Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Sosiaali- ja terveyslautakunnan ennakkotiedote

Jaa

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan seuraava kokous on tiistaina 24.10. klo 16.15.

Omaishoidon tuen uudistaminen

Lautakunta käsittelee kokouksessa muun muassa ehdotusta omaishoidon tuen uusituiksi myöntämisperusteiksi. Helsingin kaupunginhallitus palautti kesällä aikaisemmin uudistetut Helsingin omaishoidon tuen myöntämisperusteet uudelleen valmisteltaviksi.

Omaishoidon tuen uudistustyötä on kesän ja alkusyksyn aikana tehty yhdessä kansalaisjärjestöjen kanssa. Järjestöt ja Helsingin vammais- ja vanhusneuvostot antoivat omat lausuntonsa, jotka huomioitiin uusien myöntämisperusteiden suunnittelussa. Hyvin alkanutta yhteistyötä jatketaan myös tulevaisuudessa.

Uusissa ehdotetuissa myöntämisperusteissa otetaan huomioon aikaisempaa selkeämmin omaishoidon henkinen kuormittavuus. Lisäksi esitetään, että omaishoitaja voi jatkossa käydä tietyin ehdoin kokopäivätyössä. Hoidettava voi viettää päivittäin 8 - 9 tuntia kodin ulkopuolella, esimerkiksi koulussa, hoitopalkkion laskematta. Näitä uudistuksia myös järjestöt toivoivat. 

Esitetyt uudet omaishoidon tuen palkkiot olisivat ensi vuoden alusta 1679, 775 ja 427 euroa kuukaudessa. Palkkiot ovat samansuuruiset kuin naapurikaupunki Espoossa. Palkkio määräytyy hoidon vaativuuden ja kuormittavuuden mukaan.

Omaishoidon tuen nykyisille asiakkaille ja heidän läheisilleen kerrotaan uudistuksesta hyvissä ajoin. Omaishoidon tuen sosiaaliohjaajat arvioivat jokaisen asiakkaan tilanteen uusilla myöntämisperusteilla. Tämän jälkeen tehdään uudet päätökset ja sopimukset vuoden 2018 aikana. Uudet myöntämisperusteet astuisivat voimaan vuoden 2018 alussa. Asiakkaat saavat nykyistä tukea uuden päätöksen voimaantuloon asti.

Omaishoidon tuki muodostuu perheille tarjottavista palveluista, omaishoitajalle maksettavasta palkkiosta ja vapaapäivistä. Helsinki tukee omaishoitoa hyvin. Tarjolla on runsaasti myös omaishoitoa tukevia palveluja kuten lyhytaikaishoitoa ja päivätoimintaa. Helsingissä toimii lisäksi neljä omaishoidon toimintakeskusta, jotka tarjoavat vertaistukea ja ammattilaisten apua perheille.

Omaishoito tarjoaa monelle vammaiselle, pitkäaikaissairaalle ja ikääntyneelle helsinkiläiselle mahdollisuuden asua kotona.

Helsingissä omaishoidon tukeen varaudutaan käyttämään vuonna 2018 jopa 34 miljoonaa euroa, mikä on noin 10 miljoonaa euroa enemmän kuin vuonna 2016. Omaishoidon tuen asiakkaita oli Helsingissä vuonna 2016 yhteenä 3958.

Lisätietoja

Merja Etholen-Rönnberg, palvelualueen johtaja p. 09 310 44450, merja.etholen-ronnberg@hel.fi

Jonna Weckström, vammaisten sosiaalityön päällikkö p. 09 310 89545, jonna.weckstrom@hel.fi

Toiminnan ja talouden ennuste

Sosiaali- ja terveyslautakunta käsittelee kokouksessaan myös Helsingin sosiaali- ja terveystoimialan toiminnan ja talouden ennustetta. Palvelut ovat toteutumassa pääosin suunnitellusti ja vuoden 2017 budjetin mukaisesti. Helsingin sosiaali- ja terveyspalvelujen budjetti (ilman HUS:ia) on noin puolitoista miljardia euroa.  

Lisätietoja

Mikael Karell, vastaava taloussuunnittelija p. 09 310 43513, mikael.karell@hel.fi

Kokouksen esityslista

Kokouksen esityslista liitteineen on sosiaali- ja terveystoimen verkkosivuilla. Päätöstiedote julkaistaan verkkosivuilla heti kokouksen jälkeen.

Yhteyshenkilöt

Jaana Juutilainen-Saari
viestintäpäällikkö
jaana.juutilainen-saari@hel.fi
p. 09 310 42240

Markus Snellman
tiedottaja
markus.snellman@hel.fi
p. 09 310 42619

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Toinen linja 4A
PL 6000 00099 Helsingin kaupunki

09 310 5015 (vaihde)http://www.hel.fi/sote

Sosiaali- ja terveystoimi - hyvinvointia, terveyttä ja sosiaalista turvallisuutta helsinkiläisille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme