Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Sosiaali- ja terveyslautakunnan ennakkotiedote

Jaa

Helsingin uusi sosiaali- ja terveyslautakunta kokoontuu ensimmäisen kerran tiistaina 17. elokuuta klo 17.15 alkaen. Lautakunta käsittelee ensimmäisessä kokouksessaan muun muassa haastavan koronavuoden toiminnan ja talouden ennustetta.

Koronapandemia jatkuu ja vaikuttaa toiminnan ja talouden ennustamiseen

Koronapandemia aiheuttaa tänä vuonna viime vuoden tavoin kiireettömän hoidon ja palvelujen saatavuuden huomattavaa vähenemistä, poikkeusjärjestelyjä henkilöstön työtehtävissä sekä huomattavia lisäkustannuksia kaupungille. Koronapandemian vuoksi kaikkia tälle vuodelle asetettuja toiminnallisia ja määrällisiä tavoitteita ei tulla saavuttamaan.

”Kulunut vuosi on ollut sosiaali- ja terveyspalveluille erittäin haasteellinen ja kuormittava. Akuutin koronan hoidon lisäksi ammattilaisiamme työllistää pitkittyneen koronan aikana kumuloitunut hoito- ja palvelutarve. Tämä näkyy perusterveydenhuollon ja sosiaalipalvelujen kysynnän ja yhteydenottojen kasvuna”, toimialajohtaja Juha Jolkkonen toteaa.

”Erityisen huolissamme olemme siitä, mistä saamme riittävästi ammattilaisia kaiken tämän hoitamiseen”, Jolkkonen jatkaa.

Kaupungin tämän vuoden talousarvion valmistelussa sovittiin, että toimialojen talousarvioon ei varata erillistä määrärahaa koronapandemian hoitoon, vaan tarvittava lisärahoitus esitetään ylityksenä. Kaupunginvaltuusto myönsikin sosiaali- ja terveystoimelle kesäkuussa 146 miljoonan euron ylitysoikeuden koronapandemian hoidon aiheuttamiin lisäkustannuksiin ja koronan vuoksi syntyneen hoito- ja palveluvelan hoitoon.

Hallitus linjasi vuoden 2020 budjettiriihessä, että koronapandemian välittömät lisäkustannukset korvataan kunnille ja kuntayhtymille täysimääräisenä. Kunnissa ja kuntayhtymissä parhaillaan lausuntokierroksella olevan sosiaali- ja terveysministeriön asetusluonnoksen perusteella korvaus ei tule toteutumaan Helsingille täysimääräisenä. Tämän hetken arvion mukaan Helsingin saama korvaus olisi vain puolet myönnetystä 146 miljoonan euron ylitysoikeudesta. Tämän vuoksi sosiaali- ja terveyspalvelujen tulojen arvioidaan alittavan budjetoidun lähes 75 miljoonalla eurolla.

Koronapandemian aiheuttamia merkittävimpiä lisäkustannuksia ovat koronatestaus, epidemiologisen toiminnon henkilöstökustannukset, koronarokotukset, koronaneuvontapuhelimen kustannukset sekä suojavarustevaraston arvon alaskirjaus.  Koska pandemian pitkittyminen siirtää kiireettömän hoidon ja muun hoito- ja palveluvelan hoitoa edelleen, koronan hoidosta johtuva ylityspaine on epävarma ja sen suuruus riippuu siitä, miten koronapandemia etenee syksyn aikana.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen menojen ennustetaan ylittävän budjetin 24 miljoonalla eurolla. Ennusteessa on sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisen (Rakenneuudistus ja Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus) ja muiden STM:n hankkeiden hankerahoituksen tekninen ylitys ja rajaterveysturvallisuuden ylläpitämisestä aiheutuvien kustannusten korvaaminen, noin 11,2 milj. euroa. Ylityspainetta on lisäksi jonkin verran lastensuojelussa ja vammaispalveluissa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) ennustaa Helsingille tuotetun erikoissairaanhoidon osalta 22,1 miljoonan euron ylitystä.

Lautakunnalle esitettävä ennuste perustuu kaupungin osalta kesäkuun lopun ja HUSin osalta toukokuun lopun toteumatietoihin.

Lisätietoa: Sampo Pajari, talous- ja suunnittelupäällikkö, p. 09 310 42246, sampo.pajari@hel.fi

Uuden lautakunnan kokoonpano ja syksyn kokousajat

Lautakunnan puheenjohtajana toimii sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestari Daniel Sazonov (Kok). Kaupunginvaltuusto valitsi sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsenet uudelle alkaneelle kaudelle 2.8.

Lautakunta kokoontuu syyskaudella aikaisemman käytännön mukaisesti pääsääntöisesti joka toinen tiistai klo 16.15 alkaen.

Kokouksen esityslista liitteineen on sosiaali- ja terveystoimialan verkkosivuilla.

Kokouksen päätöstiedote julkaistaan verkkosivuilla heti kokouksen jälkeen.

Yhteyshenkilöt

Jaana Juutilainen-Saari
viestintäpäällikkö
jaana.juutilainen-saari@hel.fi
p. 09 310 42240

Tero Manninen
yksikön päällikkö
tero.manninen@hel.fi
p. 09 310 28885

Markus Snellman
tiedottaja
markus.snellman@hel.fi
p. 09 310 42619

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Toinen linja 4A
PL 6000 00099 Helsingin kaupunki

09 310 5015 (vaihde)http://www.hel.fi/sote

Sosiaali- ja terveystoimi - hyvinvointia, terveyttä ja sosiaalista turvallisuutta helsinkiläisille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Koronavirusepidemia ei ole vielä ohi – hoivakodeissa useita epidemioita elo- ja syyskuun aikana16.9.2021 15:10:00 EEST | Tiedote

Helsingin kaupungin seniorikeskuksissa, palvelutaloissa ja Helsingin sairaalassa on ollut elo- ja syyskuun aikana useita koronavirusepidemioita. Vähintään kahdella asiakkaalla todettiin tartunta kuudessa palvelutalossa tai seniorikeskuksessa. Tartuntoja todettiin muun muassa Roihuvuoren seniorikeskuksessa, Myllypuron seniorikeskuksessa ja Itäkeskuksen palvelutalossa. Tartuntoja todettiin lisäksi Suursuon sairaalassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme