SDP EDUSKUNTA

Sote-valiokunnan demarit: nopea pääsy terveyskeskuslääkärin vastaanotolle on mahdollista

Jaa

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan demariedustajat ehdottavat omalääkärimallia ratkaisuksi terveyskeskusten hoitojonoihin.

Terveyskeskusten lääkäritilanne ja koko sote-henkilöstön saatavuus puhuttavat ihmisiä paljon. Itse kullakin on kokemusta hoitojonoista, ja jo yli vuoden kestänyt koronakurimus on entisestään hankaloittanut hoitoonpääsyä.

- Tällä hetkellä terveyskeskuksissa on resurssipulaa eikä työ ole aina houkuttelevaa esim. nuorille lääkäreille. Yhtenä ongelmana on työnhallinta ja mahdollisuus vaikuttaa siihen. Yleislääkärin työ terveyskeskuksessa on vaativaa. Tilannetta ei helpota malli, jossa lääkäri on tai kokee olevansa liukuhihnalla, jossa potilaat vaihtuvat jatkuvasti, edustajat toteavat.

- Ratkaisu ongelmaan olisi omalääkäri ja -hoitajamalli, jossa tietyt ammattilaiset ovat vastuussa rajatusta väestöstä. Näin työpari tai ammattilaistiimi voi järjestää työtään vapaammin ja keskittyä paremmin potilaiden hoitoon, ryhmä arvioi.

- Lääkärin ja hänen tiiminsä rajattuun väestövastuuseen pohjaava malli on toimiva, siitä on kokemuksia Suomestakin. Malli on käytössä monessa maassa, jossa perustasolla hoitojonoja ei ole käytännössä lainkaan, toteaa ryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Aki Lindén.

- Toimiakseen omalääkärimalli vaatii noin 1000 yleislääkäriä lisää terveyskeskuksiin. Nämä lääkärit ovat pääosin jo olemassa, mutta muissa töissä, koska nykyinen terveyskeskusjärjestelmä ei ole heitä houkutellut. Kyse ei ole palkan suuruudesta vaan järjestelmän toiminnasta. Ylikuormitettu lääkäri ei viihdy terveyskeskuksessa, Lindén jatkaa. – Sen sijaan itsenäisempi työ, kollegojen tuki ja pysyvämmät potilassuhteet ovat ratkaisun avaimia terveyskeskusten vetovoimaan työpaikkoina.

- Ei ole kestävää, että terveyskeskuksia pyöritetään monin paikoin jatkuvasti vaihtuvilla lääkäriresursseilla. Jokaiselle ihmiselle nimetty omalääkäri tiimeineen takaisi potilassuhteiden pysyvyyden. Näin kaikenkokoisiin terveyspulmiin löydettäisiin ratkaisuja hyvin matalalla kynnyksellä ja ajoissa. Myös yksityisen terveydenhuollon osaaminen ja resurssit on syytä hyödyntää alihankintana tämän mallin tukena, julkisen hallinnon ohjauksessa ja rahoituksella. Nopea hoitoonpääsy on tärkeä ihmisille ja se olisi myös kustannustehokasta yhteiskunnan näkökulmasta, arvioi kansanedustaja Heidi Viljanen.

- Kyseessä ei ole vain lääkärin toiminta, vaan hänellä on työparinaan terveydenhoitaja tai sairaanhoitaja ja tarvittaessa tiimissä myös muita ammattilaisia, esimerkiksi lähihoitaja, terapiapalveluita jne. Hyvin toimivassa omalääkärimallissa myös keskeiset erikoislääkäripalvelut ovat nopeasti potilaan ja yleislääkärin saatavissa. Tällainen malli vähentää sairaaloiden kuormitusta ja tekee koko terveydenhuollosta tehokkaan ja hyvin toimivan, toteaa kansanedustaja Kim Berg.

- Maamme hallitus on linjannut, että koronan pidentämät perusterveydenhuollon hoitojonot paitsi puretaan, myös ns. hoitotakuuta tiukennetaan merkittävästi. Se tarkoittaa käytännössä, että terveyskeskukseen pääsee seitsemän päivän sisällä. Tavoitteet ovat korkealla, mutta mahdollisia saavuttaa mm. kehittämällä sote-keskuksissa omalääkärimallia ja moniammatillista tiimitoimintaa, satsaamalla yleislääkäreiden koulutukseen ja organisoimalla terveyskeskustyötä uudelleen niin, että työntekijöiden kuormitus pysyy hallinnassa, linjaa kansanedustaja Ilmari Nurminen.

- Hoitotakuun, samoin kuin eduskunnan käsittelyssä olevan sote-uudistuksen on tarkoitus tulla voimaan vuonna 2023. Tätä ennen on syytä kehittää kuntien ja kuntayhtymien vastuulla olevaa perusterveydenhuollon toimintaa kustannusvaikuttavasti siten, että hoitoon pääsy paranee. Siksi myös tulevilla kuntavaaleilla ja niissä tehtävillä valinnoilla on suuri merkitys palveluiden ja sujuvan hoitoonpääsyn kannalta, ryhmä päättää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ilmari NurminenEduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja

Puh:050 512 2189

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Piirainen: ”On tätä yritettykin. Sote on kansanvallan voitto!”23.6.2021 14:37:24 EEST | Tiedote

– Kansanvallan näkökulmasta nyt saavutettu voitto ja lopputulos soteen on suuri askel, joka kunnioittaa demokratiaa sekä ottaa huomioon erilaiset alueet ja niiden tarpeet. Ja on tätä yritettykin, monen hallituksen aikana, kaikkiaan yli 15 vuoden aikana, kahdeksan eri hallituksen aikana, jos Paras-hanke keväältä 2006 katsotaan lähtökohdaksi, sanoo kainuulainen SDP:n kansanedustaja Raimo Piirainen.

SDP:n kansanedustaja Tuula Väätäinen: Tärkeä ja historiallisesti merkittävä sote-uudistus valmistuu SDP:n johdolla23.6.2021 14:15:00 EEST | Tiedote

Eduskunta on tänään 23.6.2021 äänestänyt sote-uudistusta koskevasta lakiehdotuksesta. Eduskunnan suuri sali hyväksyi lakiehdotuksen hallituspuolueluiden enemmistöllä. Kyseessä on historiallinen uudistus, jonka myötä Suomessa kuntien ja kuntayhtymien järjestämät sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut sekä pelastustoimen järjestäminen siirtyvät kunnilta ja kuntayhtymiltä 22:n leveämmät hartiat omaavien hyvinvointialueiden järjestämisvastuulle. Sote-uudistus vahvistaa julkista terveydenhuoltoa ja ihmisten välistä yhdenvertaisuutta. Tasa-arvoiset sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut turvataan riippumatta asuinpaikasta tai lompakon paksuudesta. - Sote-uudistus on käynyt pitkän matkan saavuttaakseen tämän pisteen. Uudistusta on yritetty saada valmiiksi yli 10 vuotta eri hallituskokoonpanojen voimin. Olen iloinen ja erittäin huojentunut, että tämän prosessi on nyt maalissa ja Suomeen saadaan vihdoin sote-uudistus. Kyseessä on historiallinen ja tärkeä uudistus, joka on verrattavissa aiempiin

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme