Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Sosiaali- ja terveyslautakunnan kokouksen ennakkotiedote

Jaa

Lautakunta pitää syyskauden ensimmäinen kokouksen tiistaina 18. elokuuta klo 16.15 alkaen. Lautakunta aloittaa tässä kokouksessa sote-uudistuksen lakiluonnoksesta annettavan lausunnon käsittelyn. Lautakunnalle myös esitellään sosiaali- ja terveystoimen toiminnan ja talouden ennuste, jossa näkyy koronapandemian vaikutukset.

Lausunto sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastustoimen järjestämisen uudistamisen lakiluonnoksista

Lausuntoesityksessä todetaan, että esitettyä maakuntamallia parempi ratkaisu olisi jatkaa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamista kuntapohjaista nykyjärjestelmää kehittämällä. Jos kuitenkin maakuntamalliin siirrytään, esitetty Uudenmaan erillisratkaisu on perusteltu. 

Maakuntien perustamisessa on kyse kokonaisvaltaisesta järjestelmämuutoksesta, jolla on monen tyyppisiä, mittavia ja vaikeasti ennakoitavia seurauksia ja vaikutuksia. Kokonaiskuvan muodostaminen erityisesti uudistuksen rahoitusmallista ja taloudellisista vaikutuksista on käytännössä mahdotonta. Tarkennuksia ja muutoksia rahoitukseen tarvitaan.

Lausuntoesityksessä todetaan edelleen, että uudistuksen aikataulu on liian tiukka. Kyseessä on historiallisen suuri hallinnonuudistus, jonka toteuttaminen vaatii riittävästi aikaa. Lisäksi meneillään oleva koronavirusepidemia on aiheuttanut taloudellisen, sosiaalisen ja terveydenhuollon kriisin, joka vie kuntien voimavaroja runsaasti ja vielä pitkään. Tämän vuoksi voimavarat uudistuksen toteuttamiseen ovat kunnilla rajalliset.

Ensihoitopalvelun ja pelastustoimen välisen synergian hyödyntämiseksi sekä kustannustehokkaan ja tuottavan toiminnan järjestämiseksi on olennaisen tärkeää, että pelastuslaitos voi Helsingissä tuottaa kiireelliset ensihoitopalvelut kuten nykyisinkin.

Hallitus esittää, että Suomeen muodostettaisiin 21 sote-maakuntaa, joille siirrettäisiin kuntien vastuulla nykyisin olevat sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen tehtävät.

Uudellamaalla näiden palvelujen järjestäminen poikkeaisi muun maan ratkaisusta siten, että neljän Uudenmaan sote-maakunnan lisäksi Helsingin kaupungilla olisi tehtävien järjestämisvastuu.

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen jäisi kuntien tehtäviksi, mutta edistämistyötä tehtäisiin yhteistyössä maakuntien kanssa, ja ympäristöterveydenhuolto jatkuisi kuntien tehtävänä. Opiskeluhuollon kuraattori- ja psykologitehtävät siirtyisivät sote-maakunnille. Yhteensä lakiesitys muodostuu 48 laista ja lainmuutoksesta.

Esityksen mukaan lait tulisivat voimaan pääosin vuoden 2023 alusta lukien ja voimaanpanolaki jo 1.7.2021.

Lautakunnan jälkeen lausuntoesitystä käsittelee syyskuussa kaupunginhallitus ja kaupunginvaltuusto. Lausunnot tulee olla sosiaali- ja terveysministeriössä viimeistään 25.9.2020.

Lisätietoa toimialajohtaja Juha Jolkkonen, p. 09 310 42215, juha.jolkkonen@hel.fi

  • Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausuntoesitys sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisen uudistamisen lakiluonnoksista

Sosiaali- ja terveystoimen toiminnan ja talouden ennuste

Lautakunnalle esitellään sosiaali- ja terveystoimen toiminnan ja talouden ennuste 30.6.2020 tietojen pohjalta. Vuosi on ollut poikkeuksellinen meneillään olevan koronapandemian vuoksi. Poikkeuksellinen vuosi näkyy toimialan toiminnan ja talouden ennusteessa.

Ennusteen mukaan koronapandemia aiheuttaa sosiaali- ja terveyspalveluissa tänä vuonna noin 60 miljoonan euron lisämenot. Lisäksi HUSin Helsingille tuottaman erikoissairaanhoidon menojen arvioidaan ylittyvän koronapandemian vuoksi 40 - 50 miljoonaa euroa.

Koronapandemian vuoksi tälle vuodelle asetettuja kaikkia toiminnallisia tavoitteita ei tulla saavuttamaan. Esimerkiksi terveysasemien ja suun terveydenhuollon kiireetöntä palveluja on jouduttu vähentämään, kun henkilöstöä siirrettiin keväällä akuutin koronapandemian hoitoon. Koronan hoitaminen on vaatinut myös lisärekrytointeja.

Lisätietoa talous- ja suunnittelupäällikkö Sampo Pajari, p. 09 310 42246, sampo.pajari@hel.fi

Kokouksen esityslista liitteineen on sosiaali- ja terveystoimialan verkkosivuilla.

Kokouksen päätöstiedote julkaistaan verkkosivuilla heti kokouksen jälkeen.

Yhteyshenkilöt

Jaana Juutilainen-Saari
viestintäpäällikkö
jaana.juutilainen-saari@hel.fi
p. 09 310 42240

Tero Manninen
yksikön päällikkö
tero.manninen@hel.fi
p. 09 310 28885

Markus Snellman
tiedottaja
markus.snellman@hel.fi
p. 09 310 42619

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Toinen linja 4A
PL 6000 00099 Helsingin kaupunki

09 310 5015 (vaihde)http://www.hel.fi/sote

Sosiaali- ja terveystoimi - hyvinvointia, terveyttä ja sosiaalista turvallisuutta helsinkiläisille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Mahdollinen joukkoaltistuminen Helsingissä 4.9.11.9.2020 17:04:59 EESTTiedote

Heidi’s Bier Barissa perjantain ja lauantain 4.-5.9. välisenä yönä klo 23:30-04:30 oleskelleella henkilöllä on myöhemmin todettu koronavirustartunta. Myös kolmella muulla samaan aikaan kyseisessä paikassa olleella henkilöllä on todettu myöhemmin koronavirustartunta. On mahdollista, että nämä ovat olleet kyseissä baarissa tapahtuneita jatkotartuntoja. Heidi’s Bier Barissa kyseisenä ajankohtana olleet henkilöt ovat mahdollisesti altistuneet koronavirustartunnalle. Heitä kehotetaan tarkkailemaan vointiaan tarkasti kahden viikon ajan 19.9. asti. Heidän tulee hakeutua koronavirustestiin, jos heillä ilmenee lieviäkin oireita.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan 15.9. kokouksen ennakkotiedote11.9.2020 13:38:34 EESTTiedote

Lautakunnan seuraava kokous on tiistaina 15. syyskuuta klo 16.15 alkaen. Lautakunta aloittaa tässä kokouksessa sosiaali- ja terveystoimen ensi vuoden talousarvioehdotuksen ja talousarvioaloitteiden käsittelyn. Sosiaali- ja terveystoimen talousarvioehdotus vuodelle 2021 Ensi vuoden talousarviota laaditaan poikkeuksellisen epävarmoissa olosuhteissa. Koronapandemian aiheuttamalla terveydellisellä, taloudellisella ja sosiaalisella kriisillä saattaa olla ennakoimattomia vaikutuksia helsinkiläisten terveydelle ja hyvinvoinnille sekä kaupungin taloudelle useiden vuosien ajan. Ensi vuonna varaudutaan normaalien palvelujen lisäksi pandemian aiheuttaman hoito- ja palveluvelan hoitamiseen. Helsingissä jatketaan vuonna 2021 sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamista. Sote-uudistukseen varautumiseen Helsingille on myönnetty valtionavustusta Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmalle (2020 - 2022) ja Rakenneuudistus -hankkeelle (2020 - 2021). Uudenmaan ja Helsingin erillisratkaisun mukaan

Mahdollinen joukkoaltistuminen Töölön kirjastossa 7.9.10.9.2020 20:17:39 EESTTiedote

Töölön kirjastossa maanantaina 7.9. oleskelleella henkilöllä on myöhemmin todettu koronavirustartunta. Töölön kirjaston lukusalissa kyseisenä päivänä klo 9 - 13 ja kirjaston 4. kerroksessa klo 13 - 16 oleskelleet henkilöt ovat mahdollisesti altistuneet koronavirukselle. Heitä kehotetaan tarkkailemaan vointiaan tarkasti kahden viikon ajan 21.9. asti. Heidän tulee hakeutua koronavirustestiin, jos ilmenee lieviäkin oireita. Koronavirustartunnan oireita ovat esimerkiksi lämpöily, kuume, yskä, päänsärky, lihaskipu, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus, haju- tai makuaistin menetys, pahoinvointi, ripuli ja poikkeava väsymys. Tartunnan saaneella oli Koronavilkku-sovellus käytössä. Hän on syöttänyt sovellukseen avauskoodin ja varoittanut tällä tavoin kohtaamiaan Koronavilkun käyttäjiä nimettömästi mahdollisesta altistumisesta. Helsinkiläiset ja Helsingissä asuvat voivat tehdä koronavirus-oirearvion osoitteessa Omaolo.fi. Omaolo-palvelu antaa toimintaohjeet ja neuvoo tarvittaessa varaamaan ajan kor

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme