SDP EDUSKUNTA

Sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän ryhmäpuhe käsiteltäessä valtioneuvoston selontekoa julkisen talouden suunnitelmasta 2019-2022

Jaa

(Muutokset puhuttaessa mahdollisia)

Arvoisa puhemies,

Sosialidemokraatit iloitsevat siitä, että Euroopan kasvu on vihdoin tarttunut Suomeenkin. Suomen taantuma on ollut pidempi ja syvempi kuin muissa Euroopan maissa, ja Suomi on päässyt viimeisenä muiden imuun. Erityisesti iloitsemme työllisyyden kasvusta, joka lähestyy välitavoitteita. Seuraavan hallituksen suuri haaste on saavuttaa 75 prosentin taso.

Edelliset puheenvuorot jäivät kovasti ihailemaan jo mennyttä aikaa, samalla kun tässä Julkisen talouden suunnitelmassa jo varoitetaan, että kasvu laantuu kahden vuoden sisällä. Nyt ei siis pidä pysähtyä, vaan on varmistettava kasvu kestävälle pohjalle. Kasvu on saatava kantamaan, ja kannattelemaan kaikkia suomalaisia.

Arvoisa puhemies,

Juuri näinä aikoina sadat tuhannet ahkerat suomalaiset saavat eteensä tilinauhan, josta ilmenee karusti, kenen kustannuksella hallituspuolueet nyt paistattelevat. Tänäkin kesänä leikataan lomarahoja, kuten viime kesänä ja ensi kesänä. Tänäkään kesänä ei ole varaa matkustaa tai edes mennä lasten kanssa huvipuistoon.

Mitä pidempään työssä, mitä pienemmällä palkalla, sitä suurempi menetys, jota mikään veronalennus ei kompensoi. Kenen mielestä on oikeudenmukaista, että 20 vuotta työtä tehnyt lähihoitaja joutuu Sipilän talkoiden maksajaksi?

Lopulta tärkeintä ei ole edes raha. Kyse on arvostuksesta, tai arvostuksen puutteesta. Julkisen puolen työntekijä saa rangaistuksen - mutta jos tekee samaa arvokasta työtä yksityisellä puolella, niin ei. Voiko konkreettisemmin jakaa kansaa kahtia?

Onneksi viisaat kaupungit osaavat arvostaa hyvinvointipalveluita ja erityisesti naisia, joita kuntasektorin työntekijöistä on neljä viidestä.

Vantaa on päättänyt enimmillään lähes 2000 euron vuosikorotuksista lastentarhanopettajille ja sosiaaliohjaajille, unohtamatta lastenhoitajia. Helsingissä demarit ovat ehdottaneet, että pääkaupunki seuraa esimerkkiä.  Yhtä lailla muistamme, että viisaat kaupungit kieltäytyivät panemasta toimeen päivähoitoleikkauksia, jotka osuivat julmasti kaikkein tarvitsevimpiin lapsiin, niihin perheisiin joita jo kuormittaa työttömyys.

En luettelee enempää esimerkkejä tämänhetkisen hallituksen eriarvoistavasta politiikasta. Menneisyyden sijaan on aika puhua tulevaisuudesta – seuraavan hallituksen rohkeammasta ja rakentavammasta linjasta. Tämä hallitus on väsähtänyt ja riitaisa, sillä ei ole kykyä eikä halua uudistuksiin, joita maa tarvitsee – hallituspohjasta riippumatta.

Tarvitaan uudistusten iso viitonen.

Tämänhetkinen hallitus heitti hanskat tiskiin perhevapaiden uudistamisessa. SDP:n listalla se on ensimmäisenä. Naisten työmarkkina-asemaa parannetaan, naisten palkkoja parannetaan – ja naisten eläkkeitä parannetaan. Me emme lepää, ennen kuin naisen euro on miehen euro.

Tämänhetkinen hallitus ei kyennyt nostamaan oppivelvollisuusikää. Se on seuraavan hallituksen toinen uudistus. Nuoria ei saa jättää heitteille pelkän perusasteen varaan. Sosiaalidemokraatit haluavat saada koulutustason jälleen nousuun, panostaa tutkimukseen ja innovaatioihin.

Se on SDP:n koulutuslupaus.

Tämänhetkinen hallitus jättää sosiaaliturvan uudistamisen seuraavalle hallitukselle. SDP:n Yleisturvamalli on sille hyvä pohja.  Neljäntenä uudistuksena esitämme pienipalkkaisimpia tukevaa verouudistusta – turha toistaakaan, että tämänhetkinen hallitus ei siihen ole pystynyt. Samalla pieni- ja keskituloisten palkansaajien ja eläkeläisten ansiotuloveroa alennetaan.

Ja viides uudistus tähtää kauimmas tulevaisuuteen. Asteittain maksuton varhaiskasvatus jokaiselle lapselle tarjoaa aidosti mahdollisuuksien tasa-arvon. Emme hyväksy lasten luokkayhteiskuntaa.

Pankaa ylös, isoilla kirjaimilla.  Lasten tasa-arvo - varallisuudesta, ihonväristä, asuinpaikasta riippumatta - on turvattava ja turvataan. Silloin turvaamme tulevaisuutemme.

Arvoisa puhemies,

Eduskunnan istuntosalissa on elefantti - kaikki tietävät, mikä on se elefantti tässä huoneessa.

Valtiovarainministeri Orpo. Esittelemänne Julkisen talouden suunnitelma ei sisällä hallituksen sote-mallin kustannuksia. Siinä ei ole soten kustannuksia edes miljardin euron tarkkuudella.

Teidän ministeriöltänne vaadittiin vaikutuslaskelmia koko kevään ajan. Niitä ei saatu. Sen sijaan kymmenet ja kymmenet asiantuntijat kertoivat meille yhtenäisen viestin. Hallituksen sote-mallista aiheutuu varmemmin miljardien lisäkustannus kuin vastaava säästö.

Kun nämä miljardit puuttuvat, Julkisen talouden suunnitelmanne uskottavuus on mennyttä.

Teidän sotenne ei pyri parantamaan terveydenhuoltoa tai säästämään kustannuksia. Se on Troijan puuhevonen, jonka sisällä on tarpeeton ja kallis maakuntabyrokratia keskustapuolueen vallan pönkittämiseksi, ja sen sisällä on vaarallinen markkinoiden avaaminen monikansallisille terveyskonserneille kokoomuksen kauppakamarisiiven mieliksi.

Ei voi olla isänmaallisempaa tekoa kuin sen torjuminen. Ei voi olla taloudellisesti vastuullisempaa tekoa kuin sen torjuminen. Ei voi olla tulevaisuuden turvaamisen kannalta viisaampaa tekoa kuin sen torjuminen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Räsänen: Hallituksen on harkittava sisäministeriön pimeän ulkomaisen työvoiman valvontayksikön uudelleen perustamista20.2.2019 14:45:02Tiedote

SDP:n kansanedustaja Joona Räsänen pitää hallituksen tänään julkaisemaa toimenpidepakettia seksuaalirikosten ja ulkomaalaistaustaisten rikollisuuden torjumiseksi kannatettavana. Räsäsen mukaan on tervetullutta, että hallitus on paketissaan esittänyt toimenpiteitä myös laittomasti maassa oleskelevien hyväksikäytön estämiseksi työmarkkinoilla.

SDP: Kymäläinen aktiivimallin kumoamista vaativasta kansalaisaloitteesta: ”Onko hallitus vihdoin valmis siirtymään rankaisusta rohkaisuun?”19.2.2019 16:06:23Tiedote

Työttömyysturvan aktiivimallin kumoamista vaativa ja yli 140 00 allekirjoittajaa kerännyt kansalaisaloite käsitellään tänään eduskunnan täysistunnossa. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta esittää mietinnössään kansalaisaloitteen hylkäämistä, johon valiokunnan sd-edustajat ovat jättäneet eriävän mielipiteen.

Torsti: Ihalaisen aikaisen Nuorisotakuun vaikutus alkaa näkyä - ja sitä pitää heikennyksien jälkeen vahvistaa19.2.2019 14:04:11Tiedote

Tilastokeskuksen tänään julkaiseman tiedon mukaan NEET-nuorten eli kokonaan koulutuksen ja työn ulkopuolella olevien nuorten osuus on vuoden 2018 tilastoissa vähentynyt. Tämä on hyvä uutinen. Tiedostustilaisuudessa opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen teki aivan oikean johtopäätöksen siinä, että talouden koheneminen on parantanut myös nuorten työllisyyttä. Sen sijaan varhaiskasvatuksesta puhuminen johtaa harhaan: tämän hetken 25-vuotiaiden elämään eivät nykytoimenpiteet varhaiskasvatuksessa vaikuta.

Opposition edustajat: Sotessa eivät hyvät aikeet riitä, voitontavoittelua pitää suitsia – muuten edessä on vielä villimpi länsi19.2.2019 07:57:32Tiedote

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenet Anneli Kiljunen (sd), Kristiina Salonen (sd), Krista Kiuru (sd), Arja Juvonen (ps), Outi Alanko-Kahiluoto (vihr), Aino-Kaisa Pekonen (vas) ja Veronica Rehn-Kivi (r) muistuttavat, ettei vastuullinen toiminta hoiva-alan yrityksissä voi olla vain tahdon asia. Mahdollisuus tehdä riittäviä lakikirjauksia ei kuitenkaan ole hallituspuolueille kelvannut.

Ihalainen: Turvaa ja parannuksia vammaisten palveluihin ja työmarkkinoille pääsylle18.2.2019 14:06:09Tiedote

Ei myytävänä -kansalaisaloite vammaisten palvelujen välittömän avun kilpailutuksen lopettamisesta keräsi yli 75 000 kannattajaa. Aloitteen viesti oli selkeä: kilpailuttaminen ei sovi vammaisten palveluihin ja vammaisten palveluja sekä oikeussuojaa on parannettava. Vammaisia on kuultava paremmin heitä koskevissa asioissa. Vammaisten oikeuksien ja ihmisarvoisen elämän puoltajia ei ole liikaa ja vammaiset eivät ole saaneet aina ääntään kuuluville.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme