SDP EDUSKUNTA

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan sd-edustajat: Lailla suojataan ihmisten henkeä ja terveyttä, vastuuta kestävästä työmarkkinaratkaisusta myös työnantajille

Jaa

SDP ajoi lävitse potilasturvallisuuslain valiokuntakäsittelyssä työntekijöihin kohdistuvien sanktioiden poiston, jos nämä kieltäytyvät suojelutyön antamisesta lakon aikana. Valiokunnan sd-jäsenien mukaan katseet tulisi nyt kääntää ratkaisun hakemiseen Kuntatyönantajan ja hoitajaliittojen välisessä neuvottelussa.

– Ykköstoiveemme on sopu neuvottelupöydässä. Nyt säädettävä laki on tarkoitettu suojaamaan ihmisten henkeä ja terveyden vakavaa vaarantumista työtaistelutilanteessa, jossa suojelutyöstä poikkeuksellisesti kieltäydytään. Laki on viimesijainen keino, eikä kyse todellakaan ole lakonmurtolaista, demariryhmä painottaa.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan sosialidemokraatit eli Ilmari Nurminen, Kim Berg, Anneli Kiljunen ja Heidi Viljanen kiinnittivät huomiota lain valiokuntakäsittelyssä erityisesti yksittäisten työntekijöiden oikeuksien suojeluun. SDP:n ajamana lakiluonnoksesta poistettiin sanktiot, jotka olisivat kohdistuneet suojelutyöstä työtaistelun aikana kieltäytyvään yksittäiseen hoitajaan. Lisäksi suojelutyöstä maksetaan 30 prosenttia normaalia korkeampaa palkkaa.

– Uhkasakko suojelutyöstä kieltäytymisestä kohdistuisi lakon järjestäneeseen liittoon, ei siis yksittäiseen työntekijään, mikä mielestämme olisi ollut kohtuutonta. Henkilöstö halutaan osallistaa välttämättömimpään suojelutyöhön kannusteiden, ei sanktioiden kautta, ryhmä sanoo.

Valiokunnassa hallituspuolueiden välillä oli vahva yhteisymmärrys siitä, että lainsäätäjän velvollisuus on turvata ihmishenkien ja terveyden suojeleminen.

– Lähtökohtaisesti suojelutyöstä tulee päästä ratkaisuun työnantajan ja työntekijöiden välillä. Jos ei sopuun päästä, niin ulkopuolisen viranomaisen eli aluehallintoviraston tulee määritellä, mikä on minimivaatimus ihmishenkien turvaamiseksi. Tiedämme, että hoitajilla on korkea työmoraali, ja myös he haluavat turvata potilaidensa hengen. Suojelutyön määrittelyn tulee olla oikeudenmukaista ja tasapuolista, ryhmä muistuttaa.

Sopimisen kulttuuri murentunut

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan sd-ryhmä on huolissaan siitä, että hoitajaliitot ovat kokeneet ainoaksi vaihtoehdokseen työtaistelutoimet, jotka kohdistuvat nyt suoraan potilaiden henkeen ja terveyteen.

– Se kertoo ikävää kieltään sopimisen kulttuurin murentumisesta. Työnantajapuoli on halunnut rikkoa neuvottelurakenteet, ja se näkyy laajemminkin kaikenlaisena levottomuutena työmarkkinoilla. Vastuuta sovun saavuttamisesta tulee mielestämme kohdistaa vahvemmin KT:n puolelle pöytää. Eduskunta on selvästi valmis etsimään lisärahoitusta hoitajien palkkaukseen ja hoitoalan vetovoiman vahvistamiseen, jos työehtosopimus saadaan osapuolien kesken solmittua, ryhmä linjaa.

SDP:ssä hoitoalan haasteet on tunnistettu ja puolue on tuonut esiin kehittämiskohtia jo pitkään. Marinin hallitus on esimerkiksi lisännyt hoitoalan koulutuspaikkoja erittäin merkittävästi tällä hallituskaudella ja SDP:n johdolla hallitus käynnisti syksyllä 2021 ohjelman, jonka tehtävänä on löytää ratkaisuja sosiaali- ja terveysalan henkilöstöpulaan.

– Pitkän ajan kuluessa kehittyneeseen henkilöstöpulaan ei kuitenkaan ole pikaratkaisuja, vaan ongelman ratkaisu vaatii työmarkkinaratkaisujen lisäksi aikaa kouluttaa uutta henkilöstöä alalle ja parantaa työoloja. SDP:n pitkään ajama henkilöstömitoituksen kirjaaminen lakiin on yksi keskeinen keino, ryhmä toteaa.

– Myös ensi vuoden budjetin satsaukset mm. hoiva-avustajien koulutusmäärien merkittävään lisäykseen ovat välttämättömiä.

Yhteyshenkilöt

Kim BergEduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja - riksdagsledamot

Puh:050 514 3196

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Eloranta ja Risikko ovat perustaneet eduskuntaan ryhmän yksinäisyyden ja ostrakismin vähentämiseksi Suomessa5.10.2022 16:43:34 EEST | Tiedote

Kansanedustajat Eeva-Johanna Eloranta (SDP) ja Paula Risikko (Kok.) ovat tänään 5.10.2022 perustaneet eduskuntaan ryhmän pohtimaan keinoja kaikenikäisten ihmisten yksinäisyyden ja ostrakismin eli sosiaalisen ulossulkemisen vähentämiseksi Suomessa. Ryhmän tavoitteena on tehdä yksinäisyyden vastaisesta työstä entistä johdonmukaisempaa, tutkimusperusteisempaa ja pitkäaikaisesti vaikuttavaa.

SDP:n Riitta Mäkinen: Meidän on yhä vahvistettava vihreää siirtymää ja irrottautumista fossiilisesta energiantuotannosta5.10.2022 16:15:42 EEST | Tiedote

Keskiviikkona 5.10. eduskunta keskusteli opposition välikysymyksestä koskien energiamarkkinoiden toimintaa, sähkön hintaa sekä hallituksen Fortum-politiikkaa. SDP:n kansanedustaja Riitta Mäkinen pitää tärkeänä, että energiakriisin aikana Suomi vahvistaa edelleen vihreää siirtymää ja Suomen irrottautumista fossiilisesta energiatuotannosta.

SDP:n Riitta Mäkinen: Julkisen talouden suunnitelma on kriisitilanteessa vastuullinen ja samalla tulevaisuuteen luotaava5.10.2022 15:38:14 EEST | Tiedote

Keskiviikkona 5.10. eduskunta keskusteli opposition välikysymyksestä koskien energiamarkkinoiden toimintaa, sähkön hintaa sekä hallituksen Fortum-politiikkaa. SDP:n kansanedustaja Riitta Mäkinen pitää tärkeänä, että energiakriisin aikana Suomi vahvistaa edelleen vihreää siirtymää ja Suomen irrottautumista fossiilisesta energiatuotannosta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme