Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Sosiaali- ja terveyslautakunnan ennakkotiedote

Jaa

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan seuraava kokous on tiistaina 16. maaliskuuta klo 16.15. alkaen. Lautakunta käsittelee tässä kokouksessa muun muassa sosiaali- ja terveystoimen vuoden 2020 tilinpäätöstä ja toimintakertomusta sekä sosiaali- ja potilasasiamiesten selvityksestä annettavaa lausuntoa.

 Koronavuosi 2020 sosiaali- ja terveystoimessa

Helsingissä todettiin helmikuun lopussa 2020 ensimmäinen koronavirustartunta ja siirryttiin pandemiasuunnitelman mukaiseen kriisijohtamiseen. Helsinkiin perustettiin Laakson ja Malmin koronaterveysasemat, Laakson sairaala varautui hoitamaan koronaviruspotilaita ja tartuntojen jäljityksestä vastaavan yksikön henkilöstömäärä kasvatettiin nopeasti muutamasta henkilöstä yli kahteensataan. Eri puolille kaupunkia perustettiin yhdessä HUSLABin kanssa koronatestauspisteitä.

Vuoden 2020 aikana jouduttiin ajoittain supistamaan kiireettömiä sosiaali- ja terveyspalveluja. Henkilöstöä siirrettiin muun muassa tartunnan jäljitykseen ja koronapotilaiden tutkimiseen ja hoitoon. Hoito- ja palveluvelkaa syntyi.

”Kulunut vuosi edellytti meiltä ennen kokematonta joustavuutta ja muutosvalmiutta. Ilman sitoutunutta ja motivoitunutta henkilöstöä emme olisi selvinneet. Palkitsimme henkilöstöämme erimerkillisestä venymisestä kertapalkkioilla. Meillä oli mahdollista käyttää poikkeuksellisen tilanteen vuoksi henkilöstön palkitsemiseen 6,7 miljoonaa euroa, mikä on lähes puolet enemmän kuin edellisenä vuonna”, toimialajohtaja Juha Jolkkonen toteaa.

Koronapandemia siirsi uuden asiakas- ja potilastietojärjestelmän käyttöönoton vuodelle 2021. Toisaalta helsinkiläiset siirtyivät käyttämään yhä enemmän sähköisiä palveluja, kuten Omaolo- ja etäpalveluja.

Koronapandemiasta huolimatta käynnistimme kesällä valtionavustusten turvin kaksi sote-uudistuksen valmistelua tukevaa hanketta, Rakenneuudistushankkeen vuosille 2020 - 2021 ja Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hankkeen vuosille 2020 - 2022.

Helsinki käytti sosiaali- ja terveyspalveluihin vuonna 2020 yli 2,2 miljardia euroa. Toteutuneet menot ylittivät suunnitellun noin 43 miljoonalla eurolla koronapandemian hoidon vuoksi.

Lisätietoa sosiaali- ja terveystoimen vuodesta 2020

Lausunto sosiaali- ja potilasasiamiesten vuoden 2020 selvityksestä

Yhteydenotot sosiaali- ja potilasasiamiehiin ovat hieman vähentyneet vuoteen 2019 verrattuna. Valtaosa yhteydenotoista koski terveydenhuollon palveluja. Yhteydenottojen syyt pysyivät samankaltaisina aikaisempiin vuosiin verrattuna. Yleisimpiä yhteydenottojen syitä olivat tyytymättömyys hoitoon pääsyyn, palveluun, kohteluun tai dokumentointiin sekä potilas- ja/tai lääkevahinkoepäily.

Asiamiesten selvityksen perusteella Helsingin tulee edelleen parantaa sosiaali- ja terveyspalvelujen saatavuutta, hoitoonpääsyä sekä helpottaa yhteydensaantia työntekijöihin. Nämä ovat toimialan keskeisiä tavoitteita, kun palveluja uudistetaan ja kehitetään.

Sosiaali- ja terveystoimialalla hyödynnetään palvelujen kehittämisessä ja uudistamisessa monipuolisesti eri lähteistä saatavaa tietoa asiakaskokemuksesta ja palvelujärjestelmän toimivuudesta. Asiamiesten selvitys on yksi tapa saada asiakkaiden ääntä ja kokemuksia palveluista näkyväksi.

Sosiaaliasiamiehen tehtävään kuuluu seurata asiakkaiden oikeuksien ja aseman kehitystä ja antaa siitä selvitys vuosittain lautakunnan kautta kaupunginhallitukselle. Helsingissä sosiaali- ja potilasasiamiehen tehtävät on yhdistetty, minkä vuoksi esitellyssä selvityksessä käsitellään myös terveydenhuoltoon liittyneitä yhteydenottoja.

Lisätietoa

Kokouksen esityslista liitteineen on sosiaali- ja terveystoimialan verkkosivuilla.

Kokouksen päätöstiedote julkaistaan verkkosivuilla heti kokouksen jälkeen.

Yhteyshenkilöt

Jaana Juutilainen-Saari
viestintäpäällikkö
jaana.juutilainen-saari@hel.fi
p. 09 310 42240

Tero Manninen
yksikön päällikkö
tero.manninen@hel.fi
p. 09 310 28885

Markus Snellman
tiedottaja
markus.snellman@hel.fi
p. 09 310 42619

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Toinen linja 4A
PL 6000 00099 Helsingin kaupunki

09 310 5015 (vaihde)http://www.hel.fi/sote

Sosiaali- ja terveystoimi - hyvinvointia, terveyttä ja sosiaalista turvallisuutta helsinkiläisille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

45-64-vuotiaiden vakavalle koronavirustaudille alttiiden helsinkiläisten koronavirusrokotukset alkavat1.4.2021 15:52:33 EEST | Tiedote

Tänä vuonna 45–64 vuotta täyttävien helsinkiläisten, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus tai tila, koronavirusrokotukset alkavat pääsiäisen jälkeen. Vuonna 1957-76 syntyneet riskiryhmään 2 kuuluvat helsinkiläiset voivat varata rokotusajan osoitteessa koronarokotusaika.fi tiistaista 6.4. klo 16 alkaen. Ajanvaraus alkaa ajanvarausnumerossa 09 310 46300 keskiviikkona 7.4. klo 8.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme