Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Sosiaali- ja terveyslautakunnan ennakkotiedote

Jaa

Lautakunnan syyskauden ensimmäinen kokous on tiistaina 16. elokuuta klo 16.15. Lautakunta käsittelee muun muassa vuoden 2022 talouden ja toiminnan ennustetta.

Talouden ja toiminnan ennusteessa epävarmuustekijöitä

Koronaepidemia aiheuttaa edelleen vuonna 2022 kiireettömän hoidon ja palvelujen saatavuuden huomattavaa vähenemistä, poikkeusjärjestelyjä henkilöstön työtehtävissä riittävän henkilöstön turvaamiseksi sekä merkittäviä kustannuksia. Henkilöstön riittävyys on tällä hetkellä erityinen riski.

Koronan ja henkilöstön saatavuuden lisäksi epävarmuutta ennusteeseen tuovat koronaepidemian aikana syntyneen hoito- ja palveluvelan purun onnistuminen sekä Ukrainasta saapuvien sote-palvelujen järjestämisen laajuus.

Kaupunki on myöntänyt sosiaali- ja terveystoimialalle 45 miljoonan euron lisämäärärahan hoito- ja palveluvelan purkamiseen. Esimerkiksi terveysasemien lääkäreiden kiireettömän hoidon saatavuutta pyritään mahdollisuuksien mukaan parantamaan omien toimintamallien, työnjaon ja johtamisen kehittämisellä, palveluseteleillä ja ostopalveluilla. Hoito- ja palveluvelan purkamisen onnistumiseen vaikuttaa merkittävästi henkilöstön saatavuus.

Koronapandemia arvioidaan aiheuttavan tänä vuonna Helsingille noin 84 miljoonan euron lisäkustannuksen. Lisäkustannuksia aiheuttavat muun muassa koronatestaus, henkilöstön lisätarpeet ja koronarokotukset.

Sosiaali- ja terveystoinen talousarvioon ei ole varattu erillistä määrärahaa koronaepidemian hoitoon eikä Ukrainaista Helsinkiin saapuvien sote-palveluihin. Nämä tullaan esittämään ylityksinä, koska valtio on luvannut korvata koronaepidemian välittömät kustannukset kunnille ja kuntayhtymille täysimääräisenä. STM ei ole kuitenkaan vielä julkaissut lopullisia vuoden 2022 koronaepidemian kustannusten valtionavustuskriteerejä, muun muassa kapitaatioperustaisista korvauksista.

Ilman koronaepidemiasta ja Ukrainalaisten sote-palveluista muodostuvia lisäkustannuksia sekä valtion avustuksilla rahoitettuja hankkeita, sosiaali- ja terveyspalvelujen menojen ennustetaan toteutuvan tänä vuonna varsin lähelle suunniteltua. Tällä hetkellä menojen ennustetaan ylittyvän vain 6,9 miljoonalla eurolla. Suurimmat ylityspaineet ovat vammaispalveluissa ja lastensuojelussa.

Lautakunnalle esitettävä ennuste perustuu kesäkuun lopun toteumatietoihin.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) Helsingille tuottamien erikoissairaanhoidon palvelujen ennustetaan huhtikuun lopun tietojen perusteella toteutuvan lähes suunnitellusti. Menojen ennustetaan ylittyvän ainoastaan 0,8 miljoonalla eurolla kaupungin vuoden 2022 talousarvion.

Lisätietoa: Sampo Pajari, talous- ja suunnittelupäällikkö, p. 09 310 42246, sampo.pajari@hel.fi

Kokouksen esityslista liitteineen on sosiaali- ja terveystoimialan verkkosivuilla. Kokouksen päätöstiedote julkaistaan verkkosivuilla heti kokouksen jälkeen.

Yhteyshenkilöt

Jaana Juutilainen-Saari
viestintäpäällikkö
jaana.juutilainen-saari@hel.fi
p. 09 310 42240

Outi Huida
yksikön päällikkö
outi.huida@hel.fi
p. 09 310 27929

Markus Snellman
viestintäasiantuntija
markus.snellman@hel.fi
p. 09 310 42619

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Toinen linja 4A
PL 6000 00099 Helsingin kaupunki

09 310 5015 (vaihde)http://www.hel.fi/sote

Sosiaali- ja terveystoimi - hyvinvointia, terveyttä ja sosiaalista turvallisuutta helsinkiläisille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan ennakkotiedote   2.9.2022 17:34:26 EEST | Tiedote

Lautakunnan seuraava kokous on tiistaina 6. syyskuuta klo 16.15. Lautakunta jatkaa tässä kokouksessa sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen vuosien 2023 - 2025 palvelustrategian sekä toimialan ensi vuoden talousarvioehdotuksen ja talousarvioaloitteiden käsittelyä. Lautakunta jätti nämä asiat edellisessä kokouksessa pöydälle. Kokouksen esityslista liitteineen on sosiaali- ja terveystoimialan verkkosivuilla. Kokouksen päätöstiedote julkaistaan verkkosivuilla heti kokouksen jälkeen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme