Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Sosiaali- ja terveyslautakunnan ennakkotiedote 15.5.

Jaa

Lautakunnan seuraava kokous on tiistaina 19.5. klo 16.15 alkaen. Lautakunnalle esitellään periaatteet, joilla hoitoon pääsyä parannettaisiin hankkimalla kahden terveysaseman alueen asukkaille palveluja ostopalveluna. Lautakunta antaa myös lausunnon Kampin perhekeskuksen suunnitelmasta.

Kahden terveysaseman palveluja esitetään hankittavaksi ostopalveluna

Lautakunnalle esitetään, että Helsingissä alettaisiin valmistella kokeilua, jossa ulkopuolinen palveluntuottaja tuottaisi Kannelmäen ja Viiskulman terveysaseman asiakkaille terveysasemapalveluja.

Kannelmäkeä esitetään kokeiluun mukaan, koska terveysasemalle on ollut vaikeaa saada rekrytoitua riittävästi henkilöstöä. Kannelmäen terveysaseman nykyiset tilat ovat myös huonokuntoiset. Tämän vuoksi edellytetään, että valittu palveluntuottaja tuottaisi terveysasemapalveluja itse järjestämissään tiloissa.

Kannelmäen nykyinen henkilöstö siirtyisi vahvistukseksi muille Helsingin terveysasemille ja huonokuntoisista tiloista voitaisiin luopua.

Keskustaan puolestaan esitetään perustettavaksi kokeiluna toinen terveysasema Viiskulman rinnalle. Valittu palveluntuottaja tuottaisi terveysasemapalveluja omissa tiloissaan. Viiskulman terveysasema jatkaisi nykyisissä tiloissa nykyisellä henkilöstöllä.

Terveysasemapalvelujen hankkimisesta tehtäisiin neljän vuoden sopimus, joka mahdollistaisi lisäksi sen jälkeen vuoden mittaisen optiokauden käytön kaksi kertaa. Tehtävässä sopimuksessa varmistettaisiin mahdollisuus palauttaa terveysasemapalvelujen tuottaminen takaisin kaupungille sopimuskauden päätyttyä.

Lautakunnan jälkeen asiaa käsittelee kaupunginhallitus ja lopullisen päätöksen valmistelun käynnistämisestä tekee kaupunginvaltuusto.

Lautakunta jätti asian 5.5. kokouksessa pöydälle.

Lisätietoa terveys- ja päihdepalvelujen johtaja Leena Turpeinen, p. 09 310 52481

Kamppiin esitetään uutta perhekeskusta – Lauttasaaren jäisi neuvola

Keskustaan Malminkadulle halutaan koota laajasti lapsiperheiden palveluja. Kampin perhekeskukseen suunnitellaan siirrettäväksi muun muassa nykyiset Töölön, Viiskulman ja Laakson terveysasemalla sijaitsevat lapsiperheiden palvelut. Lauttasaaren vastaavat palvelut sen sijaan esitetään säilytettäväksi Lauttasaaressa. Uusimpien väestöennusteiden mukaan eteläisen Helsingin väestömäärä tulee asuntorakentamisen myötä kasvamaan.

Toteutuessaan Helsingin neljännessä perhekeskuksessa olisi laajasti tarjolla äitiys- ja lastenneuvolan, alle kouluikäisten suun terveydenhuollon ennaltaehkäiseviä sekä kasvatus- ja perheneuvolan palveluja. Lisäksi Kampin perhekeskuksessa oli tarjolla lapsiperheille sosiaaliohjausta, puhe-, fysio- ja toimintaterapian sekä matalan kynnyksen mielenterveyspalveluja.

Helsingissä on tällä hetkellä perhekeskus Itäkeskuksessa, Vuosaaressa ja Kalliossa.

Malminkatu 3 F:n nykyiset tilat esitetään muutettavaksi perhekeskuksen tarpeita vastaavaksi. Siellä nykyisin sijaitsevat palvelut esitetään siirrettäväksi Käenkujalle, Säästöpankinrantaan ja osin Auroran sairaalaan. Malminkatu valikoitui perhekeskuksen paikaksi, koska sinne on helppo päästä julkisilla liikennevälineillä ja se on tilana esteetön.

Hanke halutaan toteuttaa nopealla aikataululla siten, että uusi perhekeskus olisi otettavissa käyttöön jo syksyllä 2021.

Sosiaali- ja terveyslautakunnalle esitetään, että se puoltaisi Kampin perhekeskuksen suunnitelmien toteuttamista tarvesuunnitelmassa ja hankesuunnitelmassa esitetyn mukaisesti.

Lisätietoa suunnitelmasta: Kampin perhekeskuksen tarveselvitys ja hankesuunnitelma 29.4.2020 

Lisätietoa medialle: arkkitehti Anne Jaakkola, anne.jaakkola@hel.fi, p. 09 310 24504.

Lauttasaaressa halutaan säilyttää myös terveysasemapalvelut

Lautakunnalle esitetään, että eteläisen Helsingin asukkaita palvelisi tulevan Kampin terveys- ja hyvinvointikeskuksen lisäksi Lauttasaaren terveysasema. Uusimpien väestöennusteiden mukaan eteläisen Helsingin väestömäärä tulee asuntorakentamisen myötä kasvamaan.

Lauttasaaressa olisi tulevaisuudessa neuvolapalvelujen lisäksi terveysasemapalvelut, jotka tukeutuisivat osin Kampin terveys- ja hyvinvointikeskuksen palveluihin.

Esityksen mukaan Kamppiin siirtyisivät terveysasemista nykyiset Viiskulman, Töölön ja Laakson terveysasemien palvelut.

Lisätietoa medialle: arkkitehti Pirjo Sipiläinen, p. 09 310 310 42256, pirjo.sipilainen@hel.fi


Kokouksen esityslista liitteineen on sosiaali- ja terveystoimialan verkkosivuilla.

Kokouksen päätöstiedote julkaistaan verkkosivuilla heti kokouksen jälkeen.

Yhteyshenkilöt

Jaana Juutilainen-Saari
viestintäpäällikkö
jaana.juutilainen-saari@hel.fi
p. 09 310 42240

Markus Snellman
tiedottaja
markus.snellman@hel.fi
p. 09 310 42619

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Toinen linja 4A
PL 6000 00099 Helsingin kaupunki

09 310 5015 (vaihde)http://www.hel.fi/sote

Sosiaali- ja terveystoimi - hyvinvointia, terveyttä ja sosiaalista turvallisuutta helsinkiläisille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Itäkeskuksen ja Kannelmäen peruskoulun oppilaita ja henkilökuntaa karanteeniin koronavirusaltistuksen vuoksi18.5.2020 09:00:00 EESTTiedote

Itäkeskuksen peruskoulussa on asetettu yksi oppilas ja kaksi koulun henkilökuntaan kuuluvaa kotikaranteeniin kahdeksi viikoksi koronavirusaltistuksen vuoksi. Kannelmäen peruskoulussa on puolestaan asetettu 14 oppilasta ja neljä koulun henkilökuntaan kuuluvaa kotikaranteeniin. Molempien koulujen oppilaiden huoltajat ja koulun henkilökunta ovat saaneet tiedon altistuksesta. Sosiaali- ja terveystoimen Epidemiologinen toiminta on yhteydessä kotikaranteeniin asetettaviin ja heidän perheisiinsä. Lähiopetus jatkuu näissä kouluissa maanantaina 18. toukokuuta ja kaikki muut oppilaat, paitsi nyt karanteeniin asetut, tulevat normaalisti kouluun. Kotikaranteeniin määrättyjen tulee pysytellä kotona, eikä olla kontaktissa kodin ulkopuolisten ihmisten kanssa. Karanteenin aikana oppilaat opiskelevat muun muassa etäyhteyksien välityksellä. Altistuneiden perheenjäsenet eivät ole karanteenissa, koska he eivät ole olleet lähikontaktissa koronavirukseen sairastuneeseen. He voivat elää ja liikkua normaalist

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme