Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Sosiaali- ja terveyslautakunnan ennakkotiedote 9.2.

Jaa

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan seuraava kokous on tiistaina 13. helmikuuta klo 16.15 alkaen. Lautakunta käsittelee tässä kokouksessa muun muassa seuraavia asioita.

Kilpailutuksella palveluja kehitysvammaisille ja työttömille

Lautakunnalle esitetään, että se hyväksyisi periaatteet, joilla hankitaan kilpailutuksella kehitysvammaisille ja autisminkirjon henkilöille asumis- sekä päivä- ja työtoiminnan palveluja.

Lisäksi esitetään, että lautakunta hyväksyisi myös periaatteet, joilla hankitaan työttömille kuntouttavaa työtoimintaa. Kuntouttavan työtoiminnan avulla halutaan parantaa työttömän työllistymien edellytyksiä ja elämänhallintaa.

Kehitysvammaisten palvelut esitetään hankittavaksi neljäksi vuodeksi, kuntouttavan työtoiminnan kahdeksi vuodeksi. Kilpailutuksissa palveluja ei sitouduta hankkimaan tiettyä määrää, vaan niitä hankitaan asiakkaiden yksilöllisten tarpeiden mukaan.

Lisätietoja:ostopalvelupäällikkö Minna Eronen, p. 09 310 24859, minna.eronen@hel.fi (kehitysvammaisten palvelut) ja nuorten palvelujen ja aikuissosiaalityön johtaja Leena Luhtasela, p. 09 310 64489, leena.luhtasela@hel.fi (kuntouttava työtoiminta)

Uusia tapoja ehkäistä nuorten syrjäytymistä tarvitaan

Viime vuonna käyttämättä jääneet kaupunginhallituksen määrärahat (5 miljoonaa euroa) kohdennetaan kaupunkistrategian mukaisesti nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn ja alueiden eriytymisen torjumiseen. Määrärahat jaetaan toimialojen esitysten pohjalta.

Sosiaali- ja terveystoimi ehdottaa, että lautakunta esittäisi, että nuorten palvelujen kehittämiseen, heidän itsenäistymisensä tukemiseen ja osallistamiseen myönnettäisiin em. määrärahasta 2 miljoonaa euroa.

Tällä määrärahalla olisi mahdollista kehittää ja järjestää uudenlaisia nuoria osallistavia ja heidän tuen tarpeisiinsa soveltuvia palveluja. Tällaisia olisivat muun muassa alueille jalkautuva, haastavissa tilanteissa ja kriisissä olevia nuoria auttava tiimi, alueellinen matalan kynnyksen sosiaaliohjauksen palvelu ja räätälöidyt asumisratkaisut haastavasti käyttäytyville nuorille.

Myös oppilashuoltoa halutaan vahvistaa sekä tehdä tarjolla olevat sosiaaliohjauksen ja sosiaalityön palvelut tutuiksi nuorille markkinoimalla niitä kokemusasiantuntijoiden ja nuoren nettietsivän avulla.

Nuorille halutaan myös kehittää mobiilipalveluja, jotka mahdollistaisivat nuoren ja häntä tukevan työntekijän välisen yhteydenpidon ja etäpalvelun. Myös olemassa olevan tiedon analysointia nuorten palvelujen kehittämisen tueksi kaivataan.

Yksityiskohtaisia tietoja määrärahan kohdentamisesta ja esitettävistä uusista palveluista löytyy lautakunnan esityslistalta. (tähän linkki esityslistalle)

Lisätietoa: idän aikuissosiaalityön päällikkö Sari Tuominen, p. 09 310 46700, sari.tuominen@hel.fi

Lausunto lastensuojelun sosiaalityön mitoituksesta

Lautakunta antaa pyydetyn lausunnon lastensuojelun sosiaalityön mitoitusta koskevasta valtuustoaloitteesta.

Lausuntoehdotuksessa todetaan, että riittävä sosiaalityöntekijöiden määrä on edellytys laadukkaalle lastensuojelun avo-, sijais- ja jälkihuollon sosiaalityölle.

Työntekijöiden määrää tulee tarkastella suhteessa sosiaalityöntekijöiden tehtävänkuviin. Mitoitusta on tämän vuoksi tarkoituksenmukaista tarkastella keskimääräisenä yksiköittäin erikseen avo- ja sijaishuollossa sekä jälkihuollossa. Pelkkä asiakasmäärä ei anna oikeaa kuvaa sosiaalityöntekijän työn kuormittavuudesta.

Lastensuojelun avo- ja sijaishuollon sosiaalityö on vaativaa vuorovaikutustyötä, johon sisältyy vaativien päätösten, kuten lapsen kiireellisen sijoituksen ja huostaanoton valmistelu. Jälkihuollon sosiaalityöntekijät työskentelevät puolestaan pääsääntöisesti 18 vuotta täyttäneiden nuorten kanssa eikä heidän tehtäviinsä sisälly tahdosta riippumattomien päätösten valmistelu. Jälkihuollon sosiaalityötä voidaankin verrata muuhun nuorten kanssa tehtävään sosiaalityöhön.

Viime vuoden lopussa Helsingin lastensuojelun avohuollon sosiaalityössä oli keskimäärin 40 lasta, sijoituksen sosiaalityössä 28 ja jälkihuollon sosiaalityössä 76 nuorta sosiaalityötekijää kohden. Kansallisesti tarkasteltuna voidaan todeta, että viimeisimmässä Kuusikkokuntien vertailuissa (2016) Helsingin lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden asiakasmäärät avo- ja sijaishuollossa olivat vertailukuntien alhaisimmat.

Helsingissä uudistetaan parhaillaan sosiaali- ja terveyspalveluja ja tavoitteena on vahvistaa lapsiperheiden sosiaalihuoltolain mukaisia peruspalveluja. Erityistä tukea tarvitsevien lasten sosiaalityöntekijöiden määrää on mahdollista lisätä sosiaali- ja terveyslautakunnan tälle vuodelle kohdentaman lisämäärärahan turvin. Uudistusten myötä lapsen ja perheen on mahdollista saada tarvitsemansa sosiaalityö ja muut palvelut ilman lastensuojelun asiakkuutta.

Avohuollon sosiaalityön asiakasmäärät ovat pienentyneet vuonna 2017 ja ne pienenevät edelleen tänä vuonna niin, että ne ovat keskimäärin enintään 30 lasta sosiaalityöntekijää kohden. Kevään aikana jälkihuollossa selvitetään asiakkaina olevien nuorten palvelujen tarve, minkä pohjalta voidaan arvioida sosiaalityöntekijöiden mitoitus.

Lisätietoa: lastensuojelun johtaja Saila Nummikoski, p. 09 310 43439, saila.nummikoski@hel.fi, toiminnansuunnittelija Sari Nieminen, p. 09 310 23161, sari.nieminen@hel.fi

Kokouksen esityslista liitteineen (laita tähän linkki) on sosiaali- ja terveystoimen verkkosivuilla. Päätöstiedote julkaistaan verkkosivuilla heti kokouksen jälkeen.

Yhteyshenkilöt

Jaana Juutilainen-Saari
viestintäpäällikkö
jaana.juutilainen-saari@hel.fi
p. 09 310 42240

Markus Snellman
tiedottaja
markus.snellman@hel.fi
p. 09 310 42619

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala


09 310 5015 (vaihde)http://www.hel.fi/sote

Sosiaali- ja terveystoimi - hyvinvointia, terveyttä ja sosiaalista turvallisuutta helsinkiläisille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöstiedote 13.2.13.2.2018 21:55Tiedote

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan 13.2. kokouksen päätöstiedote on verkkosivuillamme. Lautakuntakunta jätti tässä kokouksessa seuraavat hankinnat pöydälle: kehitysvammaisten ja autismiskirjon henkilöiden asumispalvelujen hankinta kehitysvammaisten ja autismiskirjon henkilöiden työ- ja päivätoiminnan hankinta ja kuntouttavan työtoiminnan hankinta. Kokouksen esityslista liitteineen löytyy verkosta.

Kampanja: Toimi ennen kuin väkivalta karkaa käsistäsi13.2.2018 10:21Tiedote

Helsingin kaupunki kampanjoi yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa tänä keväänä lähisuhdeväkivaltaa vastaan teemalla Toimi ennen kuin väkivalta karkaa käsistäsi. Kampanjan avaustilaisuus on perjantaina 16.2. klo 9.00 Empiresalissa, Vanha Raatihuone, Aleksanterinkatu 20, Helsinki. Tervetuloa! Kampanjan käynnistää sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestari Sanna Vesikansa. Tilaisuudessa julkistetaan muun muassa kampanjaan liittyvä video, jota esitetään Finnkinon elokuvateattereissa Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla. Tietoa kampanjasta löytyy 16.2. alkaen kaupungin nettisivulta www.kotiväkivalta.fi Median edustajat ovat tervetulleita tilaisuuteen. Lisätietoja Kaisu Ketola, sosiaali- ja kriisipäivystyksen johtava sosiaalityöntekijä/ Helsingin lähisuhdeväkivallan ehkäisytyöryhmän puheenjohtaja puh. 09 310 43064 kaisu.ketola@hel.fi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme