SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry

Sosiaali- ja terveyspolitiikan päivät 2021: Ratkaiseeko digitalisaatio sosiaaliturvan monimutkaisuuden?

Jaa
Sosiaaliturva näyttäytyy asiakkaille monimutkaisena ja vaikeasti aukeavana kokonaisuutena. Tänään 26.10. käynnistyvillä SOSTEn Sosiaali- ja terveyspolitiikan päivillä 2021 pureudutaan muun muassa digitalisaation mahdollisuuksiin ratkaista sosiaaliturvan monimutkaisuutta.

Tietohallintopäällikkö Markku Heinäsenaho (STM) kuvaa esityksessään teknologian mahdollisuuksia osana sosiaaliturvauudistusta. Sosiaaliturvaa pidetään yleisesti monimutkaisena, mutta mistä tämä monimutkaisuus syntyy? Mitä mahdollisuuksia teknologia tarjoaa ja missä menee sen hyödyntämisen rajat? 

”Sosiaaliturvaa tarvitsevan asiakkaan tarpeet eivät usein noudata viranomaisrajoja, jolloin asiakas joutuu asioimaan useissa paikoissa. Eri palvelujen ja etuuksien muodostama kokonaisuus voi olla monimutkainen ja erilaisten elämänvalintojen vaikutus toimeentuloon hankalasti hahmottuva. Tätä monimutkaisuutta voidaan vähentää kehittämällä tietojen vaihtoa ja elämäntilannelähtöisiä asiointipalveluja”, kuvaa Markku Heinäsenaho.

”Mikäli tekoälyn avulla tunnistettaisiin nykyistä tehokkaammin ja oikea-aikaisemmin ne henkilöt, jotka tarvitsevat erityistä tukea, resursseja voitaisiin kohdentaa sinne missä niiden vaikuttavuus on suurin. Sosiaaliturvan digitalisaatio on kuitenkin pitkälti tasapainon hakemista henkilötietojen käsittelystä johtuvien riskien sekä yksinkertaisuuden ja tehokkuuden välillä”, jatkaa Heinäsenaho.

Viidennes tarvitsee opastusta verkon sote-palveluiden käyttöön

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkija Maiju Kyytsönen kertoo tutkimuksestaan, jonka mukaan peräti 88 prosenttia väestöstä käyttää internetiä itsenäisesti tiedonhakuun ja 83 prosenttia sähköiseen asiointiin. Siitä huolimatta peräti viidennes (19 %) väestöstä koki tarvitsevansa opastusta sosiaali- ja terveydenhuollon verkkopalveluiden käyttöön.

”Sosiaali- ja terveydenhuolto digitalisoituu tällä hetkellä vauhdilla. Haasteena tässä kehityksessä on se, miten muutos voidaan toteuttaa tasa-arvoisesti. Eri toimijoiden tulisi huomioida ne ihmiset, jotka kokevat tarvitsevansa apua sähköiseen asiointiin ja toisaalta ne, jotka toivovat lisää mahdollisuuksia hoitaa asioitaan sähköisesti. Ensiarvoisen tärkeää on myös tarjota riittävästi tukea kaikille ihmisille, niin nuorille kuin vanhoillekin, jotka tarvitsevat opastusta sähköiseen asiointiin”, muistuttaa tutkija Maiju Kyytsönen.

Sosiaali- ja terveyspolitiikan päivät 26.–27.10.2021 pureutuu ajankohtaisiin sote-teemoihin. Digitalisaation lisäksi ohjelmassa on toimeentulotukilain uudistus, ilmastonmuutos sosiaali- ja terveyspolitiikan näkökulmasta, terveyden lukutaito ja sote-uudistus. Tapahtumassa järjestetään myös aluevaalipaneeli, jossa puolueiden kärkipoliitikot linjaavat sote-palveluista, rahoituksesta ja järjestöjen kumppanuudesta. Tutustu Sosiaali- ja terveyspolitiikan päivien monipuoliseen ohjelmaan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry
SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry
Yliopistonkatu 5
00100 HELSINKI

http://www.soste.fi

SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry on valtakunnallinen kattojärjestö, joka kokoaa yhteen 250 valtakunnallista sosiaali- ja terveysalan järjestöä ja yli 70 muuta toimijaa. SOSTEn tavoitteena on sosiaalisesti eheä, terve ja aidosti osallistuva yhteiskunta, jossa järjestöillä on vahva rooli. Sosiaali- ja terveysjärjestöissä toimii 1,3 miljoonaa jäsentä, 0,5 miljoonaa vapaaehtoista, 260 000 vertaistukijaa ja 50 000 ammattilaista.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry

SOSTEn laskelmat: Näin sosiaaliturvan kumuloituvat leikkaukset vaikuttavat käteen jääviin tuloihin – köyhyys lisääntyy18.9.2023 08:18:54 EEST | Tiedote

SOSTEn tuoreet laskelmat osoittavat, että hallituksen suunnittelemat indeksijäädytykset sekä työttömyysturvaan ja asumistukeen kohdistuvat leikkaukset lisäävät köyhyyttä. Pienituloisten määrä tulee kasvamaan vuonna 2024 noin 40 000 henkilöllä. Heistä noin 12 700 on lapsia. Ensisijaisten etuuksien leikkaukset kasvattavat toimeentulotuen saajien määrää noin 47 000 henkilöllä. Toimeentulotuki on kaikkein byrokraattisin etuus ja siihen liittyy suurimmat kannustinloukut.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye