Helsingin yliopisto

Sosiaalisen median keskustelut selittivät vegaanituotteiden myynnin kasvua

Jaa

Tuore tutkimus osoittaa, että sosiaalisen median keskustelut toimivat indikaattorina kulutustrendeistä ja kulutustuotteiden menekistä.

Veganismia koskevien viestimäärien muutokset keskustelufoorumeilla ennakoivat muutoksia kasvimaitotuotteiden myyntivolyymissa kahden viikon viiveellä, ilmenee Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskuksen tutkimuksesta.

Tutkijat analysoivat kasvimaitotuotteiden viikoittaista myyntimäärää S-ryhmän kaupoissa ja sosiaalisen median hakusanojen osumien määrää vuosina 2012-2016 ekonometrisen aikasarja-analyysin avulla. Myynnin ennustamisessa toimi kuitenkin parhaiten pelkkään myyntiaineistoon pohjautuva ennuste.

– Foorumiviestit tuskin suoraan luettuina vaikuttavat kuluttajien ostopäätöksiin. Ne kuitenkin kuvaavat nousevaa kuluttajien kiinnostusta, joka puolestaan kanavoituu ostopäätöksiin, tutkijatohtori Salla-Maaria Laaksonen toteaa.

– Olennaista on, että ilmiö näyttäytyy sosiaalisessa mediassa aiemmin kuin kaupan kassalla.

Pioneeritutkimus laajemmasta kulutusilmiöstä somessa

Sosiaalisen median aineistoja on hyödynnetty ennustemalleissa esimerkiksi vaalitulosten, työttömyysasteen, osakekurssien ja kuluttajatuotteiden kysynnän ennakoinnissa. Keskittyminen laajempaan kulutusilmiöön on kuitenkin uutta.

– Vastaavia mallinnuksia on tehty aiemmin yksittäisten brändien osalta, on esimerkiksi ennustettu elokuvien menestymistä lippuluukulla. Tämä on kuitenkin tietääksemme ensimmäinen tutkimus, joka osoittaa, että myös yleisen kulutustrendiin liittyvän keskustelun seuraaminen sosiaalisesta mediasta voi olla järkevää, kertoo tutkijatohtori Essi Pöyry.

Veganismin suosio nousussa

Kiinnostus vegaanista elämäntapaa kohtaan on kasvanut länsimaissa 2010-luvulla. Merkkejä ilmiön noususta on havaittu esimerkiksi ruokablogeissa, ravintoloiden tarjonnassa sekä vegaanisten tuotteiden saamassa medianäkyvyydessä.

– Keskustelua ovat vauhdittaneet myös kasvisruokatapahtumat ja ruokavaliohaasteet. Tutkimuksessamme tammikuinen vegaanihaaste näkyi selvänä nousuna kasvismaitojen menekissä, huomauttaa professori Piia Jallinoja Tampereen yliopistosta.

Tutkimus avaa uusia markkinatutkimuksen mahdollisuuksia sosiaalisen median aineistojen avulla. Keskusteludata mahdollistaa kuluttamiseen liittyvien ilmiöiden reaaliaikaisen seuraamisen isossa mittakaavassa, ja tulevaisuudessa ehkä myös niiden ennakoinnin.

– Tulevassa tutkimuksessa olisi hyvä myös huomioida keskustelun määrän lisäksi keskustelun laatua kuvaavia mittareita, esimerkiksi keskustelun sävy. Tätä tutkimusta voidaan pitää hyvänä pelinavauksena sosiaalisen median ja kaupan myynnin välisen suhteen kartoittamisessa, sanoo väitöskirjatutkija Veikko Isotalo Helsingin yliopistosta.


Lisätietoja
:

Väitöskirjatutkija Veikko Isotalo veikko.isotalo@helsinki.fi p. 040 765 0125

Tutkijatohtori Salla-Maaria Laaksonen salla.laaksonen@helsinki.fi p. 050 415 6576

Tutkijatohtori Essi Pöyry essi.poyry@helsinki.fi p. 050 3223 298

Professori Piia Jallinoja piia.jallinoja@tuni.fi p. 050 437 7047

Artikkeli:

Isotalo, Veikko; Laaksonen, Salla-Maaria, Pöyry, Essi ja Jallinoja, Piia (2019). Sosiaalisen median ennustekyky kaupan myynnissä – esimerkkinä veganismi ja vegaaniset ruuat. Kansantaloudellinen aikakauskirja 115(1), 91-112.

https://www.taloustieteellinenyhdistys.fi/kansantaloudellinen-aikakauskirja/uusin-numero/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pasi Komulainen, viestinnän asiantuntija, Puh. 050-5398523, pasi.komulainen@helsinki.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Tie­de muut­tuu tai­teek­si Hel­sin­gin ka­duil­le19.6.2019 13:49:54 EESTTiedote

Taiteella voi vaikuttaa. Siksi Helsingin yliopiston Ilmakehätieteiden keskuksen tutkijat vääntävät tiedettä katutaiteeksi ja Helsingin kaduntallaajien nähtäväksi. He suunnittelevat yhdessä taiteilijoiden kanssa muraalin Linnanmäen liepeille ja sähköaseman maalauksen Pasilaan sekä maalaavat yksittäisiä sähkökaappeja visualisoimaan ilmastonmuutosta. Jäljet ovat nähtävissä loppukesästä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme