Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Sosiaali- ja terveyslautakunnan ennakkotiedote

Jaa

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan seuraava kokous on tiistaina 19. kesäkuuta klo 16.15 alkaen.

Lausunto huumeriippuvaisten turvallisista käyttötiloista

Lautakunta käsittelee ensi tiistain kokouksessa huumeidenkäyttäjien turvallisista käyttötiloista annettavaa lausuntoa. Asia jäi edellisessä kokouksessa pöydälle.

Lausunnossa ehdotetaan, että Helsingissä selvitetään tämän vuoden aikana mahdollisuudet pilotoida huumeriippuvaisille tarkoitettua valvottua pistotilaa. Pilotin suunnittelu ja seuranta toteutettaisiin yhteistyössä kaupungin muiden toimialojen, poliisin, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL), järjestöjen ja kokemusasiantuntijoiden kanssa.

Helsingissä on viisi suonensisäisiä huumeita käyttäville tarkoitettua terveys- ja sosiaalineuvontapistettä. Kaksi näistä toimii matalan kynnyksen päivätoimintayksikön yhteydessä. Liikkuvat työryhmät ja vertaistoimijat tarjoavat kaupungilla huumeriippuvaisille neuvontaa ja vaihtavat puhtaita pistovälineitä. Lisäksi Helsingissä on HIV-positiivisille huumeidenkäyttäjille tarkoitettu päiväkeskus, jossa on tarjolla sosiaali- ja terveyspalveluja sekä mahdollisuus vaihtaa käytettyjä ruiskuja ja neuloja puhtaisiin.

Edellä kuvatuilla palveluilla on pystytty pysäyttämään HIV-epidemia, ehkäisemään veriteitse tarttuvien tautien leviämistä, vähentämään huumekuolemia ja vähentämään huumeiden käytöstä ympäristölle aiheutuvia haittoja. Näitä palveluja tarjoamalla on myös kyetty luomaan luottamuksellinen suhde huumeiden käyttäjiin ja sitouttamaan heitä hoitoon ja kuntoutukseen.

Lisätietoja Leena Alho, ylihoitaja, psykiatria- ja päihdepalvelut, p. 0400 380490, leena.alho@hel.fi

Lastensuojelun ympärivuorokautisten palvelujen hankinta Uudellamaalla

Uudenmaan kunnat ovat valtuuttaneet Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan hyväksymään yhteiset hankinnan periaatteet lastensuojelun ympärivuorokautisille palveluille. Periaatteet koskevat laitoshoitoa, perhehoitoa, perhekuntoutusta ja vastaanottotoimintaa. Samalla Uudenmaan kunnat  valtuuttavat Helsinkiä toteuttamaan palvelujen kilpailutus. Kilpailutus ei johda jo sijoitettujen lasten sijaishuoltopaikan vaihtamiseen.     

Lautakunnalle esitetään, että  hankinta toteutetaan dynaamisena puitejärjestelynä, joka on koko hankintakauden avoin tarjouspyynnön vaatimukset täyttäville palveluntuottajille. Nelivuotinen hankintakausi alkaa 2019.

Järjestelyllä halutaan turvata palvelujen saatavuus. Dynaamisessa puitejärjestelyssä palveluntuottaja valitaan asiakkaan palvelutarpeen ja edun perusteella myös asiakkaan mielipide huomioiden.

Lisätietoja Tuomas Riihivaara, hankinta-asiantuntija,p. 09 310 43217, tuomas.riihivaara@hel.fi

Toiminnan ja talouden ennuste

Lautakunnalle tuodaan kolme kertaa vuodessa tiedoksi sosiaali- ja terveystoimen talouden ja toiminnan ennuste. Helsingin sosiaali- ja terveyspalvelujen menojen arvioidaan toteutuvan huhtikuun lopun tietojen perusteella budjetin mukaisesti. Helsingin sote-palvelujen budjetti tälle vuodelle on noin puolitoista miljardia.

Helsingin HUS:lta ostaman erikoissairaanhoidon noin puolen miljardin talousarvio tälle vuodelle ylittynee 30.4. tietojen perusteella.

Vuoden 2019 talousarvioesitystä käsitellään sosiaali- ja terveyslautakunnassa 14.8.

Lisätietoja Sampo Pajari, talous- ja suunnittelupäällikkö, p. 09 310 42246, sampo.pajari@hel.fi.

Vaihtoehtoisia keinoja leipäjonoille

Lautakunta saa kokouksessa tiedoksi selvitystyön tulokset liittyen vaihtoehtoisten keinojen löytämiseksi leipäjonoille.

Sosiaali- ja terveystoimi käynnisti 2017 keskustelun ruoka-avun jakamisen uusista järjestämisvaihtoehdoista. Uutta toimintamallia ruuan jakamiseen suunnitellaan yhdessä useiden toimijoiden kanssa.

Tulevalla toimintamallilla halutaan tehostaa asiakasohjausta asiakkaan tarvitsemien palvelujen piiriin.

Samalla ruoka-avun jakamiseen haetaan tehokkuutta ja joustavuutta esimerkiksi toimintakäytäntöjen ja yhteistyön osalta.

Keskeisessä roolissa ruuanjakelun tehostamisessa on suunniteltu logistiikkakeskus, joka toimisi yhteistyössä sekä ruokaa antavien kauppojena ja tukkujen että ruoan jakelupisteiden kanssa.

Lisätietoja Leena Luhtasela, vs. nuorten ja aikuisten sosiaalityön johtaja, p. 09 310 62401, leena.luhtasela@hel.fi.  


Kokouksen esityslista liitteineen on sosiaali- ja terveystoimen verkkosivuilla. Päätöstiedote julkaistaan verkkosivuilla heti kokouksen jälkeen.

Yhteyshenkilöt

Jaana Juutilainen-Saari
viestintäpäällikkö
jaana.juutilainen-saari@hel.fi
p. 09 310 42240

Markus Snellman
tiedottaja
markus.snellman@hel.fi
p. 09 310 42619

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Toinen linja 4A
PL 6000 00099 Helsingin kaupunki

09 310 5015 (vaihde)http://www.hel.fi/sote

Sosiaali- ja terveystoimi - hyvinvointia, terveyttä ja sosiaalista turvallisuutta helsinkiläisille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme