Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Sosiaali- ja terveyslautakunnan ennakkotiedote

Jaa

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan seuraava kokous on tiistaina 12. huhtikuuta klo 16.15. Lautakunta käsittelee muun muassa vammaisten henkilökohtaisen avun palvelusetelin arvon nostamista, järjestöille ikääntyneiden liikkumisen edistämiseen myönnettäviä avustuksia sekä Myllypuron terveys- ja hyvinvointikeskuksen laajennusta.

Vammaisten henkilökohtaisen avun palvelusetelin arvon nostaminen

Lautakunnalle esitetään, että vammaisten henkilökohtaisen avun palvelusetelin arvoa nostetaan 1.8.2022 alkaen. Lisäksi esitetään, että palvelusetelin arvoa porrastettaisiin aikaisempaa enemmän tarjottavan palvelun viikonpäivän ja kellonajan mukaan.

Palvelusetelin arvoa halutaan nostaa, koska kustannustaso on noussut vuodesta 2016, jolloin palvelusetelin arvo edellisen kerran vahvistettiin.

Palvelusetelin arvo tulee määritellä sellaiseksi, että vaikeavammainen henkilö saa sillä tarvitsemansa palvelut. Palvelusetelin tulee kattaa kaikki palvelun kustannukset eikä asiakkaalta peritä palvelusta asiakasmaksua.

Palveluseteli on yksi tapa tarjota henkilökohtaista apua. Palvelusetelin käyttö on asiakkaalle vapaaehtoista. Työnantajamalli on ensisijainen tapa järjestää henkilökohtaista apua. Siinä vammainen henkilö palkkaa itse avustajan ja kaupunki maksaa avustajan palkan.

Tällä hetkellä 707 asiakasta on hankkinut henkilökohtaista apua työnantajamallilla ja 1 878 palvelusetelillä.

Palvelusetelin muutoksia on valmisteltu yhdessä Espoon ja Vantaan kanssa. Palvelusetelin arvon nostaminen lisäisi kaupungin kustannuksia 900 000 eurolla vuodessa. Vuonna 2021 palvelusetelin kustannukset olivat reilut 20 miljoonaa euroa.

Lisätietoa vs. ostopalvelupäällikkö Anu Purhonen, p. 09 310 24859, anu.purhonen@hel.fi

Lautakunta myöntää avustuksia iäkkäiden liikkumisen edistämiseen

Sosiaali- ja terveyslautakunta myöntää järjestöille avustusta kotona asuvien iäkkäiden liikunnan mahdollisuuksien edistämiseen.

Avustettavien hankkeiden ja toiminnan tulee edistää yhtä tai useampaa seuraavista tavoitteista: lähiympäristön ja alueellisten liikkumismahdollisuuksien kehittäminen, digitaalisten ja etänä toteutettavien liikkumiseen aktivoivien ratkaisujen tai vapaaehtoistoiminnan ja vertaistuen kehittäminen.

Avustuksiin on käytettävissä tälle vuodelle 700 000 euroa valtiolta saaduista kuolinpesien varoista.

Lautakunnalle esitetään, että se myöntäisi 16 hankkeelle avustusta yhteensä 681 500 euroa.

Lisäksi lautakunnalle esitetään, että se jättäisi toimialajohtajan päätettäväksi enintään 18 500 euroa 10 avustushakemukselle.

Lisätietoa: Armi Vaden, talouspäällikkö, p. 09 310 15970, armi.vaden@hel.fi

Lausunto Myllypuron terveys- ja hyvinvointikeskuksen laajennussuunnitelmasta

Itä-Helsingin asukasmäärä kasvaa. Ennusteen mukaan Myllypuron terveys- ja hyvinvointikeskuksen vastuualueella tulee asumaan vuonna 2035 noin 80 000 asukasta, mikä on 8 prosenttia enemmän kuin vuonna 2020.

Nykyistä Jauhokuja 4:ssä sijaitsevaa terveys- ja hyvinvointikeskusta laajennetaan, jotta se pystyy vastaamaan kasvavan väestön sosiaali- ja terveyspalvelujen tarpeeseen. Tarkoituksena on tarjota tulevaisuudessa asukkaille palveluja laajemmilla aukioloajoilla.

Laajennettuun terveys- ja hyvinvointikeskukseen tulee sosiaali- ja terveyspalvelujen lisäksi laboratorio- ja kuvantamispalveluja. Laajennusosaan tulee myös kahvila ja ravintola, joka toimii samalla henkilöstöravintolana.

Laajennettuihin tiloihin on mahdollista siirtää Kontulan ja Kivikon terveysaseman palvelut. Niiden tilat eivät enää toiminnallisesti eikä teknisesti vastaa nykyisiä vaatimuksia, eikä niitä ole mahdollista eikä kannattavaa korjata. Kontulaan on suunnitteilla kokonaan uusi lähipalvelupiste.

Terveys- ja hyvinvointikeskusta esitetään laajennettavaksi metrolinjan päälle viiteen kerrokseen. Tilat suunnitellaan muuntojoustaviksi ja ne suunnitellaan siten, että ne ovat toimivat myös mahdollisissa tulevissa epidemioissa. Rakennukseen tulee useita erillisiä sisäänkäyntejä ja tilat ovat helposti tarvittaessa erotettavissa toisistaan.

Myllypuron terveys- ja hyvinvointikeskus sijaistee keskeisellä paikalla ja se on erinomaisesti saavutettavissa julkisella liikenteellä.

Terveys- ja hyvinvointikeskuksen laajennus on suunniteltu toteutettavaksi 2024–2025 ja se on tarkoitus ottaa käyttöön alkuvuonna 2026. Rakennuskustannukset ovat enimmillään 66.2 miljoonaa euroa (ilman arvonlisäveroa).

Lautakunta antaa tässä kokouksessa pyydetyn lausunnon kaupunkiympäristön toimialalle Myllypuron terveys- ja hyvinvointikeskuksen laajennuksen tarveselvityksestä ja hankesuunnitelmasta.

 Lisätietoa: johtava arkkitehti Pirjo Sipiläinen, p. 09 310 42256, pirjo.sipilainen@hel.fi

Kokouksen esityslista liitteineen on sosiaali- ja terveystoimialan verkkosivuilla.

Kokouksen päätöstiedote julkaistaan verkkosivuilla heti kokouksen jälkeen.

Yhteyshenkilöt

Jaana Juutilainen-Saari
viestintäpäällikkö
jaana.juutilainen-saari@hel.fi
p. 09 310 42240

Outi Huida
yksikön päällikkö
outi.huida@hel.fi
p. 09 310 27929

Markus Snellman
viestintäasiantuntija
markus.snellman@hel.fi
p. 09 310 42619

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Toinen linja 4A
PL 6000 00099 Helsingin kaupunki

09 310 5015 (vaihde)http://www.hel.fi/sote

Sosiaali- ja terveystoimi - hyvinvointia, terveyttä ja sosiaalista turvallisuutta helsinkiläisille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Helsingissä neuvolatoimintaa jo 100 vuoden ajan11.5.2022 09:57:38 EEST | Tiedote

Helsingin neuvoloissa vietetään tänä vuonna 100-vuotisjuhlaa, sillä Suomen ensimmäinen lastenneuvola aloitti toimintansa Helsingissä vuonna 1922. Sataan vuoteen mahtuvat monenlaiset yhteiskunnalliset muutokset, suurten ikäluokkien syntyminen sekä hyvinvointivaltion ja kaupungin kehittyminen. -Yhä edelleen neuvolatoiminta on helsinkiläisille merkittävä palvelu. Neuvoloiden henkilöstö tavoittaa lähes kaikki helsinkiläiset raskaana olevat sekä lapset ja lapsiperheet, perhepalvelujen johtaja Hanna Viitala sanoo. -Työn suola ovat ihanat asiakkaat. Heidät oppii tuntemaan hyvin, ja erityisen hyvin monilapsiset perheet. Heidän kanssaan yhteinen polku voi pidentyä 15 vuoteen asti – tai jopa niin pitkään, että entiset lapset palaavat asiakkaiksi äiteinä ja isinä, kertoo Paloheinän neuvolan terveydenhoitaja Kaisu-Liisa Hänninen. Neuvolatarinoita, hiekkaämpäreitä ja kakkukahvit Helsingin neuvolatoimintaa juhlistetaan pitkin vuotta. Alkukesästä jaamme neuvoloissa rajoitetun määrän hiekkaämpäreitä k

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme