Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Sosioekonomiset erot osallisuudessa koulukiusaamiseen ovat kasvaneet 2000-luvulla

Jaa

Sosioekonomiset erot osallisuudessa koulukiusaamiseen ovat kasvaneet vuodesta 2000 vuoteen 2015. Sekä säännöllisesti kiusatuksi tuleminen että kiusaajana oleminen olivat jo vuonna 2000 yleisempiä, jos nuoren vanhemmilla oli vain vähän koulutusta, jos perheessä oli ollut työttömyyttä ja jos nuori asui vain yhden vanhemman perheessä. Vuonna 2015 sosioekonomiset erot nuorten välillä olivat jo moninkertaistuneet.

Tämä ilmenee Child Abuse & Neglect -lehdessä juuri ilmestyneestä nuorisopsykiatrian tutkimuksesta, jonka ovat julkaisseet Noora Knaappila kollegoidensa kanssa. Tutkimuksessa tarkasteltiin koulukiusatuksi tulemisen ja koulukiusaajana olemisen yhteyksiä sosioekonomiseen asemaan Suomessa 2000-luvulla. Knaappila kuuluu Taysissa tutkimusryhmään, jota johtaa nuorisopsykiatrian vastuualuejohtaja ja professori Riittakerttu Kaltiala-Heino.

Sekä koulukiusaamisen kohteeksi joutuvilla että kiusaamiseen syyllistyvillä nuorilla on enemmän mielenterveyden häiriöitä ja psykososiaalisia ongelmia kuin niillä, jotka eivät ole osallisia koulukiusaamiseen. Sosioekonomiset erot voivat altistaa häiriöille. 

- Syynä sosioekonomisten erojen kasvuun voi olla, että yhteiskunnan yksilökeskeisyyden korostumisen myötä asenteet huono-osaisempia kohtaan ovat koventuneet. Nuoret, joilla ei ole ikätoveriensa arvostamia statussymboleja, kuten kalliita puhelimia tai merkkivaatteita, voivat joutua aiempaa helpommin kiusatuiksi. Samoin toisten kiusaaminen saattaa ilmentää asenneilmapiirin kovenemisesta johtuvaa pahoinvointia. Sosioekonomisten erojen kasvu on huolestuttavaa, sillä ne lisäävät sekä inhimillistä kärsimystä että yhteiskunnan kustannuksia, Noora Knaappila sanoo.

Tutkimuksen alkuperäisjulkaisu on tiedotteen liitteenä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja

Tutkija Noora Knaappila
puh. 0504397850
knaappila.noora.x@student.uta.fi

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Teiskontie 35, PL 2000
33521 TAMPERE

03 311 611http://www.tays.fi

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tuottaa terveyttä lähes miljoonalle suomalaiselle Tays Keskussairaalassa, Tays Hatanpäällä, Tays Pitkäniemessä, Tays Sastamalassa ja Tays Valkeakoskella. Konserniimme kuuluvat myös Tekonivelsairaala Coxa Oy, Tays Sydänsairaala Oy ja Fimlab Laboratoriot Oy. Lisätietoja meistä tays.fi ja valinnanvapaus.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme