Jyväskylän yliopisto

Sosiaalityön tutkimukseen merkittävä tutkimusrahoitus uudesta rahoitusohjelmasta

Jaa

Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt rahoitusta tutkimushankkeille, jotka vahvistavat sosiaalihuollon ja sosiaalityön tutkimusperusteisuutta ja siten sosiaalihuollon käytäntöjen vaikuttavuutta. Rahoitusta myönnettiin vuoden 2020 haussa yhteensä 4 miljoonaa euroa kahdeksalle hankkeelle vuosille 2021-2022. Jyväskylän yliopiston kolme tutkimushanketta sai rahoituksesta lähes 1,3 miljoonaa euroa.

Professori Kati Närhen johtama hanke Monitoimijainen rakenteellisen sosiaalityön toimintamalli tulevaisuuden sosiaali- ja terveyspalveluissa sai 495 445 euron rahoituksen.

Hanke tutkii monitoimijaisen rakenteellisen sosiaalityön toimintamallin ja prosessin nykytilaa ja kehittämispotentiaalia. Hankkeessa halutaan tunnistaa sosiaalisten ongelmien rakenteellisia syitä ja vaikuttaa niihin kansalaisten elinoloja ja hyvinvointia edistävällä tavalla. Hanke toteuttaa valtakunnallisen työntekijöille kohdistetun kyselyn rakenteellisen sosiaalityön nykytilasta. Lisäksi kolmella tapaustutkimuspaikkakunnalla rakenteellisen sosiaalityön toimintamallia tarkastellaan toimijaryhmittäin fokusryhmähaastattelujen, osallistavan havainnoinnin ja dokumenttiaineistojen keinoin. Tutkimuksen tulosten perusteella rakennettu toimintamalli juurrutetaan yhdessä hankkeen osatoteuttajina toimivien sosiaalialan osaamiskeskusten (Koske, SONet BOTNIA) kanssa uusien maakunnallisten hyvinvointialueiden käytäntöihin.

Yliopistonlehtori Johanna Kiilin hanke Lasten tukena – tukihenkilö- ja tukiperhetoiminta lapsi- ja perhesosiaalityössä sai 484 124 euroa.

Hankkeessa tarkastellaan kahta tyypillistä lapsi- ja perhesosiaalityön tukimuotoa eli tukihenkilö- ja tukiperhetoimintaa ja tuotetaan valtakunnallista perustietoa tukitoimista. Lisäksi tutkitaan tukisuhteiden laatua lasten kanssa, sekä tukitoimien vaikutusten arviointia lapsi- ja perhesosiaalityön ammattilaisten, lasten perheiden sekä tukihenkilöiden ja tukiperheiden kanssa. Tutkimushanketta toteutetaan yhteistyössä Jyväskylän ammattikorkeakoulun kanssa, jonka osuus rahoituksesta on 80 000 euroa. Lisäksi hankkeessa ovat mukana Jyväskylän kaupunki, Tampereen kaupunki, Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite, Mannerheimin Lastensuojeluliiton Järvi-Suomen piiri sekä Pelastakaa Lapset ry.

Professori Aila-Leena Matthies johtaa hanketta Aikuissosiaalityön menetelmien vaikuttavuus (AIKUMETOD), Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksessa. Hankkeen rahoitus on 370 095 euroa.

Tutkimus tuottaa tietoa työikäisten parissa tehtävän aikuissosiaalityöhön vaikuttavista menetelmistä.  Siinä tutkitaan, miten menetelmät voivat edistää tai hankaloittaa asiakkaiden elämäntilanteissa asetettuja tavoitteita. Tutkittavina ovat aikuissosiaalityön voimavaralähtöisen asiakasprosessin, taloussosiaalityön, yhteisöllisen luontolähtöisen työn ja maahanmuuttajatyön menetelmät. Tutkimuksessa on mukana Kokkolan yliopistokeskuksen koordinoimana Keski-Suomen ja Keski-Pohjanmaan kuntia sekä Seinäjoen kaupungin aikuissosiaalityö. Lisäksi tutkimuksen tuloksia viedään käytäntöön sosiaalialan osaamiskeskus KOSKEn ja SONetBOTNIAn avulla.

Lisätietoja:

Kati Närhi, puh. 040 805 3330, kati.narhi@jyu.fi

Johanna Kiili, puh. 040 805 4472, johanna.j.kiili@jyu.fi

Aila-Leena Matthies, puh. 040 742 2199, aila-leena.matthies@chydenius.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös 29.1.2021: Kaverisuhteet ja sosiaalinen asema koulussa määrittävät nuorten liikkumista (Rajala)14.1.2021 08:00:00 EETTiedote

Nuorten kokemus omasta sosiaalisesta asemastaan koulussa on yhteydessä nuorten liikkumiseen sekä koulussa että vapaa-ajalla. Sosiaalisen hierarkian tikapuilla itsensä korkealle sijoittavat yläkoululaiset liikkuivat enemmän ja reippaammin vapaa-ajallaan verrattuna nuoriin, joiden kokemus omasta sosiaalisesta asemastaan oli matala. Koulupäivän aikana sosiaalisen asemansa matalaksi kokevat nuoret liikkuivat välituntisin vähemmän ja olivat koulupäivän aikana enemmän paikallaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme