Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Sosiaali- ja terveyslautakunnan ennakkotiedote

Jaa

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan seuraava kokous on tiistaina 19. kesäkuuta klo 16.15 alkaen.

Lausunto huumeriippuvaisten turvallisista käyttötiloista

Lautakunta käsittelee ensi tiistain kokouksessa huumeidenkäyttäjien turvallisista käyttötiloista annettavaa lausuntoa. Asia jäi edellisessä kokouksessa pöydälle.

Lausunnossa ehdotetaan, että Helsingissä selvitetään tämän vuoden aikana mahdollisuudet pilotoida huumeriippuvaisille tarkoitettua valvottua pistotilaa. Pilotin suunnittelu ja seuranta toteutettaisiin yhteistyössä kaupungin muiden toimialojen, poliisin, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL), järjestöjen ja kokemusasiantuntijoiden kanssa.

Helsingissä on viisi suonensisäisiä huumeita käyttäville tarkoitettua terveys- ja sosiaalineuvontapistettä. Kaksi näistä toimii matalan kynnyksen päivätoimintayksikön yhteydessä. Liikkuvat työryhmät ja vertaistoimijat tarjoavat kaupungilla huumeriippuvaisille neuvontaa ja vaihtavat puhtaita pistovälineitä. Lisäksi Helsingissä on HIV-positiivisille huumeidenkäyttäjille tarkoitettu päiväkeskus, jossa on tarjolla sosiaali- ja terveyspalveluja sekä mahdollisuus vaihtaa käytettyjä ruiskuja ja neuloja puhtaisiin.

Edellä kuvatuilla palveluilla on pystytty pysäyttämään HIV-epidemia, ehkäisemään veriteitse tarttuvien tautien leviämistä, vähentämään huumekuolemia ja vähentämään huumeiden käytöstä ympäristölle aiheutuvia haittoja. Näitä palveluja tarjoamalla on myös kyetty luomaan luottamuksellinen suhde huumeiden käyttäjiin ja sitouttamaan heitä hoitoon ja kuntoutukseen.

Lisätietoja Leena Alho, ylihoitaja, psykiatria- ja päihdepalvelut, p. 0400 380490, leena.alho@hel.fi

Lastensuojelun ympärivuorokautisten palvelujen hankinta Uudellamaalla

Uudenmaan kunnat ovat valtuuttaneet Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan hyväksymään yhteiset hankinnan periaatteet lastensuojelun ympärivuorokautisille palveluille. Periaatteet koskevat laitoshoitoa, perhehoitoa, perhekuntoutusta ja vastaanottotoimintaa. Samalla Uudenmaan kunnat  valtuuttavat Helsinkiä toteuttamaan palvelujen kilpailutus. Kilpailutus ei johda jo sijoitettujen lasten sijaishuoltopaikan vaihtamiseen.     

Lautakunnalle esitetään, että  hankinta toteutetaan dynaamisena puitejärjestelynä, joka on koko hankintakauden avoin tarjouspyynnön vaatimukset täyttäville palveluntuottajille. Nelivuotinen hankintakausi alkaa 2019.

Järjestelyllä halutaan turvata palvelujen saatavuus. Dynaamisessa puitejärjestelyssä palveluntuottaja valitaan asiakkaan palvelutarpeen ja edun perusteella myös asiakkaan mielipide huomioiden.

Lisätietoja Tuomas Riihivaara, hankinta-asiantuntija,p. 09 310 43217, tuomas.riihivaara@hel.fi

Toiminnan ja talouden ennuste

Lautakunnalle tuodaan kolme kertaa vuodessa tiedoksi sosiaali- ja terveystoimen talouden ja toiminnan ennuste. Helsingin sosiaali- ja terveyspalvelujen menojen arvioidaan toteutuvan huhtikuun lopun tietojen perusteella budjetin mukaisesti. Helsingin sote-palvelujen budjetti tälle vuodelle on noin puolitoista miljardia.

Helsingin HUS:lta ostaman erikoissairaanhoidon noin puolen miljardin talousarvio tälle vuodelle ylittynee 30.4. tietojen perusteella.

Vuoden 2019 talousarvioesitystä käsitellään sosiaali- ja terveyslautakunnassa 14.8.

Lisätietoja Sampo Pajari, talous- ja suunnittelupäällikkö, p. 09 310 42246, sampo.pajari@hel.fi.

Vaihtoehtoisia keinoja leipäjonoille

Lautakunta saa kokouksessa tiedoksi selvitystyön tulokset liittyen vaihtoehtoisten keinojen löytämiseksi leipäjonoille.

Sosiaali- ja terveystoimi käynnisti 2017 keskustelun ruoka-avun jakamisen uusista järjestämisvaihtoehdoista. Uutta toimintamallia ruuan jakamiseen suunnitellaan yhdessä useiden toimijoiden kanssa.

Tulevalla toimintamallilla halutaan tehostaa asiakasohjausta asiakkaan tarvitsemien palvelujen piiriin.

Samalla ruoka-avun jakamiseen haetaan tehokkuutta ja joustavuutta esimerkiksi toimintakäytäntöjen ja yhteistyön osalta.

Keskeisessä roolissa ruuanjakelun tehostamisessa on suunniteltu logistiikkakeskus, joka toimisi yhteistyössä sekä ruokaa antavien kauppojena ja tukkujen että ruoan jakelupisteiden kanssa.

Lisätietoja Leena Luhtasela, vs. nuorten ja aikuisten sosiaalityön johtaja, p. 09 310 62401, leena.luhtasela@hel.fi.  


Kokouksen esityslista liitteineen on sosiaali- ja terveystoimen verkkosivuilla. Päätöstiedote julkaistaan verkkosivuilla heti kokouksen jälkeen.

Yhteyshenkilöt

Jaana Juutilainen-Saari
viestintäpäällikkö
jaana.juutilainen-saari@hel.fi
p. 09 310 42240

Markus Snellman
tiedottaja
markus.snellman@hel.fi
p. 09 310 42619

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala


09 310 5015 (vaihde)http://www.hel.fi/sote

Sosiaali- ja terveystoimi - hyvinvointia, terveyttä ja sosiaalista turvallisuutta helsinkiläisille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Helsinki jatkaa aktiivista kotihoidon kehittämistä9.7.2018 12:09Tiedote

Aluehallintovirasto (AVI) kehottaa Helsinkiä 5.7.2018 antamassaan, vuotta 2017 koskevassa valvontapäätöksessä kiinnittämään huomiota asiakasturvallisuuden varmistamiseen kotihoidossa riittävällä henkilöstömäärällä ja oman toiminnan valvonnalla. Nämä ovatkin tärkeitä ja keskeisiä edellytyksiä turvalliselle ja korkeatasoiselle kotihoidolle. Jatkamme tiivistä vuoropuhelua AVI:n kanssa. Olemme jo tehneet paljon näiden asioiden hyväksi viime vuodesta ja tulemme vielä tekemään lisää yhdessä asiakkaiden, omaisten ja henkilöstön kanssa. Ikääntyneiden turvallinen kotona asuminen on meidän kaikkien yhteinen tavoite. - Jatkamme pitkäjänteistä kotihoidon kehittämistyötä. Haluamme, että kotihoidon asiakkaat ja heidän läheisensä voivat luottaa siihen, että he saavat meiltä apua silloin, kun he tarvitsevat, sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtaja Seija Meripaasi kuvaa tilannetta. Mitä olemme jo tehneet Kotihoitoon on palkattu lisää työntekijöitä. Yhteensä tänä vuonna palkataan lisää 40 hoita

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöstiedote 19.9.19.6.2018 22:19Tiedote

Sosiaali- ja terveyslautakunnan 19.6. kokouksen päätötiedote on verkossa. Lautakunta hyväksyi tässä kokouksessa muun muassa kaupunginhallitukselle annettavan lausunnon huumeriippuvaisten turvallisista käyttötiloista. Lautakunta jätti pöydälle tiedoksi saamansa selvitystyön tulokset, jotka koskivat vaihtoehtoisien keinojen löytämistä leipäjonoille. Lautakunta jatkaa asian käsittelyä kesätauon jälkeen elokuussa. Lautakunnan syyskauden ensimmäinen kokous on tiistaina 14. elokuuta.

Helsingin sosiaali- ja terveyspalvelut juhannuksena 201819.6.2018 14:11Tiedote

Terveysneuvontaa 24 h ­– puh. 09 310 10023 Terveysneuvonnasta saa tietoa Helsingin terveyspalveluista ja sairauksien hoito-ohjeita ympäri vuorokauden (24 h) tavallisen puhelun hinnalla. Henkeä uhkaavat tilanteet - soita 112 Vakavissa ja henkeä uhkaavissa sairaus- ja onnettomuustapauksissa saa apua ympäri vuorokauden numerosta 112. Terveysasemat Terveysasemat ovat auki torstaina 21.6. klo 8–16. Kalasataman ja Vuosaaren terveysasemilla ei ole torstaina 21.6. iltavastaanottoja klo 16–20. Terveysasemat ovat kiinni juhannuksena 22.–24.6. Päivystys - päivystysapu 116 117 palvelee 24 h Oman terveysaseman ollessa kiinni kiireellistä hoitoa vaativat potilaat hoidetaan päivystyksessä. Aikuiset (16 vuotta täyttäneet) Haartmanin päivystyssairaala, Haartmaninkatu 4, rakennus 12 ja Malmin päivystyssairaala, Talvelantie 6 J. Soita maksuttomaan päivystysapupalveluun p. 116 117 ennen päivystykseen hakeutumista. Päivystysapu palvelee ympäri vuorokauden. Lapset Lasten ja nuorten sairaala, Lastenklinikka,

Yhdessä enemmän – Vuosaaren perhekeskus ja terveys- ja hyvinvointikeskus starttaavat kesäkuussa15.6.2018 11:05Tiedote

Vuosaaren sote-palvelut ovat uudistuneet. Olemme 18.6. lähtien perhekeskus ja terveys- ja hyvinvointikeskus. Vuosaaren keskus tarjoaa kattavasti sosiaali- ja terveyspalveluja kaiken ikäisille. Asiakkaat saavat Vuosaaressa yhteen sovitetut palvelut yhden oven periaatteella aiempaa helpommin ja sujuvammin. Eri alojen ammattilaiset työskentelevät yhdessä asiakkaan parhaaksi. Vuosaaren keskuksen tiloja on remontoitu perhekeskuksen ja terveys- ja hyvinvointikeskuksen toiminnoille paremmin soveltuviksi. Rakennukseen on tehty uusia ryhmätiloja sekä lisätty tilojen monikäyttöisyyttä. Vuosaaressa jo aiemmin sijainneet palvelut kuten terveysasema- ja neuvolapalvelut jatkavat tutussa osoitteessa Kahvikuja 3. Nykyiset palvelut täydentyvät kesäkuussa psykiatriapalveluilla, kun psykiatrian poliklinikka muuttaa Itäkeskuksen Tallinnanaukiolta Vuosaareen. Myöhemmin tänä vuonna Vuosaareen muuttavat itäisen Helsingin aikuisten vammaisten palvelut. Perhekeskus Vuosaaren perhekeskus kokoaa yhteen helsinkil

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme