Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Sosiaali- ja terveyslautakunnan ennakkotiedote

Jaa

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan seuraava kokous on tiistaina 7.11. klo 17.15. alkaen. Lautakunta jatkaa tässä kokouksessa omaishoidon tuen myöntämisperusteiden käsittelyä. Lautakunta jätti asian 24.10. pöydälle.

Omaishoidon tukea uudistetaan

Helsingissä on kesän ja syksyn aikana valmisteltu uusia omaishoidon tuen myöntämisperusteita yhdessä järjestöjen kanssa. Järjestöt ja Helsingin vammais- ja vanhusneuvostot antoivat uudistuksesta omat lausunnot, ja ne otettiin huomioon valmistelussa.

 Uusissa ehdotetuissa myöntämisperusteissa otetaan aikaisempaa selkeämmin huomioon omaishoidon henkinen kuormittavuus. Lisäksi esitetään, että omaishoitaja voisi jatkossa käydä tietyin ehdoin kokopäivätyössä ja hoidettava viettää päivittäin 8 - 9 tuntia kodin ulkopuolella, esimerkiksi koulussa, ilman että hoitopalkkio laskee. Näitä uudistuksia myös järjestöt toivoivat. 

Esitetyt uudet omaishoidon tuen palkkiot olisivat ensi vuoden alusta 1679, 775 ja 427 euroa kuukaudessa. Palkkiot olisivat samansuuruiset kuin Espoossa.

Omaishoidon tuen asiakkaille ja heidän läheisilleen kerrotaan uudistuksesta hyvissä ajoin. Sosiaaliohjaajat arvioivat jokaisen asiakkaan tilanteen uusilla myöntämisperusteilla. Asiakkaille tehdään uudet päätökset ja sopimukset vuoden 2018 aikana. Asiakkaat saavat nykyistä tukea uuden päätöksen voimaantuloon asti.

Omaishoidon tuen kokonaisuus muodostuu perheille tarjottavista palveluista, omaishoitajalle maksettavasta palkkiosta ja vapaapäivistä. Perheille on lisäksi tarjolla muita omaishoitoa tukevia palveluja kuten lyhytaikaishoitoa ja päivätoimintaa. Helsingissä on myös neljä omaishoidon toimintakeskusta, jotka tarjoavat vertaistukea ja ammattilaisten apua perheille.

Omaishoidon tukeen varaudutaan käyttämään ensi vuonna 34 miljoonaa euroa, mikä on noin 10 miljoonaa euroa enemmän kuin vuonna 2016. Omaishoidon tuen asiakkaita oli Helsingissä vuonna 2016 yhteensä 3 958.

Lisätietoja: Merja Etholen-Rönnberg, palvelualueen johtaja, p. 09 310 44450, merja.etholen-ronnberg@hel.fi ja Jonna Weckström, vammaisten sosiaalityön päällikkö, p. 09 310 89545, jonna.weckstrom@hel.fi

Lausuntoa valinnanvapaudesta käsitellään ylimääräisessä kokouksessa

Lakiluonnos asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa tulee kuntiin lausunnolle tämän hetken tiedon mukaan marraskuun alkupuolella.

Lakiluonnoksen käsittelyn tiukan aikataulun vuoksi esitetään, että lautakunta pitäisi lausunnon antamista varten ylimääräisen kokouksen torstaina 16. marraskuuta klo 16.15 alkaen.

Kokouksen esityslista

Ensi viikon kokouksen esityslista liitteineen on sosiaali- ja terveystoimen verkkosivuilla. Päätöstiedote julkaistaan verkkosivuilla heti kokouksen jälkeen.

Yhteyshenkilöt

Jaana Juutilainen-Saari
viestintäpäällikkö
jaana.juutilainen-saari@hel.fi
p. 09 310 42240

Markus Snellman
tiedottaja
markus.snellman@hel.fi
p. 09 310 42619

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Toinen linja 4A
PL 6000 00099 Helsingin kaupunki

09 310 5015 (vaihde)http://www.hel.fi/sote

Sosiaali- ja terveystoimi - hyvinvointia, terveyttä ja sosiaalista turvallisuutta helsinkiläisille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme