Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Sosiaali- ja terveyslautakunta kokoontuu 20.11.

Jaa

Lautakunnalle esitellään muuan muassa suurten kaupunkien sosiaali- ja terveydenhuollon kustannusvertailut ja sosiaali- ja terveyspalvelujen osallisuussuunnitelma. Lautakunnan kokous alkaa klo 16.15.

Helsingin terveydenhuollon asukaskohtaiset kustannukset neljänneksi pienimmät

Lautakunnalle esitellään kuuden suurimman kaupungin sosiaali- ja terveyspalvelujen ja niiden kustannusten vertailu vuodelta 2017 (Kuusikkovertailut). Vertailussa ovat mukana Helsinki, Espoo, Tampere, Turku, Oulu ja Vantaa. Kuusikossa vertaillaan kuuden kunnan aikuissosiaalityötä, lastensuojelua, vammaispalveluja, vanhuspalveluja sekä päihde- ja mielenterveyspalveluja sekä niiden kustannuksia.

Lautakunnalle esitellään myös suurten kaupunkien terveydenhuollon asiakaskohtaisten kustannusten vertailu viime vuodelta. Tässä vertailussa ovat Helsingin lisäksi yhdeksän muuta kaupunkia, muun muassa Espoo ja Vantaa.

Helsingin terveydenhuollon kokonaiskustannukset nousivat edellisestä vuodesta 0,3 prosenttia. Kustannukset nousivat vertailukunnista toiseksi vähiten. Asukasta kohti laskettuna ne olivat 2 275 euroa. Helsingin asukaskohtaiset kustannukset olivat kymmenestä vertailuun osallistuneesta kunnasta neljänneksi matalimmat. Vuonna 2015 ne olivat vielä kolmanneksi korkeimmat.

Helsinki tavoittelee strategian mukaisesti yksikkökustannuksissa muiden suurten kaupunkien keskiarvoa. Terveydenhuollon palveluissa tämä on saavutettu. Kirittävää kuitenkin vielä riittää, sillä pääkaupunkiseudulla Espoossa ja Vantaalla vastaavat kustannukset ovat edelleen hieman matalammat.

Lisätietoa vertailuista:

Lisätietoa medialle: johtava erityissuunnittelija Kaisa Pasanen, p. 09 310 24222, kaisa.pasanen@hel.fi

Ensimmäinen osallisuussuunnitelma lautakunnassa

Mitä osallisuus tarkoittaa sosiaali- ja terveyspalveluissa? Millä periaatteilla helsinkiläisten osallisuutta edistetään? Näitä avataan sosiaali- ja terveystoimen ensimmäisessä osallisuussuunnitelmassa, joka esitellään lautakunnalle.

Osallisuuden edistäminen on tärkeätä, koska se on keskeinen asukkaiden hyvinvointia ja terveyttä edistävä ja tukeva tekijä. Se myös lisää asukkaiden luottamusta palveluihin ja edistää sitä kautta palvelujen vaikuttavuutta.

Sosiaali- ja terveyspalveluissa asiakkaille tarjotaan monipuolisesti osallistumismahdollisuuksia, mutta mahdollisuudet vaihtelevat eri palveluissa. Tämä kävi ilme viime keväänä esimiehille tehdyssä kyselyssä. Asiakasraadeille ja kokemusasiantuntijoille järjestettiin oma tilaisuus, jossa koottiin heidän näkemyksiä osallisuudesta. He kokivat, että osallisuuden esteinä voivat olla esimerkiksi tiedon ja digitaitojen puute, korkea ikä, toimintakyvyn vajaus tai aikaisemmat huonot kokemukset osallisuudesta.

Näitä esteitä pyritään jatkossa poistamaan. Sosiaali- ja terveyspalveluissa panostetaan erityisesti heikoimmassa asemassa olevien osallisuuden tukemiseen. Yhdenvertaista osallisuutta tuetaan selkeällä ja monikanavaisella viestinnällä. Asiakkaiden kokemuksia palveluista seurataan nykyistä systemaattisemmin ja asiakkaat halutaan tiiviimmin mukaan oman palvelunsa suunnitteluun, toteutukseen ja onnistumisen arviointiin.

Helsinki haluaa olla osallisuuden ja avoimuuden edelläkävijä. Vauhdittaakseen tätä tavoitetta kaikki toimialat laativat osallisuussuunnitelman vuosille 2018 - 2021.

Lisätietoa:

Kokouksen esityslista on verkkosivuilla. Päätöstiedote julkaistaan verkkosivuilla kokouksen päätyttyä.

Yhteyshenkilöt

Jaana Juutilainen-Saari
viestintäpäällikkö
jaana.juutilainen-saari@hel.fi
p. 09 310 42240

Markus Snellman
tiedottaja
markus.snellman@hel.fi
p. 09 310 42619

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Toinen linja 4A
PL 6000 00099 Helsingin kaupunki

09 310 5015 (vaihde)http://www.hel.fi/sote

Sosiaali- ja terveystoimi - hyvinvointia, terveyttä ja sosiaalista turvallisuutta helsinkiläisille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan ennakkotiedote  20.9.2019 13:04:47 EESTTiedote

Lautakunnan seuraava kokous on tiistaina 24. syyskuuta klo 16.15. alkaen. Lautakunta jatkaa tässä kokouksessa valtuustoaloitteista annettavien lausuntojen käsittelyä. Toinen niistä koskee pienten koululaisten iltahoitoa vuorotyöläisten lapsille ja toinen ehdotusta palkata psykiatriasia sairaanhoitajia kouluille. Lautakunta jätti molemmat lausuntoehdotukset edellisessä kokouksessa pöydälle. Kokouksen esityslista liitteineen on sosiaali- ja terveystoimialan verkkosivuilla. Päätöstiedote julkaistaan verkkosivuilla heti kokouksen jälkeen.

Nuoret Tavastialla 2.10. – kutsuvieraskonsertti ; Korjattu linkki18.9.2019 15:15:13 EESTTiedote

Helsingin kaupungin nuorten sosiaali- ja terveyspalvelut järjestää ilmaiskonsertin, jossa ovat kutsuvieraina 16–29-vuotiaat palveluissa asioivat nuoret. Konsertti pidetään Tavastialla 2.10. kello 17–21. Nuoret pääsevät sisään kutsuvieraslipuilla, jotka ovat jaossa nuorten sosiaali- ja terveyspalveluissa. Konsertissa esiintyvät Etta, Melo, Bizi, Le Fvbelos, Skii6, Cavallini & Shrty sekä DJ-duo Hoodwatch. Tavastian kanssa yhdessä järjestettävä tapahtuma on päihteetön. Tapahtumassa lanseerataan uudistetut Nuorten sote -verkkosivut. Sivujen avulla halutaan tavoittaa nuoret heille tärkeissä asioissa. Sivujen läpileikkaava teema on nuorten hyvinvointi ja itsenäistyminen, esimerkiksi mielen hyvinvointi, oma koti ja raha sekä seksuaalisuus. Nuorten kasvavasta kohtaamisen tarpeesta johtuen avataan loppuvuodesta nuoria palveleva chat, jossa sosiaalityön ammattilaiset ja terveydenhoitajat vastaavat elämän pieniin ja suuriin kysymyksiin. Nuorten asiat näkyvät myös instagram-tileillä @stadinnuorten

Nuoret Tavastialla 2.10. – kutsuvieraskonsertti18.9.2019 14:06:14 EESTTiedote

Helsingin kaupungin nuorten sosiaali- ja terveyspalvelut järjestää ilmaiskonsertin, jossa ovat kutsuvieraina 16–29 -vuotiaat palveluissa asioivat nuoret. Konsertti pidetään Tavastialla 2.10. kello 17–21. Nuoret pääsevät sisään kutsuvieraslipuilla, jotka ovat jaossa nuorten sosiaali- ja terveyspalveluissa. Konsertissa esiintyvät Etta, Melo, Bizi, Le Fvbelos, Skii6, Cavallini & Shrty sekä DJ-duo Hoodwatch. Tavastian kanssa yhdessä järjestettävä tapahtuma on päihteetön. Tapahtumassa lanseerataan uudistetut Nuorten sote -verkkosivut. Sivujen avulla halutaan tavoittaa nuoret heille tärkeissä asioissa. Sivujen läpileikkaava teema on nuorten hyvinvointi ja itsenäistyminen, esimerkiksi mielen hyvinvointi, oma koti ja raha sekä seksuaalisuus. Nuorten kasvavasta kohtaamisen tarpeesta johtuen avataan loppuvuodesta nuoria palveleva chat, jossa sosiaalityön ammattilaiset ja terveydenhoitajat vastaavat elämän pieniin ja suuriin kysymyksiin. Nuorten asiat näkyvät myös instagram-tileillä @stadinnuorte

Helsinkiin uusi lapsiperheiden sosiaalineuvonnan puhelinpalvelu - 09 3101 54 5412.9.2019 08:10:00 EESTTiedote

Helsinki on avannut uuden lapsiperheiden sosiaalineuvonnan puhelinpalvelun, joka auttaa helsinkiläisiä lapsiperheitä löytämään tarvitsemansa avun helposti ja nopeasti. Numerosta saa matalalla kynnyksellä neuvoa ja ohjausta sekä apua esimerkiksi vanhemmuuden haasteisiin, kasvatuspulmiin tai perheen kuormittavaan arkeen. Puhelimessa palvelevat sosiaalialan ammattilaiset arkisin klo 9–12. Ruotsinkieliset asiakkaat saavat apua samasta numerosta maanantaisin klo 9–12. Uusi puhelinpalvelu on kehitetty verkosta löytyvän Tarvitsen apua -napin rinnalle. Tarvitsen apua -nappi on sähköinen yhteydenottokanava ja on käytössä 24/7. Uusi numero palvelee myös lapsiperheiden kotipalveluasioissa Numerosta voi kysyä myös neuvoa kotipalveluasioissa tai pyytää kotipalvelun ammattilaisen tekemään kotikäynnin perheen luokse. Käynnillä arvioidaan, millaista tukea tai apua perhe tarvitsee. Kotipalvelua on mahdollista saada kaupungin itse tuottamana tai hankkia sitä kaupungin myöntämällä palvelusetelillä. Lapsi

Kallion perhekeskuksen avoimet ovet torstaina 19.9., tervetuloa!9.9.2019 11:07:07 EESTTiedote

Vietämme kesällä avatussa perhekeskuksessamme asiakkaille suunnattua avoimien ovien päivää torstaina 19.9. kello 14–18, tule mukaan! Os. Toinen linja 4 C. Tapahtumassa on mahdollisuus kiertää talossa ja tutustua palveluihimme. Kello 15 apulaispormestari ja perhepalvelujen johtaja lausuvat tervetuliaissanat (perhekahvila, 2. krs). Tilaisuudessa on myös • temppurata ja muuta kivaa puuhaa lapsille • ilmapalloja lapsille (niin kauan kuin niitä riittää) • kahvitarjoilu Tervetuloa! Lisätietoja: Anna-Kaisa Tukiala, perhekeskusten projektipäällikkö anna-kaisa.tukiala@hel.fi, puh. 09 310 45105

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme