Helsingin kaupunki, sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan ennakkotiedote

Jaa
Lautakunnan kokous on tiistaina 9. toukokuuta klo 16.15. Lautakunta jatkaa talouden ja toiminnan ennusteen sekä psykiatria- ja päihdepalvelujen organisaatiouudistuksen käsittelyä. Lautakunta käsittelee lisäksi palveluverkkosuunnittelun tavoitteita ja periaatteita sekä ehdotusta asunnottomuuden poistamisen toimenpideohjelmaksi vuosille 2023–2025.

Palveluverkkosuunnittelun tavoitteet ja periaatteet

Lautakunnalle esitetään tavoitteet ja periaatteet, joilla Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen palveluverkkoa kehitetään tulevaisuudessa. Lautakunnalle esitetään, että nykyisenkaltaisten perhekeskusten, terveys- ja hyvinvointikeskusten ja seniorikeskusten kehittäminen jatkuu suunnitelman mukaan tulevaisuudessakin.

Palveluverkkoon kuuluvat oleellisesti myös Laakson ja Malmin sairaalakampukset, joita kehitetään voimakkaasti yhdessä HUS-yhtymän kanssa. Helsingissä on tavoitteena perus- ja erityistason palvelujen entistä parempi yhteensovittaminen vahvistamalla yhteistyötä ja kumppanuutta hyvinvointialueiden ja HUS-yhtymän kanssa.

Palveluverkkoa täydentävät alueelliset sosiaali- ja terveydenhuollon lähipalvelut ja keskitetyt palvelut, kotiin vietävät ja matalan kynnyksen palvelut sekä etäasioinnin mahdollisuudet. Etäasioinnilla tarkoitetaan digitaalisia palveluja ja puhelinpalveluja. Etäpalveluja tarjotaan asiakkaille, jotka haluavat ja pystyvät niitä käyttämään.

Pelastustoimen palveluverkon suunnittelun tärkein mittari on tavoitettavuusaika, eli aika Hätäkeskuksen ilmoituksesta siihen hetkeen, kun ensimmäinen pelastusyksikkö on kohteessa. Pelastusasemaverkkoa on tavoitteena tiivistää tulevina vuosina kolmella uudella pelastusasemalla.

Palveluverkkoa tulee jatkossa tarkastella yhä enemmän erilaisten palvelujen kokonaisuutena ja varmistaa, että ne muodostavat asukkaiden ja asiakkaiden tarpeita vastaavan kokonaisuuden. Palveluverkkosuunnittelun tulee olla jatkuvaa, ja siinä tulee ottaa huomioon aikaisempaa systemaattisemmin väestömuutokset, asukkaiden palvelutarpeet, palvelujen kehittämisen tarpeet ja palvelujen järjestämiseen osoitetut nykyistä rajallisemmat resurssit. Suunnittelussa käytetään myös hyväksi vuosittaisen asiakaskyselyn tuloksia.

Lisätietoa:

Toimenpideohjelma asunnottomuuden poistamiseksi 2023–2025

Helsinki on sitoutunut vähentämään asunnottomuutta. Helsingin kaupunkistrategiassa on asetettu tavoitteeksi asunnottomuuden poistaminen vuoteen 2025 mennessä.

Kaupunkistrategian tavoitteeseen pääsemiseksi sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala on valmistellut yhdessä kaupunkiympäristötoimialan ja kaupunginkanslian kanssa toimenpideohjelman asunnottomuuden poistamiseksi.

Toimenpideohjelmassa esitetyt tavoitteet ja asunnottomuuden poistamiseksi tarvittavat toimenpiteet on jaettu neljään kokonaisuuteen: 1) riittävä asuntotuotanto, 2) tehokas asunnottomuuden ennaltaehkäisy ja varhainen tuki, 3) kattavat pitkäaikaisasunnottomien palvelut sekä 4) tietotuotannon ja viestinnän tuki ja monialainen yhteistyö.

Nyt esiteltävä asunnottomuuden poistamisen toimenpideohjelma on luonnollinen jatkumo Helsingin asunnottomuuden vähentämiseen tähdänneelle vuosien 2020–2022 toimenpideohjelmalle. Sen avulla onnistuttiin puolittamaan yksinelävien asunnottomuus ja vähentämään merkittävästi perheiden ja pariskuntien asunnottomuutta. Nyt Helsingissä halutaan edetä kohti asunnottomuuden poistamista.  

Asunnottomuuden poistaminen edellyttää laajaa toimialarajat ylittävää yhteistyötä sekä kattavaa yhteistyötä palveluntuottajien, järjestöjen ja palvelun käyttäjien kanssa.

Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee toimenpideohjelmaa 9.5. Lopullisen ohjelman hyväksyy kaupunginhallitus.

Lisätietoa:

Kokousaineisto

Kokouksen esityslista liitteineen on sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan verkkosivuilla. Kokouksen päätöstiedote julkaistaan verkkosivuilla heti kokouksen jälkeen.

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala
Toinen linja 4A
PL 6000 00099 Helsingin kaupunki

09 310 5015 (vaihde)http://www.hel.fi/sotepe

Hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta helsinkiläisille yhteistyöllä ja vahvalla osaamisella.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme