Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Sosiaali- ja terveyslautakunnan ennakkotiedote

Jaa

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunta kokoontuu seuraavan kerran tiistaina 22.8. klo 16.15 alkaen. Lautakunta käsittelee tässä kokouksessa muun muassa Helsingin neurologisen toiminnan siirtämistä HUS:iin ja ensi vuoden talousarvioehdotusta.

Neurologian poliklinikan ja kuntoutustoiminnan siirto HUS:iin

Lautakunnalle esitetään, että se hyväksyy omalta osaltaan Helsingin neurologian poliklinikan ja kuntoutustoiminnan siirron Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) 1.1.2018 alkaen.

Helsingin ja Hyksin neurologian toimintojen yhdistäminen vahvistaisi molempia yksiköitä. Asiakkaiden hoidon kokonaisuus olisi nykyistä paremmin hallinnassa ja päällekkäisiä polikliinisiä palveluja voitaisiin karsia.

Palveluja esitetään siirrettäviksi liikkeenluovutuksen periaatteiden mukaisesti, jolloin kaupungin noin 90 työntekijää siirtyisivät vanhoina työntekijöinä entisin palvelusuhteen ehdoin HUS kuntayhtymän palvelukseen.

Työpaikka säilyisi Laaksossa. Kaupunki vuokraisi neurologian nykyiset tilat sairaanhoitopiirille.

Kaupungin neurologian poliklinikalla ja sairaalaosastoilla hoidetaan vuosittain noin 3 700 potilasta. Toiminnan kustannukset ovat vuositasolla hieman yli 9 euroa.

Lisätietoa: kuntoutuksen osaamiskeskuksen johtaja, Anna-Liisa Lyytinen, p. 09 310 42660, annaliisa.lyytinen@hel.fi

Sosiaali- ja terveystoimialan talousarvioehdotus vuodelle 2018

Lautakunta aloittaa sosiaali- ja terveystoimialan ensi vuoden talousarvioehdotuksen ja vuosien 2019 - 2020 taloussuunnitelman käsittelyn.

Tulevat vuodet ovat sosiaali- ja terveystoimelle suurten muutosten aikaa. Kansallisella tasolla valmistellaan sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisen siirtämistä maakunnille sekä järjestämisen ja tuottamisen erottamista toisistaan. Lisäksi valmistellaan asiakkaille nykyistä laajempia mahdollisuuksia valita, mistä he hankkivat tarvitsemansa sosiaali- ja terveyspalvelut.

Helsinki osallistuu aktiivisesti maakunta- ja sote-uudistuksen valmisteluun. Samanaikaisesti uudistetaan määrätietoisesti omia palveluja kilpailukykyisiksi ja sellaisiksi, että helsinkiläiset haluavat niitä jatkossakin käyttää.

Palvelujen saatavuutta, esimerkiksi terveysasemalle ja hammashoitoon pääsyä, parannetaan. Aukioloaikoja myös laajennetaan. 

Sosiaali- ja terveystoimessa tuottavuutta parannetaan lisäämällä digitaalisten palveluja, jatkamalla palvelurakenteen keventämistä ja tuottamalla palveluja entistä kustannustehokkaammin. Myös palveluseteleiden käyttöä pyritään lisäämään.

Vuodelle 2018 ehdotetaan seuraavia sitovia tavoitteita, joiden avulla ohjataan toimintaa:

 • Lastensuojeluasiakkaiden määrä vähenee vuoteen 2017 verrattuna
 • Aikuissosiaalityön palvelutarpeen arviointien määrä kasvaa 20 % suhteessa asiakasmäärään vuoden 2017 tasosta
 • Kehitysvammaisten asumispalveluissa itsenäisesti asuvien osuus kasvaa 2 prosenttiyksikköä vuodessa
 • Asiakas pääsee lääkärin kiireettömälle vastaanotolle keskimäärin 10 vuorokaudessa
 • Asiakas pääsee hammaslääkärin kiireettömälle vastaanotolle alle kolmessa kuukaudessa
 • Kotona asuvien osuus 75 vuotta täyttäneistä nousee vuoteen 2017 verrattuna
 • Laitoshoidossa olevien osuus 75 vuotta täyttäneistä laskee vuoteen 2017 verrattuna
 • Sähköinen asiointi kasvaa vähintään 10 prosenttia vuoteen 2017 verrattuna
 • Ehkäisevan toimeentulotuen budjetista kohdennetaan vähintään 45 prosenttia ehkäisevänä tukena lapsiperheille.

Talousarvioesitys on tehty kaupunginhallituksen sosiaali- ja terveystoimialalle antamaan talousarvioraamiin. Sosiaali- ja terveystoimelle on budjetoitu 2,041 miljardia euroa, mikä on 0,8 prosenttia enemmän kuin tänä vuonna. Lisäys kohdentuu pääosin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirille erikoissairaanhoidon palvelujen tuottamiseen.

Lisätietoa:

 • toiminnalliset muutokset ja linjaukset: toimialajohtaja Juha Jolkkonen, p. 09 310 42215, juha.jolkkonen@hel.fi
 • talousarvioehdotus vuodelle 2017 ja taloussuunnitelma vuosiksi 2018 - 2019: talous- ja suunnittelupäällikkö Sampo Pajari, p. 09 310 42246, sampo.pajari@hel.fi

Kokouksen esityslista liitteineen löytyy sosiaali- ja terveystoimialan verkkosivuilta. Päätöstiedote julkaistaan verkkosivuilla heti kokouksen jälkeen.

Yhteyshenkilöt

Jaana Juutilainen-Saari
viestintäpäällikkö
jaana.juutilainen-saari@hel.fi
p. 09 310 42240

Markus Snellman
tiedottaja
markus.snellman@hel.fi
p. 09 310 42619

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala


09 310 5015 (vaihde)http://www.hel.fi/sote

Sosiaali- ja terveystoimi - hyvinvointia, terveyttä ja sosiaalista turvallisuutta helsinkiläisille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Sosiaali- ja terveyslautakunnan ennakkotiedote 17.11.17.11.2017 15:00Tiedote

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunta pitää seuraavan kokouksensa tiistaina 21. marraskuuta klo 16.15. alkaen. Lautakunta käsittelee tässä kokouksessa muun muassa seuraavia asioita. Suurten kaupunkien sosiaali- ja terveyspalvelut ja niiden kustannusvertailu Lautakunnalle esitellään kuuden suurimman kaupungin sosiaali- ja terveyspalvelujen ja niiden kustannusten vertailu vuodelta 2016 (Kuusikkovertailut). Vertailussa ovat mukana Helsinki, Espoo, Tampere, Vantaa, Oulu ja Turku. Kuusikossa vertaillaan kehitysvammahuollon, vanhusten, vammaisten, toimeentulotuen ja lastensuojelun palveluja sekä päihde- ja mielenterveyspalveluja. Lautakunnalle esitellään myös suurten kaupunkien terveydenhuollon asiakaskohtaisten kustannusten vertailu viime vuodelta. Tässä vertailussa ovat Helsingin lisäksi kymmenen muuta kaupunkia, muun muassa Espoo ja Vantaa. Helsingin terveydenhuollon kokonaiskustannukset alenivat edellisestä vuodesta 1,3 prosenttia. Asukasta kohti laskettuna kustannukset olivat 2 323 e

Sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöstiedote 16.11.17.11.2017 00:50Tiedote

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan 16.11. kokouksen päätöstiedote on verkossa. Lautakunta antoi tässä kokouksessa pyydetyn lausunnon kaupunginhallitukselle sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaan valinnanvapautta koskevasta lakiluonnoksesta. Kaupunginhallitus käsittelee lausuntoa 27.11. ja mahdollisesti 4.12. Valtuusto käsittelee sitä 13.12. Kaupunginhallitus antaa pyydetyn lausunnon sosiaali- ja terveysministeriölle 15.12.2017 mennessä. alkuperäinen lausuntoehdotus

Sosiaali- ja terveyslautakunnan ennakkotiedote3.11.2017 12:52Tiedote

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan seuraava kokous on tiistaina 7.11. klo 17.15. alkaen. Lautakunta jatkaa tässä kokouksessa omaishoidon tuen myöntämisperusteiden käsittelyä. Lautakunta jätti asian 24.10. pöydälle. Omaishoidon tukea uudistetaan Helsingissä on kesän ja syksyn aikana valmisteltu uusia omaishoidon tuen myöntämisperusteita yhdessä järjestöjen kanssa. Järjestöt ja Helsingin vammais- ja vanhusneuvostot antoivat uudistuksesta omat lausunnot, ja ne otettiin huomioon valmistelussa.  Uusissa ehdotetuissa myöntämisperusteissa otetaan aikaisempaa selkeämmin huomioon omaishoidon henkinen kuormittavuus. Lisäksi esitetään, että omaishoitaja voisi jatkossa käydä tietyin ehdoin kokopäivätyössä ja hoidettava viettää päivittäin 8 - 9 tuntia kodin ulkopuolella, esimerkiksi koulussa, ilman että hoitopalkkio laskee. Näitä uudistuksia myös järjestöt toivoivat.  Esitetyt uudet omaishoidon tuen palkkiot olisivat ensi vuoden alusta 1679, 775 ja 427 euroa kuukaudessa. Palkkiot olisivat s

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme