SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry

SOSTE esittää uuden järjestötoiminnan avustuskeskuksen perustamista

Jaa
SOSTE esittää, että järjestöjen perusrahoitus siirretään uuteen järjestötoiminnan avustuskeskukseen, joka perustaisiin joko osaksi oikeusministeriötä tai valtioneuvoston kansliaa.

Laaja-alaiseen valtionavustuskeskukseen siirtyisi nykyisen Veikkaus Oy:n voittovaroja saavien järjestöjen yleishyödyllisen toiminnan yleisavustusten valmistelu, jakaminen ja seuranta. Tulevaisuudessa avustuskeskuksen toiminnan piirissä olisivat liikunta-, nuoriso-, tiede-, taide-, sosiaali- ja terveysalan yhdistykset ja säätiöt.

”Uskomme, että järjestötoiminnan yhteinen avustuskeskus tehostaisi valtionavustustoiminnan hallinnointia nykyisestä sekä yhdenmukaistaisi avustuskäytäntöjä”, kertoo SOSTEn pääsihteeri Vertti Kiukas.

Järjestöjen perusrahoituksen siirtyminen uuteen parlamentaarisesti johdettuun avustuskeskukseen mahdollistaa kansalaisyhteiskunnan vakaan, ennakoitavan ja autonomisen kehittymisen. Yhteisen avustuskeskuksen kautta on myös mahdollista koota yhteen rahoitetun toiminnan tietopohjaa ja näkyvyyttä.

”Viime vuosina eri puolilta maailmaa, myös Euroopasta, on saatu huolestuttavia esimerkkejä, miten kansalaisyhteiskuntaa on ajettu eri tavoin ahtaalle tai toimintaa on jopa kielletty. Laaja-alainen avustuskeskus vahvistaisi suomalaisen kansalaisyhteiskunnan pitkäjänteistä kehittymistä ja antaisi turvaa mahdollisten taloudellisten suhdannevaihteluiden tai poliittisten virtauksien varalle”, muistuttaa SOSTEn hallituksen puheenjohtaja Eija Koivuranta.

”Ihmisten arjen tuntemisesta nouseva järjestöjen auttamistyö tarvitsee hallituskausien yli jatkuvaa turvaa. Laaja-alainen auttamiskeskus mahdollistaa nykyistä paremmin hallinnollisten rajapintojen yli tapahtuvaa järjestöjen auttamistoimintaa”, jatkaa Eija Koivuranta.

SOSTEn esityksessä järjestöjen hanke- ja projektirahoitus säilyy eri ministeriöillä, jolloin ministeriöillä on muun muassa mahdollisuus reagoida nopeasti ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin tilanteisiin. Näin toimittiin esimerkiksi, kun STM myönsi ylimääräisen avustuksen järjestöille koronan haittojen torjuntaan.

Järjestörahoituksen tulevaisuutta linjataan Rahapelituotoilla rahoitettujen toimintojen rahoitusmalli -hankkeessa, jonka parlamentaarisessa seurantaryhmässä SOSTEn edustajana on Eija Koivuranta.
   

Lisätietoja

SOSTEn hallituksen puheenjohtaja Eija Koivuranta, +358 50 574 1775, eija.koivuranta@vaestoliitto.fi
SOSTEn pääsihteeri Vertti Kiukas, +358 40 592 4287, vertti.kiukas@soste.fi

Avainsanat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry
SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry
Yliopistonkatu 5
00100 HELSINKI

http://www.soste.fi

SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry on valtakunnallinen kattojärjestö, joka kokoaa yhteen 250 valtakunnallista sosiaali- ja terveysalan järjestöä ja yli 70 muuta toimijaa. SOSTEn tavoitteena on sosiaalisesti eheä, terve ja aidosti osallistuva yhteiskunta, jossa järjestöillä on vahva rooli. Sosiaali- ja terveysjärjestöissä toimii 1,3 miljoonaa jäsentä, 0,5 miljoonaa vapaaehtoista, 260 000 vertaistukijaa ja 50 000 ammattilaista.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry

SOSTEn laskelmat: Näin sosiaaliturvan kumuloituvat leikkaukset vaikuttavat käteen jääviin tuloihin – köyhyys lisääntyy18.9.2023 08:18:54 EEST | Tiedote

SOSTEn tuoreet laskelmat osoittavat, että hallituksen suunnittelemat indeksijäädytykset sekä työttömyysturvaan ja asumistukeen kohdistuvat leikkaukset lisäävät köyhyyttä. Pienituloisten määrä tulee kasvamaan vuonna 2024 noin 40 000 henkilöllä. Heistä noin 12 700 on lapsia. Ensisijaisten etuuksien leikkaukset kasvattavat toimeentulotuen saajien määrää noin 47 000 henkilöllä. Toimeentulotuki on kaikkein byrokraattisin etuus ja siihen liittyy suurimmat kannustinloukut.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye