Sota muutti toimintaympäristöä – pankkien ja vakuutusyhtiöiden vakavaraisuudet säilyivät hyvällä ja vakaalla tasolla
Vuosi 2022 oli Euroopassa sodan vuosi. Tämä näkyi myös pankki- ja vakuutussektoreilla muun muassa talouden näkymien heikentymisenä, asuntokaupan hiljenemisenä ja sijoitustuottojen hiipumisena.
Venäjän hyökkäyssodan aikana pankit ovat olleet talouden kehityksessä ja vakaudessa keskeisessä asemassa. Vakavaraisuudella mitattuna suomalaiset pankit ovat hoitaneet asiansa hyvin. Suomalaispankkien riskiasemaa ja riskinsietokykyä parantavat kertyneet voittovarat, ylimääräiset pääomapuskurit sekä hyvä likviditeettiasema.
”Kuuluminen euroalueeseen ja osaksi EKP:n pankkivalvontaa lisää toimintaympäristön ennustettavuutta sekä edistää tasapuolisia kilpailuolosuhteita suhteessa eurooppalaisiin kilpakumppaneihin. Tämä mahdollistaa pankeille hyvät edellytykset kasvaa ja kehittää palveluja. Tämä lisää vakautta rahoitusmarkkinoilla”, muistuttaa Pankkivuosi 2022 -raportin laatinut asiantuntija Jussi Kettunen.
Pankkien kyvystä myöntää luottoja sekä joustaa yritysten ja kotitalouksien lainanhoidossa tilapäisten ongelmien ilmetessä on siis syytä pitää huolta jatkossakin. Myös ilmastonmuutoksen ja sen torjunnan vaikutukset pankeille ja muulle finanssialalle ovat alkaneet konkretisoitua. Siirtyminen vähähiilisempään talouteen edellyttää runsaasti investointeja, joiden rahoituksessa pankkien rooli on merkittävä.
”Vakaat pankit ja hyvin toimivat rahoitusmarkkinat, jotka hinnoittelevat riskit oikein, ovat edellytys vihreän siirtymän kustannustehokkaalle toteutukselle”, Kettunen toteaa.
Suomalaisen pankkisektorin vakavaraisuus pysyi vahvana. Vaikka vakavaraisuus laskikin aavistuksen edellisvuodesta, oli se edelleen vuodenvaihteessa eurooppalaisen keskitason yläpuolella. Ydinvakavaraisuussuhde oli 17,2 prosenttia ja kokonaisvakavaraisuussuhde 20,6 prosenttia.
Sota iski vakuutusyhtiöiden sijoituksiin
Vakuutusyhtiöiden vakuutusmaksuista saatu maksutulo kasvoi 4 prosenttia vuonna 2022 ja oli 27,2 miljardia euroa. Työeläke- ja vahinkovakuutusyhtiöiden maksutulo kasvoi, henkiyhtiöiden väheni.
Sijoitusvuosi 2022 oli vakuutusyhtiölle hankala. Koko sijoitusomaisuuden nettotuotto jäi 6 prosenttia miinukselle. Osakesijoituksista yhtiöt kirjasivat lähes 5 prosentin tappion, ja joukkovelkakirjalainojen tappio oli vielä suurempi, yli 7 prosenttia. Vuotta aiemmin sijoitustuotto oli erinomainen, yli 13 prosenttia.
”Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainaan pudotti noteerattujen osakkeiden kursseja. Sodan kiihdyttämä inflaatio taas sai keskuspankit nostamaan markkinakorkoja, mikä alensi joukkovelkakirjojen tuottoja. Osakkeet ja joukkovelkakirjat ovat vakuutusyhtiöiden suurimmat sijoitusluokat, ja niiden tuottamat tappiot heikensivät yhtiöiden tuloksia”, avaa Vakuutusvuosi-julkaisun laatinut Finanssiala ry:n analyytikko Kimmo Koivisto.
Heikenneistä sijoitustuotoista huolimatta vakuutusyhtiöiden vakavaraisuustasot ovat edelleen hyvällä tasolla. Henki- ja vahinkoyhtiöiden vakavaraisuus nousi vuonna 2022, ja työeläkelaitosten vakavaraisuus on laskusta huolimatta vahva.
Vuoden 2022 lopussa Suomessa toimi 47 kotimaista vakuutusyhtiötä, jotka työllistävät 10 264 työntekijää. Henkilöstömäärä lisääntyi edellisvuodesta 116 ihmisellä.
Luottolaitoksia toimi Suomessa vuoden 2022 lopussa yhteensä 196 kappaletta, kun ryhmärakenteita ei oteta huomioon. Suomalaisissa pankeissa ja ulkomaisten talletuspankkien sivuliikkeissä työskenteli vuoden 2022 lopussa yhteensä 19 922 henkilöä eli 227 enemmän kuin edellisvuonna.
Finanssiala ry:n Pankkivuosi-julkaisussa käydään läpi Suomen pankkimarkkinoiden rakennetta, kehitystä sekä siihen olennaisesti vaikuttaneita toimintaympäristön muutoksia. Vakuutusvuosi-julkaisu on katsaus vakuutusyhtiöiden tulokseen ja tunnuslukuihin. Kumpikin julkaistaan kerran vuodessa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jussi KettunenAsiantuntijaFinanssiala ry
Puh:+358 20 793 4217jussi.kettunen@finanssiala.fiKimmo KoivistoAnalyytikko
Puh:+ 358 20 793 4257kimmo.koivisto@finanssiala.fiJohannes PalmgrenMonimediatoimittaja
Puh:+358 20 793 4229johannes.palmgren@finanssiala.fiTietoja julkaisijasta
Finanssiala ry (FA) edustaa Suomessa toimivia pankkeja, henki-, työeläke- ja vahinkovakuutusyhtiöitä, rahasto- ja rahoitusyhtiöitä sekä arvopaperivälittäjiä. Rakennamme jäsenillemme toimintaympäristöä, jossa ne voivat liiketoiminnallaan lisätä suomalaista hyvinvointia.
Finanssiala - Uudistuvan alan ääni
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Finanssiala ry
Korkojen nousu huolestuttaa asuntovelallisia – suomalaiset panostavat säästöihin ja korkosuojiin1.6.2023 06:31:00 EEST | Tiedote
Koron nousun uhka herättää suomalaisten asuntovelallisten keskuudessa huolta, ja monet etsivät keinoja varautua siihen. Vuoden 2023 Säästäminen ja luotonkäyttö -kyselytutkimuksen mukaan yleisimmät keinot varautua korkojen nousuihin ovat säästäminen ja korkosuojaus. Kyselytutkimuksen mukaan asuntolainaa koskevien riskien joukossa suurin huoli liittyy korkotason merkittävään nousuun.
FA:n Ahosniemi: Paljon huhuja, vähän tietoa hallitusneuvotteluista – kansankapitalismi hyvässä huudossa18.5.2023 07:00:00 EEST | Tiedote
Hallitusneuvotteluita käydään Säätytalolla kokoomuksen johdolla jo kolmatta viikkoa. Viimeistään 22.5. päästään vääntämään toden teolla vaikeista kysymyksistä, kirjoittaa Finanssiala ry:n (FA) toimitusjohtaja Arno Ahosniemi kolumnissaan.
FA:n Ahosniemi: Pankkien tappiot kuuluvat sijoittajille, eivät tallettajille tai veronmaksajille15.5.2023 15:53:14 EEST | Tiedote
Sijoitustoiminnan perusluonteeseen kuuluu sijoittajanvastuu: tappioiden kantaminen kuuluu ongelmapankkiin sijoittaneille. Tappioita ei saa vyöryttää talletussuojajärjestelmälle tai veronmaksajille. Suomen EU-politiikan ytimessä on oltava suomalaisten erityispiirteiden huomioiminen sääntelyssä.
Rahastot kiinnostivat laajasti – uutta pääomaa 709 miljoonaa euroa9.5.2023 14:51:29 EEST | Tiedote
Suomeen rekisteröityihin sijoitusrahastoihin sijoitettiin huhtikuussa 709 miljoonaa euroa uutta pääomaa. Lisäksi rahastopääoma kasvoi suotuisan markkinakehityksen ansiosta. Yhteenlaskettu rahastopääoman arvo oli kuukauden lopussa 138 miljardia euroa.
Säästäminen ja luotonkäyttö -tutkimus: Säästämisinto kasvussa – asuntolainan vastapainoksi suomalaisilla on säästöjä ja sijoituksia4.5.2023 07:00:00 EEST | Tiedote
61 prosentilla Finanssiala ry:n Säästäminen ja luotonkäyttö -tutkimuksen vastaajista on varoja sijoitettuna tai säästettynä. 65 prosenttia aikoo seuraavan vuoden aikana säästää tai sijoittaa varojaan. Edellisessä kyselyssä näin vastasi 58 prosenttia. Velan vastapainoksi suomalaisilla on siis myös varoja. 54 prosentilla vastaajista on lainaa tai luottoa. Asuntolainaa on 28 prosentilla vastaajista. Viranomaisilla on jo käytössään useita keinoja, joilla ehkäistä kotitalouksien ylivelkaantumista. Finanssialan viesti hallitusneuvotteluihin on, että ennen uusia toimenpiteitä on selvitettävä, miten jo päätetyt toimenpiteet vaikuttavat yhdessä. Tutkimuksen mukaan suosituimpia sijoituskohteita ovat erilaiset pankkitilit sekä sijoitusrahastot. Sijoituskohteen tärkeimmät valintakriteerit ovat tuotto ja vaivattomuus.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme