helsingforsarnas social- och hälsovårdstjänster kommer att förnyas och utvecklas och hur sektorn kommer att genomföra stadens nya strategi år 2018.

Som bilaga till förslaget om dispositionsplan är social- och hälsovårdssektorns budgeter för servicehelheter (på finska) för nästa år. De har utarbetats utifrån de anslag stadsfullmäktige (29.11.2017) anvisat social- och hälsovårdssektorn.

Samtidigt med dispositionsplanen presenteras även en lägesrapport om svenska social- och hälsovårdstjänster (på finska). Utvecklingen av svenska tjänster är en del av den reform som gäller kommuninvånarnas social- och hälsovårdstjänster.

Ytterligare information till medier om dispositionsplanen: sektorchef Juha Jolkkonen, tfn 09 310 42215, juha.jolkkonen@hel.fi

Ytterligare information om svenskspråkiga tjänster: specialplanerare Säde Pitkänen, tfn 09 310 47380, sade.pitkanen@hel.fi

Palveluseteli toimintaterapiaan ja päivätoimintaa ikääntyneille kilpailutuksella

Lautakunnalle esitetään, että Helsingissä otettaisiin käyttöön palveluseteli lasten ja aikuisten toimintaterapian ostopalvelujen järjestämistapana kilpailutuksen sijasta. Palveluseteli lisäisi asiakkaiden valinnanmahdollisuuksia, takaisi palveluntuottajien riittävyyden ja vähentäisi kaupungin hallinnollista työtä tilanteissa, joissa asiakkaille hankitaan toimintaterapiaa ostopalveluna.

Lautakunnalle esitetään myös periaatteet, joilla ehdotetaan hankittavaksi päivätoimintaa ikääntyneille. Kilpailutuksella täydennetään kaupungin omia palveluja. Päivätoiminta kilpailutetaan nyt toista kertaa. Palvelu esitetään kilpailutettavaksi neljäksi vuodeksi niin, että sopimuskausi alkaisi 12.6.2018

Päivätoimintaan on mahdollista saada myös palveluseteli. Päivätoiminnan tuottamisen eri vaihtoehdoilla varmistetaan, että palvelua on tarjolla lähellä asiakkaiden koteja, jotta matka päivätoimintaan ei muodostuisi asiakkaalle kohtuuttoman pitkäksi.

Lisätietoa toimintaterapian palvelusetelistä: johtava kuntoutussuunnittelija Minna Salmi, p. 09 310 50970, minna.salmi@hel.fi

Lisätietoa ikääntyneiden päivätoiminnan kilpailutuksesta: arviointitoiminnan johtaja Tuulikki Siltari, p. 09 310 69984, tuulikki.siltari@hel.fi

Vuoden ensimmäinen kokous 16. tammikuuta

Lautakunta aloittaa kevätkautensa 16.1.2018 klo 16.15. Lautakunnan muut kevään kokousajat löytyvät verkkosivuilta.

Kokouksen esityslista

Kokouksen esityslista liitteineen on sosiaali- ja terveystoimen verkkosivuilla. Päätöstiedote julkaistaan verkkosivuilla heti kokouksen jälkeen.

Yhteyshenkilöt

Jaana Juutilainen-Saari
viestintäpäällikkö
jaana.juutilainen-saari@hel.fi
p. 09 310 42240

Markus Snellman
tiedottaja
markus.snellman@hel.fi
p. 09 310 42619

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala


09 310 5015 (vaihde)http://www.hel.fi/sote

Sosiaali- ja terveystoimi - hyvinvointia, terveyttä ja sosiaalista turvallisuutta helsinkiläisille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Aulaneuvojat ja vapaaehtoiset oppaat avustavat asiakkaita Kalasatamassa19.1.2018 10:59Tiedote

Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskukseen palkataan asiakkaiden avuksi aulaneuvojia. Aulaneuvojat kertovat Kalasataman palveluista ja ilmoittautumiskäytännöistä sekä opastavat asiakkaita kulkemaan oikeaan paikkaan. Kiireettömiä kohtaamisia Kalasatamassa Kalasatamassa voi tavata myös vapaaehtoisia aulaoppaita. He ottavat asiakkaita vastaan keskuksen ala-aulassa. -Kalasatamassa aulaoppaat ovat hakeutuneet mukaan toimintaan välittävinä kaupunkilaisina, joilla on halu kohdata muita helsinkiläisiä ja luoda toiminnalla hyvää meininkiä uuteen terveys- ja hyvinvointikeskukseen, kertoo vapaaehtoistyön koordinaattori Eliisa Saarinen. Helsingillä on pitkät perinteet vapaaehtoistoiminnassa. Myös Kalasataman vapaaehtoiset oppaat ovat saaneet tehtäväänsä koulutuksen ja perehdytyksen. Vapaaehtoisia aulaoppaita sitoo vaitiolovelvollisuus, ja asiakkaat voivat luottamauksella kysyä heiltä neuvoa ja opastusta tarvittaessa. Aulaoppaat ovat valmiita kiireettömään arjen kohtaamiseen ja luovat osaltaan K

Tervetuloa tutustumaan Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskukseen!11.1.2018 11:04Tiedote

Järjestämme Kalasataman uudessa keskuksessa kolme kaikille avointa tilaisuutta jo ennen avaamista. Tule silloin, kun sinulle sopii: Ke 24.1. klo 16–18 To 25.1. klo 10–12 Ke 31.1. klo 16–18 Infot ja tutustumiskierrokset starttaavat puolen tunnin välein. Tule mukaan! Terveys- ja hyvinvointikeskus aukeaa helmikuussa Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskus aukeaa maanantaina 5. helmikuuta. Kalasatama tarjoaa helsinkiläisille saman katon alla aikaisempaa laajemmin ja sujuvammin sekä sosiaali- että terveyspalveluja. Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskukseen siirtyvät Herttoniemen, Kallion ja Vallilan terveys-asemien ja hammashoitoloiden palvelut. Neuvolapalvelut jäävät Kallioon ja Vallilaan. Terveys- ja hyvinvointikeskus tarjoaa myös kuntoutusta, psykiatria- ja päihdepalveluja, nuorten ja aikuisten sosiaalipalveluja sekä vammaisten ja maahanmuuttajien palveluja. Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskus on auki arkisin klo 7–20. Meille löydät helposti Terveys- ja hyvinvointikeskuksen o

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme