Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Sosiaali- ja terveyslautakunnan ennakkotiedote

Jaa

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunta kokoontuu seuraavan kerran tiistaina 22.8. klo 16.15 alkaen. Lautakunta käsittelee tässä kokouksessa muun muassa Helsingin neurologisen toiminnan siirtämistä HUS:iin ja ensi vuoden talousarvioehdotusta.

Neurologian poliklinikan ja kuntoutustoiminnan siirto HUS:iin

Lautakunnalle esitetään, että se hyväksyy omalta osaltaan Helsingin neurologian poliklinikan ja kuntoutustoiminnan siirron Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) 1.1.2018 alkaen.

Helsingin ja Hyksin neurologian toimintojen yhdistäminen vahvistaisi molempia yksiköitä. Asiakkaiden hoidon kokonaisuus olisi nykyistä paremmin hallinnassa ja päällekkäisiä polikliinisiä palveluja voitaisiin karsia.

Palveluja esitetään siirrettäviksi liikkeenluovutuksen periaatteiden mukaisesti, jolloin kaupungin noin 90 työntekijää siirtyisivät vanhoina työntekijöinä entisin palvelusuhteen ehdoin HUS kuntayhtymän palvelukseen.

Työpaikka säilyisi Laaksossa. Kaupunki vuokraisi neurologian nykyiset tilat sairaanhoitopiirille.

Kaupungin neurologian poliklinikalla ja sairaalaosastoilla hoidetaan vuosittain noin 3 700 potilasta. Toiminnan kustannukset ovat vuositasolla hieman yli 9 euroa.

Lisätietoa: kuntoutuksen osaamiskeskuksen johtaja, Anna-Liisa Lyytinen, p. 09 310 42660, annaliisa.lyytinen@hel.fi

Sosiaali- ja terveystoimialan talousarvioehdotus vuodelle 2018

Lautakunta aloittaa sosiaali- ja terveystoimialan ensi vuoden talousarvioehdotuksen ja vuosien 2019 - 2020 taloussuunnitelman käsittelyn.

Tulevat vuodet ovat sosiaali- ja terveystoimelle suurten muutosten aikaa. Kansallisella tasolla valmistellaan sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisen siirtämistä maakunnille sekä järjestämisen ja tuottamisen erottamista toisistaan. Lisäksi valmistellaan asiakkaille nykyistä laajempia mahdollisuuksia valita, mistä he hankkivat tarvitsemansa sosiaali- ja terveyspalvelut.

Helsinki osallistuu aktiivisesti maakunta- ja sote-uudistuksen valmisteluun. Samanaikaisesti uudistetaan määrätietoisesti omia palveluja kilpailukykyisiksi ja sellaisiksi, että helsinkiläiset haluavat niitä jatkossakin käyttää.

Palvelujen saatavuutta, esimerkiksi terveysasemalle ja hammashoitoon pääsyä, parannetaan. Aukioloaikoja myös laajennetaan. 

Sosiaali- ja terveystoimessa tuottavuutta parannetaan lisäämällä digitaalisten palveluja, jatkamalla palvelurakenteen keventämistä ja tuottamalla palveluja entistä kustannustehokkaammin. Myös palveluseteleiden käyttöä pyritään lisäämään.

Vuodelle 2018 ehdotetaan seuraavia sitovia tavoitteita, joiden avulla ohjataan toimintaa:

 • Lastensuojeluasiakkaiden määrä vähenee vuoteen 2017 verrattuna
 • Aikuissosiaalityön palvelutarpeen arviointien määrä kasvaa 20 % suhteessa asiakasmäärään vuoden 2017 tasosta
 • Kehitysvammaisten asumispalveluissa itsenäisesti asuvien osuus kasvaa 2 prosenttiyksikköä vuodessa
 • Asiakas pääsee lääkärin kiireettömälle vastaanotolle keskimäärin 10 vuorokaudessa
 • Asiakas pääsee hammaslääkärin kiireettömälle vastaanotolle alle kolmessa kuukaudessa
 • Kotona asuvien osuus 75 vuotta täyttäneistä nousee vuoteen 2017 verrattuna
 • Laitoshoidossa olevien osuus 75 vuotta täyttäneistä laskee vuoteen 2017 verrattuna
 • Sähköinen asiointi kasvaa vähintään 10 prosenttia vuoteen 2017 verrattuna
 • Ehkäisevan toimeentulotuen budjetista kohdennetaan vähintään 45 prosenttia ehkäisevänä tukena lapsiperheille.

Talousarvioesitys on tehty kaupunginhallituksen sosiaali- ja terveystoimialalle antamaan talousarvioraamiin. Sosiaali- ja terveystoimelle on budjetoitu 2,041 miljardia euroa, mikä on 0,8 prosenttia enemmän kuin tänä vuonna. Lisäys kohdentuu pääosin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirille erikoissairaanhoidon palvelujen tuottamiseen.

Lisätietoa:

 • toiminnalliset muutokset ja linjaukset: toimialajohtaja Juha Jolkkonen, p. 09 310 42215, juha.jolkkonen@hel.fi
 • talousarvioehdotus vuodelle 2017 ja taloussuunnitelma vuosiksi 2018 - 2019: talous- ja suunnittelupäällikkö Sampo Pajari, p. 09 310 42246, sampo.pajari@hel.fi

Kokouksen esityslista liitteineen löytyy sosiaali- ja terveystoimialan verkkosivuilta. Päätöstiedote julkaistaan verkkosivuilla heti kokouksen jälkeen.

Yhteyshenkilöt

Jaana Juutilainen-Saari
viestintäpäällikkö
jaana.juutilainen-saari@hel.fi
p. 09 310 42240

Markus Snellman
tiedottaja
markus.snellman@hel.fi
p. 09 310 42619

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala


09 310 5015 (vaihde)http://www.hel.fi/sote

Sosiaali- ja terveystoimi - hyvinvointia, terveyttä ja sosiaalista turvallisuutta helsinkiläisille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöstiedote 13.2.13.2.2018 21:55Tiedote

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan 13.2. kokouksen päätöstiedote on verkkosivuillamme. Lautakuntakunta jätti tässä kokouksessa seuraavat hankinnat pöydälle: kehitysvammaisten ja autismiskirjon henkilöiden asumispalvelujen hankinta kehitysvammaisten ja autismiskirjon henkilöiden työ- ja päivätoiminnan hankinta ja kuntouttavan työtoiminnan hankinta. Kokouksen esityslista liitteineen löytyy verkosta.

Kampanja: Toimi ennen kuin väkivalta karkaa käsistäsi13.2.2018 10:21Tiedote

Helsingin kaupunki kampanjoi yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa tänä keväänä lähisuhdeväkivaltaa vastaan teemalla Toimi ennen kuin väkivalta karkaa käsistäsi. Kampanjan avaustilaisuus on perjantaina 16.2. klo 9.00 Empiresalissa, Vanha Raatihuone, Aleksanterinkatu 20, Helsinki. Tervetuloa! Kampanjan käynnistää sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestari Sanna Vesikansa. Tilaisuudessa julkistetaan muun muassa kampanjaan liittyvä video, jota esitetään Finnkinon elokuvateattereissa Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla. Tietoa kampanjasta löytyy 16.2. alkaen kaupungin nettisivulta www.kotiväkivalta.fi Median edustajat ovat tervetulleita tilaisuuteen. Lisätietoja Kaisu Ketola, sosiaali- ja kriisipäivystyksen johtava sosiaalityöntekijä/ Helsingin lähisuhdeväkivallan ehkäisytyöryhmän puheenjohtaja puh. 09 310 43064 kaisu.ketola@hel.fi

Sosiaali- ja terveyslautakunnan ennakkotiedote 9.2.9.2.2018 15:14Tiedote

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan seuraava kokous on tiistaina 13. helmikuuta klo 16.15 alkaen. Lautakunta käsittelee tässä kokouksessa muun muassa seuraavia asioita. Kilpailutuksella palveluja kehitysvammaisille ja työttömille Lautakunnalle esitetään, että se hyväksyisi periaatteet, joilla hankitaan kilpailutuksella kehitysvammaisille ja autisminkirjon henkilöille asumis- sekä päivä- ja työtoiminnan palveluja. Lisäksi esitetään, että lautakunta hyväksyisi myös periaatteet, joilla hankitaan työttömille kuntouttavaa työtoimintaa. Kuntouttavan työtoiminnan avulla halutaan parantaa työttömän työllistymien edellytyksiä ja elämänhallintaa. Kehitysvammaisten palvelut esitetään hankittavaksi neljäksi vuodeksi, kuntouttavan työtoiminnan kahdeksi vuodeksi. Kilpailutuksissa palveluja ei sitouduta hankkimaan tiettyä määrää, vaan niitä hankitaan asiakkaiden yksilöllisten tarpeiden mukaan. Lisätietoja:ostopalvelupäällikkö Minna Eronen, p. 09 310 24859, minna.eronen@hel.fi (kehitysvammaisten

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme