Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Sosiaali- ja terveyslautakunta kokoontuu 20.11.

Jaa

Lautakunnalle esitellään muuan muassa suurten kaupunkien sosiaali- ja terveydenhuollon kustannusvertailut ja sosiaali- ja terveyspalvelujen osallisuussuunnitelma. Lautakunnan kokous alkaa klo 16.15.

Helsingin terveydenhuollon asukaskohtaiset kustannukset neljänneksi pienimmät

Lautakunnalle esitellään kuuden suurimman kaupungin sosiaali- ja terveyspalvelujen ja niiden kustannusten vertailu vuodelta 2017 (Kuusikkovertailut). Vertailussa ovat mukana Helsinki, Espoo, Tampere, Turku, Oulu ja Vantaa. Kuusikossa vertaillaan kuuden kunnan aikuissosiaalityötä, lastensuojelua, vammaispalveluja, vanhuspalveluja sekä päihde- ja mielenterveyspalveluja sekä niiden kustannuksia.

Lautakunnalle esitellään myös suurten kaupunkien terveydenhuollon asiakaskohtaisten kustannusten vertailu viime vuodelta. Tässä vertailussa ovat Helsingin lisäksi yhdeksän muuta kaupunkia, muun muassa Espoo ja Vantaa.

Helsingin terveydenhuollon kokonaiskustannukset nousivat edellisestä vuodesta 0,3 prosenttia. Kustannukset nousivat vertailukunnista toiseksi vähiten. Asukasta kohti laskettuna ne olivat 2 275 euroa. Helsingin asukaskohtaiset kustannukset olivat kymmenestä vertailuun osallistuneesta kunnasta neljänneksi matalimmat. Vuonna 2015 ne olivat vielä kolmanneksi korkeimmat.

Helsinki tavoittelee strategian mukaisesti yksikkökustannuksissa muiden suurten kaupunkien keskiarvoa. Terveydenhuollon palveluissa tämä on saavutettu. Kirittävää kuitenkin vielä riittää, sillä pääkaupunkiseudulla Espoossa ja Vantaalla vastaavat kustannukset ovat edelleen hieman matalammat.

Lisätietoa vertailuista:

Lisätietoa medialle: johtava erityissuunnittelija Kaisa Pasanen, p. 09 310 24222, kaisa.pasanen@hel.fi

Ensimmäinen osallisuussuunnitelma lautakunnassa

Mitä osallisuus tarkoittaa sosiaali- ja terveyspalveluissa? Millä periaatteilla helsinkiläisten osallisuutta edistetään? Näitä avataan sosiaali- ja terveystoimen ensimmäisessä osallisuussuunnitelmassa, joka esitellään lautakunnalle.

Osallisuuden edistäminen on tärkeätä, koska se on keskeinen asukkaiden hyvinvointia ja terveyttä edistävä ja tukeva tekijä. Se myös lisää asukkaiden luottamusta palveluihin ja edistää sitä kautta palvelujen vaikuttavuutta.

Sosiaali- ja terveyspalveluissa asiakkaille tarjotaan monipuolisesti osallistumismahdollisuuksia, mutta mahdollisuudet vaihtelevat eri palveluissa. Tämä kävi ilme viime keväänä esimiehille tehdyssä kyselyssä. Asiakasraadeille ja kokemusasiantuntijoille järjestettiin oma tilaisuus, jossa koottiin heidän näkemyksiä osallisuudesta. He kokivat, että osallisuuden esteinä voivat olla esimerkiksi tiedon ja digitaitojen puute, korkea ikä, toimintakyvyn vajaus tai aikaisemmat huonot kokemukset osallisuudesta.

Näitä esteitä pyritään jatkossa poistamaan. Sosiaali- ja terveyspalveluissa panostetaan erityisesti heikoimmassa asemassa olevien osallisuuden tukemiseen. Yhdenvertaista osallisuutta tuetaan selkeällä ja monikanavaisella viestinnällä. Asiakkaiden kokemuksia palveluista seurataan nykyistä systemaattisemmin ja asiakkaat halutaan tiiviimmin mukaan oman palvelunsa suunnitteluun, toteutukseen ja onnistumisen arviointiin.

Helsinki haluaa olla osallisuuden ja avoimuuden edelläkävijä. Vauhdittaakseen tätä tavoitetta kaikki toimialat laativat osallisuussuunnitelman vuosille 2018 - 2021.

Lisätietoa:

Kokouksen esityslista on verkkosivuilla. Päätöstiedote julkaistaan verkkosivuilla kokouksen päätyttyä.

Yhteyshenkilöt

Jaana Juutilainen-Saari
viestintäpäällikkö
jaana.juutilainen-saari@hel.fi
p. 09 310 42240

Markus Snellman
tiedottaja
markus.snellman@hel.fi
p. 09 310 42619

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Toinen linja 4A
PL 6000 00099 Helsingin kaupunki

09 310 5015 (vaihde)http://www.hel.fi/sote

Sosiaali- ja terveystoimi - hyvinvointia, terveyttä ja sosiaalista turvallisuutta helsinkiläisille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Ole tukena kuin Jarkko – sinäkin voit auttaa lapsia, nuoria ja perheitä11.1.2021 12:24:46 EETTiedote

Tällä viikolla (11. –17.1.) tuodaan sosiaalisessa mediassa näkyväksi lasten, nuorten ja perheiden parissa tehtävää vapaaehtoistyötä aihetunnisteilla #olentukena #jagstöder. Kampanjan ovat ideoineet Ehjä ry, Helsingin Diakonissalaitos, Helsingin kaupunki, Oma Kamu ry, Pelastakaa Lapset ry, Perhehoitoliitto ry, Pienperheyhdistys ry, Vantaan kaupunki sekä Yhteiset lapsemme ry. Vapaaehtoinen on luotettava ja turvallinen aikuinen ystävä, joka tarjoaa tukea, aikaa ja välittävää läsnäoloa. Vapaaehtoistoiminnassa mukana oleva Jarkko halusi jakaa tarinansa kaikille, jotka miettivät, miten voisivat auttaa lapsia, nuoria ja perheitä. ”Istun ratikassa ja mietin, että asiani ovat melko kivasti. Minulla on perhe ja työ sekä mieleisiä harrastuksia ja kavereita. Pohdin, olisiko jotain, mitä voisin tehdä, jotta joku toinenkin voisi joskus ajatella, että hänen asiansa ovat melko hyvin. Tästä ajatuksesta inspiroituneena tutkin mahdollisuuksia tehdä vapaaehtoistyötä. Päätän, että haluaisin olla tukena lap

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme