SDP EDUSKUNTA

Sosialidemokraattinen ryhmäpuheenvuoro UTP-selonteon lähetekeskustelussa

Jaa

Ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon lähetekeskustelu
Sosialidemokraattinen ryhmäpuheenvuoro 11.11.2020
Kansanedustaja Erkki Tuomioja

Muutokset puhuttaessa mahdollisia

Arvoisa Puhemies!

Elämme vaikeata ja vaarallistakin aikaa, jossa turvallisuuteen kohdistuvat monimuotoiset uhat edellyttävät meiltä varautumista, valppautta ja vaikuttamista. Ydinaseet, ilmastonmuutos, luonnon monimuotoisuuden väheneminen ja maailmanlaajuiset pandemiat ovat koko ihmiskuntaa koskettavia eksistentiaalisia uhkia. Ne ovat niin hallitusohjelmassa kuin tässä selonteossa asianmukaisesti huomioitu.

Uudet laaja-alaiseen turvallisuuteen kohdistuvat uhat eivät ole syntyneet sotilaallisesta voimankäytöstä eikä niitä sotilaallisin keinoin voida ratkaista, mutta ne voivat ilmastonmuutoksen, muuttoliikkeiden ja eriarvoisuuden kasvun seurauksena muodostua myös sotilaallisten konfliktien lähteiksi.

Olemme myös nähneet perinteisen voimapolitiikan paluun, myös lähialueillamme, ja siten meidänkin on varauduttava sekä kansallisin toimin että kansainvälisessä yhteistyössä estämään aseellisten konfliktien ja Suomen turvallisuutta ja yhteiskunnan toimintakykyä vaarantavien tilanteiden syntyminen sekä Suomen joutuminen sotilaalliseen konfliktiin, kuten selonteossa oikein todetaan.

Omasta puolustuskyvystä huolehtiminen on tässä keskeisessä asemassa. Sitä linjataan yksityiskohtaisemmin tämän selonteon pohjalta valmisteltavassa puolustusselonteossa. Puolustuskykyämme voimme tukea kansainvälisellä yhteistyöllä, johon osallistumme siten että se palvelee omaa osaamistamme ja suorituskykyjen kehittämistä ja antaa meille mahdollisuuden tarvittaessa harkintamme mukaan osallistua kansainväliseen kriisinhallintaan.

Laajentuneessa kansainvälisessä puolustusyhteistyössä Ruotsi on Suomen tavoin sotilaallisesti liittoutumattomana maana läheisin kumppanimme, jonka suhteen emme aseta rajoja kuinka pitkälle yhteistyössä voimme mennä.

Toinen tärkeä yhteistyön foorumi on Euroopan Unioni, jonka yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan vahvistamisessa on viimeisen kolmen vuoden aikana edistytty enemmän kuin edeltäneen 30 vuoden aikana. Tämä on meidän kannaltamme kiitettävää ja toivomme näkevämme myös Ruotsin täysimääräisesti mukana tässä kehitystyössä.

EU:lla on tässä edelleen paljon työtä tehtävänä. Koronakriisiin vastaamisessa esiintyneet puutteet osoittavat tarpeen vahvistaa Euroopan varautumista ja solidaarisuutta. EU:n johtajuutta tarvitaan eikä unionin sitoutumisesta demokratiaan, ihmisoikeuksiin ja oikeusvaltioperiaatteeseen saa syntyä epäilyjä.

Turvallisuus edellyttää meiltä laaja-alaista varautumista myös huoltovarmuuden, kyberturvallisuuden ja yleensä ihmisten arjen turvallisuuden osalta. Tärkeätä on huolehtia siitä, että Suomi pysyy maana, jossa ei muodostu sellaisia sisäisiä ihmisiä erottelevia ja vastakkain asettavia jakolinjoja, jotka synnyttävät turvattomuutta ja jota maamme rajojen ulkopuolelta voitaisiin käyttää hyväksi.

Turvallisuuspolitiikka ei ole vain varautumista, vaan sen täytyy olla myös aktiivista vaikuttamista. Turvallisuuteen kohdistuviin haasteisiin voidaan kestävästi ja menestyksellisesti vastata vain laajassa monenkeskisessä sääntöpohjaisessa yhteistyössä. Sitä ovat äärinationalistiset voimat viime vuosina murentaneet ja väheksyneet, yhteistyövaraista turvallisuutta ja ihmisoikeuksia heikentävällä tavalla.

Yhdysvaltain vaalitulos antaa toiveita, että tätä yhteistyötä voidaan taas vahvistaa. Tämä koskee niin ihmisoikeuksien puolustamista, avoimen ja reilun kaupan turvaamista, asevalvonta- ja aseriisuntaneuvotteluihin palaamista kuin ilmastonmuutoksen pysäyttämistä ja maailman saattamista kestävän kehityksen uralle.

Ydinasevallat modernisoivat ja kehittävät nyt myös ydinasejärjestelmiään. Siksi Suomen liittyminen tammikuussa voimaan astuvaan YK:n ydinasekieltosopimukseen olisi tervetullut asia, jolla osoitamme ettemme voi emmekä halua laskea minkään maan turvallisuutta epäsuorastikaan epäinhimillisten joukkotuhoaseiden varaan ja että haluamme olla painostamassa ydinasevaltoja todellisiin toimiin ydinaseriisunnan toteuttamiseksi, mihin ne ydinsulkusopimuksessa ovat sitoutuneet.

Parlamentaarisen seurantaryhmän puheenjohtajana kiitän hallitusta hyvästä yhteistyöstä selonteon valmistelussa. Seurantaryhmää on kuultu ja esittämämme kommentit näkyvät selonteossa. Tulos on hyvä ja tasapainoinen ja sitä meillä on mahdollisuus nyt eduskuntakäsittelyssä edelleen parantaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Erkki TuomiojaKansanedustaja

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Ojala-Niemelä: Länsi-Pohjan keskussairaalalle poikkeuslupa jatkaa synnytystoimintaa20.11.2020 17:46:33 EETTiedote

SDP:n kansanedustaja, perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja, Johanna Ojala-Niemelä tervehtii ilolla perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun tämänpäiväistä päätöstä myöntää poikkeuslupa jatkaa synnytystoimintaa Länsi-Pohjan keskussairaalassa 30.6.2023 asti. - Länsi-Pohjan keskussairaalassa jouduttiin ensimmäistä kertaa poikkeuslupamenettelyn piiriin, kun asetuksessa asetettu 1 000 synnytyksen raja alitettiin vuonna 2014. Länsi-Pohjan keskussairaalassa on syntynyt viime vuonna 422 lasta ja tänä vuonna synnytysten määrä on lähes samalla tasolla. Synnytystoiminnan laatua koskevat kriteerit Länsi-Pohjan keskussairaala on täyttänyt kirkkaasti tähänkin asti. Ainoastaan lukumäärän osalta rima heilui, eivätkä kriteerit täyttyneet, Ojala-Niemelä toteaa. - Poikkeuslupa oli tarpeen, koska Länsi-Pohjan keskussairaalaan tulevilla synnyttäjillä on jo nykyisellään pitkät synnytysmatkat ja etenkin potilasturvallisuuden näkökulmasta synnytystoiminnan jatkaminen Länsi-Pohjan keskussairaalassa on vä

SDP:n Kim Berg: Sudet on pidettävä pois kotipihoiltamme20.11.2020 15:56:14 EETTiedote

Kansalaisaloite suden kannanhoidollisen metsästyksen aloittamiseksi ja susivahinkojen estämiseksi keräsi lyhyessä ajassa vaadittavat allekirjoitukset ja siitä on juuri keskusteltu eduskunnassa. Kansanedustaja Kim Bergin mukaan monet ihmiset ovat ottaneet häneen yhteyttä asiasta ja kertoneet olevansa huolissaan susien yleistymisestä ja liikkumisesta taajama-alueilla. - Meidän pitää ottaa ihmisten huoli vakavasti ja löytää tasapainoinen ratkaisu, joka vähentää susikantaa ja pitää sudet poissa kotipihoiltamme. Kannanhoidollinen metsästys torjuisi myös laitonta metsästystä, Berg sanoo. Maa- ja metsätalousministeriö on jo jokin aika sitten käynnistänyt laajan hankkeen suden kannanhoidollisen metsästyksen suunnittelemiseksi. Työryhmä antoi Luonnonvarakeskukselle toimeksiannon vahvistaa Suomen susikannan suojelutason raja-arvo. Susikannan koon vuosittaisen arvioinnin yhteydessä voidaan samalla tarkistaa, onko suojelutaso riittävä vai ei. - Jos raja-arvo ylittyy ja muut edellytykset täyttyvät,

SDP:n Mäkinen iloitsee Nammo Vihtavuoren ja Puolustusvoimien kumppanuussopimuksesta20.11.2020 13:55:00 EETTiedote

Puolustusvoimat on tänään puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) valtuuttamana allekirjoittanut strategisen kumppanuussopimuksen kahden ampumatarvikeyrityksen, Nammo Vihtavuori Oy:n ja Nammo Lapua Oy:n kanssa. Sopimuksella vakiinnutetaan Puolustusvoimien ja Nammo-konsernin kotimaisten yhtiöiden pitkään jatkunut yhteistyö. Kansanedustaja ja puolustusvaliokunnan jäsen Riitta Mäkinen (sd.) iloitsee panostuksesta keskisuomalaiseen puolustusteollisuuteen:

SDP:n Kari: Suden suojelun ei tule tapahtua ihmisten turvallisuuden kustannuksella20.11.2020 13:44:03 EETTiedote

SDP:n kansanedustaja Mika Kari pitää perusteltuina vaatimuksia suden kannanhoidollisen metsästyksen mahdollistamisesta. Kari korostaa, että yhteiskunnan tulee lainsäädännön avulla varmistaa kansalaisten turvallisuuden toteutuminen. Erityisesti harvaan asutuilla alueilla paheneva susiongelma on osoitus siitä, että kansalaisten turvallisuuden takaamisessa ei ole nykylainsäädännön puitteissa tyydyttävästi onnistuttu.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme