Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Sosiaali- ja terveyslautakunta kokoontuu 11.12.

Jaa

Lautakunta jatkaa tässä kokouksessa järjestöille ensi vuodelle myönnettävien avustusten käsittelyä ja aloittaa sosiaali- ja terveystoimen ensi vuoden käyttösuunnitelman käsittelyn.

Lautakunta tukee 6,5 miljoonalla eurolla järjestöjen toimintaa

Sosiaali- ja terveyslautakunta myöntää vuosittain avustuksia järjestöille, joiden toiminta tukee ja täydentää sosiaali- ja terveystoimen palveluja. Avustuksilla järjestöjä kannustetaan tukemaan helsinkiläisten hyvinvointia ja terveyttä, itsehoitoa, toimintakykyä ja itsenäistä selviytymistä.

Avustuksia kohdennetaan myös toimintaan, jonka avulla järjestöt tavoittelevat helsinkiläisten sosiaalisten ongelmien vähentymistä, syrjäytymisen ehkäisyä tai maahanmuuttajien kotoutumista. Lautakunta haluaa lisäksi tukea järjestöjä, jotta ne pystyvät auttamaan haavoittuvassa asemassa olevia ja tukemaan vapaaehtoistyötä ja kansalaistoimintaa.

Aikaisempien vuosien tapaan lautakunta päättää suuremmista avustuksista. Näitä avustushakemuksia saapui 117. Pienemmistä, enintään 10 000 euron avustuksista päättää toimialajohtaja. Näitä hakemuksia tuli 102.

Lautakunnalle esitetään, että se myöntäisi ensi vuodelle avustusta 93 toimijalle yhteensä noin 6,1 miljoonaa euroa. Toimialajohtajan päättämiin pienempiin avustuksiin esitetään varattavaksi 208 700 euroa.

Lautakunnalle esitetään, että se myös varaisi 200 000 euroa ensi vuoden aikana mahdollisesti ilmeneviin yllättäviin sosiaali- ja terveysongelmien hoitamiseen. Vuosina 2017 ja 2018 tätä määrärahaa on käytetty muun muassa tarvittavien lisähätämajoituspaikkojen järjestämiseen yhteistyössä järjestöjen kanssa.

Lautakunta jätti asian 4.12. pöydälle.

Lisätietoa vuoden 2019 avustushakemuksista

  1. Avustushakemukset ja ehdotetut avustusmäärät lasten ja lapsiperheiden terveyden ja hyvinvoinnin tukemiseen
  2. Avustushakemukset ja ehdotetut avustusmäärät nuorten ja aikuisten terveyden ja hyvinvoinnin tukemiseen
  3. Avustushakemukset ja ehdotetut avustusmäärät ikäihmisten terveyden ja hyvinvoinnin tukemiseen
  4. Avustushakemukset ja ehdotetut avustusmäärät kansanterveysjärjestöjen tukemiseen
  5. Avustushakemukset ja ehdotetut avustusmäärät mielenterveystyön ja päihdetyön tukemiseen
  6. Avustushakemukset ja ehdotetut avustusmäärät vammais- ja kehitysvammatyön tukemiseen
  7. Avustushakemukset ja ehdotetut avustusmäärät maahanmuuttajatyön tukemiseen
  8. Avustushakemukset ja ehdotetut avustusmäärät monialayhdistysten toiminnan tukemiseen

Lisätietoa medialle talouspäällikkö Armi Vadèn, p. 09 310 15970, armi.vaden@hel.fi ja erityissuunnittelija Hanna-Leena Nuutinen, p. 09 310 42662, hanna-leena.nuutinen@hel.fi

Sote-palvelujen uudistamista jatketaan Helsingissä

Nopeammin kiireettömään hoitoon terveysasemalle ja hammashoitoon, lisää sairaanhoitajia kotihoitoon, laajempia etähoidon ja -kuntoutuksen ja sähköisen asioinnin mahdollisuuksia. Muun muassa tätä luvataan helsinkiläisille ensi vuonna.

Helsingissä jatketaan ensi vuonnakin rohkeasti sote-palvelujen uudistamista vakiinnuttamalla koko kaupunkiin perhekeskus-, terveys- ja hyvinvointikeskus- ja monipuolinen palvelukeskus -toimintamallit. Kesällä 2019 Kallioon avataan kaupungin kolmas perhekeskus.

Ikääntyneiden, erityisesti yli 75-vuotiaiden määrä lisääntyy Helsingissä. Tärkeinä palvelujen uudistamisen painopisteinä onkin kotihoidon kehittäminen ja asiakkaiden osallisuuden lisääminen osana omaa palveluaan ja niiden kehittämistä. Myös ympärivuorokautisen hoidon riittävyyttä seurataan ja varmistetaan, että se vastaa helsinkiläisen ikääntyiden hoidon ja hoivan tarpeita.

Sosiaali- ja terveystoimen käyttösuunnitelmassa kuvataan, miten helsinkiläisten sosiaali- ja terveyspalveluja uudistetaan ja kehitetään, ja miten sosiaali- ja terveystoimi toteuttaa kaupungin strategiaa toiminnassaan vuonna 2019.

Käyttösuunnitelmaesityksen liitteenä ovat sosiaali- ja terveystoimen palvelukokonaisuuksien budjetit ensi vuodelle. Ne on laadittu kaupunginvaltuuston (28.11.2018) sosiaali- ja terveystoimelle osoittamien määrärahojen mukaisina.

Lautakunnalle esitellään samanaikaisesti käyttösuunnitelmaehdotuksen kanssa tilannekatsaus ruotsinkielisistä sosiaali- ja terveyspalveluista. Ruotsinkielisiä palveluja kehitetään osana kuntalaisten sote-palvelujen kehittämistä.

Lisätietoa: toimialajohtaja Juha Jolkkonen, p. 09 310 42215, juha.jolkkonen@hel.fi

Lisätietoa ruotsinkielistä palveluista: erityssuunittelija Säde Pitkänen, p. 09 310 47380, sade.pitkanen@hel.fi

Kokouksen esityslista liitteineen on sosiaali- ja terveystoimialan verkkosivuilla. Päätöstiedote julkaistaan verkkosivuilla heti kokouksen jälkeen.

Yhteyshenkilöt

Jaana Juutilainen-Saari
viestintäpäällikkö
jaana.juutilainen-saari@hel.fi
p. 09 310 42240

Markus Snellman
tiedottaja
markus.snellman@hel.fi
p. 09 310 42619

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Toinen linja 4A
PL 6000 00099 Helsingin kaupunki

09 310 5015 (vaihde)http://www.hel.fi/sote

Sosiaali- ja terveystoimi - hyvinvointia, terveyttä ja sosiaalista turvallisuutta helsinkiläisille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme