Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Sosiaali- ja terveyslautakunnan ennakkotiedote 17.11.

Jaa

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunta pitää seuraavan kokouksensa tiistaina 21. marraskuuta klo 16.15. alkaen. Lautakunta käsittelee tässä kokouksessa muun muassa seuraavia asioita.

Suurten kaupunkien sosiaali- ja terveyspalvelut ja niiden kustannusvertailu

Lautakunnalle esitellään kuuden suurimman kaupungin sosiaali- ja terveyspalvelujen ja niiden kustannusten vertailu vuodelta 2016 (Kuusikkovertailut). Vertailussa ovat mukana Helsinki, Espoo, Tampere, Vantaa, Oulu ja Turku. Kuusikossa vertaillaan kehitysvammahuollon, vanhusten, vammaisten, toimeentulotuen ja lastensuojelun palveluja sekä päihde- ja mielenterveyspalveluja.

Lautakunnalle esitellään myös suurten kaupunkien terveydenhuollon asiakaskohtaisten kustannusten vertailu viime vuodelta. Tässä vertailussa ovat Helsingin lisäksi kymmenen muuta kaupunkia, muun muassa Espoo ja Vantaa.

Helsingin terveydenhuollon kokonaiskustannukset alenivat edellisestä vuodesta 1,3 prosenttia. Asukasta kohti laskettuna kustannukset olivat 2 323 euroa. Helsingin asukaskohtaiset kustannukset olivat yhdestätoista vertailuun osallistuneesta kunnasta kuudenneksi korkeimmat. Vuonna 2015 ne olivat vielä kolmanneksi korkeimmat. Kirittävää kuitenkin vielä riittää, sillä Espoossa ja Vantaalla vastaavat kustannukset ovat edelleen matalammat kuin Helsingissä.

Lisätietoa kustannusvertailusta:

Lisätietoa medialle: arkisto-, tietohuolto- ja tilastopäällikkö Timo Hakala (Kuusikkovertailu), p. 040 6428317, timo.hakala@hel.fi ja erityissuunnittelija Hanna-Leena Nuutinen (asukaskohtaiset terveydenhuollon kustannukset), p. 09 310 42662, hanna-leena.nuutinen@hel.fi.

Ulosmittavien maksujen huomioiminen asiakasmaksuissa

Lautakunnalle esitetään, että Helsingissä otettaisiin 1.1.2018 alkaen huomioon asiakkaan ulosmittauksessa olevat maksut, kun hänen sosiaali- ja terveydenhuollon maksuja määritellään. Lisäksi esitetään, että ulosmittauksessa olevat maksut otetaan huomioon, kun päätetään asiakasmaksujen alentamisesta tai niiden perimättä jättämisestä. Tähän asti ulosmittavia maksuja ei otettu huomioon asiakkaan maksukyvyn mukaan määritellyissä asiakasmaksuissa.

Muutos ehdotetaan toteutettavaksi 1.1.2018 alkaen uusilla asiakkailla. Nykyisille asiakkaille muutos toteutettaisiin ensi vuoden vuositulojen tarkastuksen yhteydessä. Tällöin ulosmittaukset otettaisiin huomioon takautuvasta vuoden 2018 alusta alkaen.

Uudella toimintatavalla halutaan ehkäistä osaltaan asiakkaiden ylivelkaantumista. Uudella toimintatavalla kaupunki menettäisi arvion mukaan vuosittain noin 250 000 euroa asiakasmaksutuloja, mutta tämän arvioidaan ainakin osin kompensoituvan kaupungin myöntämän täydentävän tai ehkäisevän toimeentulotukimenojen pienenemisellä.

Lisätietoa medialle: lakimies Harri Lehtonen, p. 09 310 42668, harri.j.lehtonen@hel.fi

Kokouksen esityslista

Kokouksen esityslista liitteineen on sosiaali- ja terveystoimen verkkosivuilla. Päätöstiedote julkaistaan verkkosivuilla heti kokouksen jälkeen.

Yhteyshenkilöt

Jaana Juutilainen-Saari
viestintäpäällikkö
jaana.juutilainen-saari@hel.fi
p. 09 310 42240

Markus Snellman
tiedottaja
markus.snellman@hel.fi
p. 09 310 42619

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Toinen linja 4A
PL 6000 00099 Helsingin kaupunki

09 310 5015 (vaihde)http://www.hel.fi/sote

Sosiaali- ja terveystoimi - hyvinvointia, terveyttä ja sosiaalista turvallisuutta helsinkiläisille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme