SDP EDUSKUNTA

Sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän ryhmäpuheenvuoro käsiteltäessä valtioneuvoston Afganistan-selontekoa

Jaa

Arvoisa puhemies! Suomi on osallistunut vuodesta 2002 lähtien kansainvälisen yhteisön pyynnöstä Afganistanin vakauttamiseen ja jälleenrakentamiseen. Viidentoista vuoden aikana saavutetuista edistysaskelista huolimatta Afganistan on edelleen hauras valtio. Kansainvälisen ISAF-kriisinhallintaoperaation päätyttyä ja turvallisuusvastuun siirryttyä paikallisille viranomaisille maan turvallisuustilanne on viime vuosina jälleen heikentynyt.

Afganistanin vakauttamisen vaikeuskerroin on korkea. Kriisin pitkittyessä ja turvallisuustilanteen heikentyessä on paikallaan palauttaa ne rajoitteet, jotka aina liittyvät ulkomaiseen sotilaalliseen interventioon ja läsnäoloon. Hyvistä pyrkimyksistä huolimatta maan sisäisessä vakaudessa, toimivan kansanvaltaisen hallinnon ja oikeusvaltion rakentamisessa ei ole onnistuttu.

Afganistanissa ja sen lähialueella toimii edelleen useita kansainvälisiä terroristiryhmittymiä, joiden kukistaminen edellyttää tavallisten afgaanien hyvinvoinnista huolehtimista. Tarvitaan afgaaniyhteiskunnan omaa vastuuta niin koko maan kehityksestä ja sisäisestä vuoropuhelusta.

Arvoisa puhemies!

Vierailin Afganistanissa puhemiehen roolissa vuonna 2012. Tuon matkan kokemukset olivat mieleenpainuvia. Sotilaamme tekevät suurella osaamisella ja taidolla oman osuutensa Afganistanin turvallisuuden hyväksi. Yhtä selväksi kävi, että ulkomaisten joukkojen poistuessa turvallisuustilanne tulee heikentymään, ellei maahan saada poliittista ratkaisua.

Muutos Afganistanissa edellyttää paitsi turvallisuuden takaamista myös aitoja elämisen mahdollisuuksia ja erityisesti työmahdollisuuksia nuorille ja myös hallinnon tervehtymistä. Korruption vastustamisen täytyy tapahtua aidosti - ei vain sanoissa.

Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä tukee Suomen pyrkimyksiä Afganistanin vakauttamiseksi ja hyväksyy vahvistetun läsnäolon Afganistanissa. Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä antaa tukensa Suomen joukkovahvuuden nostamiselle 60 sotilaaseen osana Resolute Support –kriisinhallintaoperaation vahvistamista. Samalla toteamme painokkaasti, että Afganistanissa tarvitaan vuoropuhelua maan sisällä ja rauhanomainen ratkaisu kriisiin.

Arvoisa puhemies!

Sotilaallista, yksin voimaan perustuvaa ratkaisua ei ole näköpiirissä - viidentoistavuoden yhtämittaisten taistelujen jälkeen on syytä katsoa totuutta silmiin. Suomen hallituksen tulee Euroopan unionissa ja laajemmalti tehdä työtä Afganistanin sotilaallisen voiman käyttöön perustuvan strategian muuttamiseksi.

Eduskuntaryhmämme on vuosien varrella johdonmukaisesti korostanut Afganistan-politiikassaan hyvän hallinnon ja ihmisoikeuksien toteutumisen ensisijaisuutta. Jotta Afganistan voi nousta jaloilleen, tulee sen hallinnosta kitkeä korruptio ja rakentaa kestävät peruspilarit oikeusvaltion toiminnalle. Ihmisoikeuksia, erityisesti naisten ja tyttöjen asemaa parantamalla, tuetaan koko yhteiskunnan turvallisuutta ja kehitystä.

Suomi on antanut oman vahvan panoksensa Afganistanin vakauttamiseen ja kehitykseen. Kriisinhallintajoukoissa on palvellut lähes 2000 suomalaista. Kriisinhallintaan ja kehitysyhteistyöhön Suomi on käyttänyt yli 600 miljoonaa euroa. Saavutettuihin tuloksiin ei voi olla tyytyväinen. Katseet kääntyvätkin Afganistanin sisälle. Maan lähivuosina käytävät parlamentti- ja presidentinvaalit ovat seuraava koetinkivi kansallisen demokratian ja oikeusvaltion juurtumiselle ja afgaanien oman vastuun korostamiselle.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

 Sosiaali- ja terveysvaliokunnan oppositiojäsenet: Valiokunta pakotettiin lausumaan pelastustoimen tulevaisuudesta, vaikkei järjestäjästä ja soten rahoituksesta ole vielä tietoa14.2.2019 14:48:33Tiedote

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenet Anneli Kiljunen (sd), Kristiina Salonen (sd), Arja Juvonen (ps), Outi Alanko-Kahiluoto (vihr), Aino-Kaisa Pekonen (vas) ja Veronica Rehn-Kivi (r) jättivät tänään eriävän mielipiteen valiokunnan lausuntoon pelastustoimen järjestämisestä.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan demarit: Aktiivimalli on pelkkä kuritustyökalu, ei työnhaun helpottaja – kansalaisaloite on kannatettava13.2.2019 17:17:35Tiedote

Sosiaali- ja terveysvaliokunta on esittänyt mietinnössään aktiivimallista luopumista ajavan kansalaisaloitteen hylkäämistä. Päätös syntyi valiokunnassa äänin 10-7 hallituspuolueiden tuella. Valiokunnan sosialidemokraattisen jäsenet Krista Kiuru (valiokunnan jp.), Anneli Kiljunen, Kristiina Salonen sekä varajäsenet Ilmari Nurminen ja Satu Taavitsainen ovat pettyneitä valiokunnan päätökseen. SDP on vaatinut aktiivimallin purkamista.

Kansalaisaloite vammaisten avun parantamisesta sai eduskunnasta vastakaikua13.2.2019 13:40:04Tiedote

Talousvaliokunnan demarit Lauri Ihalainen, Johanna Ojala-Niemelä Ville Skinnari ovat tyytyväisiä Ei myytävänä! -kansalaisaloitteen saamaan vastaanottoon eduskunnassa. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta antoi tärkeän, vammaisten huoliin vastaavan lausunnon eduskunnan talousvaliokunnalle. Talousvaliokunta laati tänään asiasta yksimielisen mietinnön eduskunnan hyväksyttäväksi.

SDP kannattaa maksutonta toista astetta12.2.2019 15:26:55Tiedote

Eduskunnan sivistysvaliokunnan sd-kansanedustajat, Pilvi Torsti, Eeva-Johanna Eloranta ja Jukka Gustafsson jättivät tänään vastalauseen sivistysvaliokunnan mietintöön maksuton toinen aste -kansalaisaloitteesta. Vastalauseessa ehdotetaan, yhtyen maksuton toinen aste -kansalaisaloitteen asiasisältöön, että valtioneuvosto laatii perusteellisen selvityksen ja ryhtyy tarvittaviin toimenpiteisiin ja lakiuudistuksiin lukio- ja ammatillisten opintojen maksullisuuden poistamiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme