Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Sosiaali- ja terveyslautakunnan ennakkotiedote 8.12.

Jaa

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan seuraava kokous on tiistaina 12. joulukuuta klo 16.15. alkaen. Lautakunta käsittelee tässä kokouksessa sosiaali- ja terveystoimen ensi vuoden käyttösuunnitelmaa ja jatkaa järjestöille ensi vuodelle myönnettävien avustusten käsittelyä.

Lautakunta jatkaa järjestöavustusten käsittelyä

Sosiaali- ja terveyslautakunta myöntää vuosittain avustuksia järjestöille, joiden toiminta tukee ja täydentää kaupungin järjestämiä sosiaali- ja terveyspalveluja. Avustuksilla kannustetaan järjestöjä tukemaan helsinkiläisten terveyttä, itsehoitoa, toimintakykyä ja itsenäistä selviytymistä.

Avustuksia halutaan kohdentaa toimintaan, jonka avulla järjestöt tavoittelevat helsinkiläisten sosiaalisten ongelmien vähentymistä, syrjäytymisen ehkäisyä tai maahanmuuttajien kotoutumista. Lautakunta haluaa lisäksi kannustaa järjestöjä auttamaan haavoittuviin ryhmiin kuuluvia ja tukemaan vapaaehtoistyötä ja kansalaistoimintaa.

Lautakunnalle esitetään, että se myöntäisi avustusta 91 toimijalle yhteensä noin 5,8 miljoonaa euroa. Toimialajohtajan päättämiin pienempiin avustuksiin esitetään varattavaksi 165 000 euroa. Lisäksi esitetään, että ensi vuoden aikana mahdollisesti ilmeneviin yllättäviin sosaali- ja terveysongelmien hoitamiseen varattaisiin erikseen 440 000 euroa. Tänä vuonna tällä määrärahalla tuettiin kolmannen sektorin toimijoita hätämajoituspaikkojen lisäämiseksi.

Yhteenvetotaulukot avustushakemuksista ja ehdotetuista avustusmääristä ovat lautakunnan esityslistan liitteenä.

Lautakunta jätti edellisessä kokouksessa asian pöydälle ja jatkaa nyt asian käsittelyä.

Lisätietoja: erityissuunnittelija Hanna-Leena Nuutinen, puh. 09 310 42662, hanna-leena.nuutinen@hel.fi

Sote-palvelujen uudistamista jatketaan Helsingissä

Nopeammin hoitoon terveysasemalle ja suun terveydenhuoltoon, ohjausta ja neuvontaa ikääntyneille ja heidän läheisilleen yhdestä paikasta, lisää käsipareja kotihoitoon sekä uusia sähköisen asioinnin mahdollisuuksia asiakkaille. Muun muassa näitä luvataan helsinkiläisille ensi vuonna Helsingin sosiaali- ja terveyspalveluissa.

" Emme ole jääneet odottamaan kansallisia sote-ratkaisuja, vaan olemme rohkeasti uudistaneet helsinkiläisten sosiaali- ja terveyspalveluja. Tätä työtä jatkamme ensi vuonnakin. Osoituksena tästä on helmikuussa 2018 erinomaiseen paikkaan, Kalasatamaan avattava uusi terveys- ja hyvinvointikeskus", Helsingin sosiaali- ja terveystoimen johtaja Juha Jolkkonen toteaa.

Helsingissä palvelujen uudistamisen lähtökohtana on asiakkaiden tarpeiden nykyistä parempi tunnistaminen ja yhteen sovitettujen sosiaali- ja terveyspalvelujen tarjoaminen. Keskeinen osa Helsingin sote-palvelujen uudistusta on perhekeskusten, terveys- ja hyvinvointikeskusten ja monipuolisten palvelusten toimintamallien kehittäminen.

"Osallistumme myös aktiivisesti maakunta- ja sotemuutoksen valmisteluun ja varmistamme, että suuren kaupungin kysymykset otetaan huomioon uudistuksessa. Tavoitteenamme on saada nykyiset palvelujemme uudistamisen linjaukset myös tulevaa maakuntaa ohjaaviksi periaatteiksi. Tämä tukisi palvelujen saumatonta jatkumista asiakkaille järjestämisvastuun siirtyessä maakunnalle", Helsingin sosiaali- ja terveystoimen johtaja Juha Jolkkonen kuvaa tilannetta.

Helsingissä jatketaan hallittua palvelurakenteen keventämistä vammaispalveluissa, lastensuojelussa ja ikääntyneiden palveluissa. Tavoitteena on tukea perhehoitoa ja läheisverkostosijoituksia lastensuojelussa, ikääntyneiden kotona asumista, omaishoitoa ja vammaisten tukiasumista.

Näitä tavoitteita myös kaupunginvaltuusto tuki osoittamalla sosiaali- ja terveystoimelle 21 miljoonan euron lisämäärärahan (29.11.2017).

Lautakunnalle esitellään ehdotus sosiaali- ja terveystoimen ensi vuoden käyttösuunnitelmaksi. Siinä kuvataan, miten helsinkiläisten sosiaali- ja terveyspalveluja uudistetaan ja kehitetään, ja miten sosiaali- ja terveystoimi toteuttaa kaupungin uutta strategiaa toiminnassaan vuonna 2018.

Käyttösuunnitelmaesityksen liitteenä olevat sosiaali- ja terveystoimen palvelukokonaisuuksien budjetit vuodelle 2018 on laadittu kaupunginvaltuuston (29.11.2017) sosiaali- ja terveystoimelle osoittamien määrärahojen mukaisina.

Lisätietoa medialle: virastopäällikkö Juha Jolkkonen, p. 09 310 42215, juha.jolkkonen@hel.fi

Selvitys ruotsinkielisistä palveluista, kotihoidosta ja varastotoiminnan siirrosta sairaanhoitopiiriin

Tässä kokouksessa lautakunnalle esitellään myös sen pyytämä vuosittainen selvitys ruotsinkielisistä sosiaali- ja terveyspalveluista sekä ehdotus lausunnoksi Etelä-Suomen aluehallintovirastolle Helsingin kotihoidosta (linkki listalle).

Lautakunnalle myös esitetään, että se hyväksyisi osaltaan sosiaali- ja terveystoimialaa palvelevan varastotoiminnan siirtämisen 1.5.2018 alkaen liikkeenluovutuksena Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriin. Palvelun siirrolla yhdenmukaistettaisiin tuotekokonaisuuksia asiakkaiden näkökulmasta sairaanhoitopiirin alueella ja säästettäisiin kustannuksia.

Kokouksen esityslista

Kokouksen esityslista liitteineen on sosiaali- ja terveystoimen verkkosivuilla. Päätöstiedote julkaistaan verkkosivuilla heti kokouksen jälkeen.

Yhteyshenkilöt

Jaana Juutilainen-Saari
viestintäpäällikkö
jaana.juutilainen-saari@hel.fi
p. 09 310 42240

Markus Snellman
tiedottaja
markus.snellman@hel.fi
p. 09 310 42619

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Toinen linja 4A
PL 6000 00099 Helsingin kaupunki

09 310 5015 (vaihde)http://www.hel.fi/sote

Sosiaali- ja terveystoimi - hyvinvointia, terveyttä ja sosiaalista turvallisuutta helsinkiläisille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Tukea ja tietoa perheille erotilanteeseen21.9.2018 11:08Tiedote

Parisuhteen päättyminen tuo monenlaisia muutoksia ja vaikuttaa sekä vanhempien että lasten elämään. Eron ensiapupiste ja Puhutaan erosta -illat tarjoavat tietoa ja ohjeita. Eron ensiapupiste Eron ensiapupiste tarjoaa ohjausta ja neuvontaa helsinkiläisten perheiden erotilanteisiin, eroperheen erityiskysymyksiin ja lasten asioiden järjestämiseen. Eron ensiapupisteessä on tarjolla tietoa perheille erotilanteessa suunnatuista palveluista. Ensiapupisteessä ovat auttamassa ammattilaiset perheoikeudellisten asioiden yksiköstä (mm. lastenvalvojat) sekä eri järjestöjen edustajat yhdessä. Eron ensiapupisteessä voi asioida nimettömänä ja myös yksin ilman toista vanhempaa. Eron ensiapupiste palvelee Itäkadun perhekeskuksessa keskiviikkoisin klo 12–16, os.Tallinnanaukio 1. Puhutaan erosta -illat Puhutaan erosta -illoissa keskustellaan eroon liittyvistä teemoista asiantuntijoiden johdolla. Illat on tarkoitettu eronneille ja eroa harkitseville sekä asiasta kiinnostuneille ammattilaisille ja opiskelij

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme