SDP EDUSKUNTA

Sote-valiokunnan edustajat: Ei ole epäilystäkään siitä, mihin sote kaatui – runttaus ja piittaamattomuus hyvästä valmistelusta vei voiton

Jaa

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan opposition edustajien mukaan on käsittämätöntä, että neljän vuoden oppikoulun jälkeen Juha Sipilä ei julkisuudessa olleiden kommenttiensa perusteella edelleenkään tunnu ymmärtävän hallituksen kaatuneen sote-esityksen ongelmia, vaan yrittää siirtää vastuuta hallituksen epäonnistumisesta eduskunnan harteille.

Viimeistään viime viikon torstain sosiaali- ja terveysvaliokunnassa järjestetyssä asiantuntijakuulemisessa jokaiselle selvisi, että hallituksen soten ongelmat ovat niin laajoja, että ne vaativat joko uusia asiantuntiakuulemisia ja sitä kautta uutta kierrosta perustuslakivaliokunnassa tai sitten suoraan uutta käsittelyä perustuslakivaliokunnassa.

Myöhemmin on käynyt ilmi, että hallituksen sote-esityksen ongelmat olivat jo tiedossa, kun julkisuuteen tuli arvio, jonka mukaan ns. Maku II-paketin käsittelyssä olisi tarvittu todennäköisesti hallitukselta täydentävä esitys. Myös hallintovaliokunnassa käsittely on julkisuudessa olleiden tietojen mukaan ollut vaikeuksissa.

On syytä muistaa, että sosiaali- ja terveysvaliokunnan uudessa kuulemisessa keskityttiin ainoastaan neljään teemaan: rahoitukseen, notifiointiin, liikelaitosten palveluvelvoitteeseen ja tietosuojaan. Jo näiden neljän teeman sisältä perustuslakioppineet löysivät niin paljon epäselviä kohtia, että jopa hallituksen oli myönnettävä tilanne ja puhallettava peli poikki. Yhteensä perustuslaillisia ponsia ja valtiosääntöoikeudellisia huomautuksia oli valiokunnalla käsiteltävänään 52.

Tällaiseen lukuun ongelmakohtia on päästy ainoastaan silkalla hallituksen piittaamattomuudella. Piittaamattomuudella sekä hyvää lainvalmistelutapaa että asiantuntijoiden ja opposition esiin nostamia kysymyksiä kohtaan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Anneli Kiljunen, 050 511 3123
Arja Juvonen, 050 531 1108
Outi Alanko-Kahiluoto, 050 512 1727
Aino-Kaisa Pekonen, 050 512 0119
Ilmari Nurminen, 050 512 2189

Kuvat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Taavitsainen: Valtionyhtiö Posti tekee palkkahalpuutusretken Tallinnaan21.3.2019 14:42:50 EETTiedote

SDP:n kansanedustaja Satu Taavitsainen pitää järkyttävänä valtionyhtiö Postin Virosta haettavaa palkkahalpuutusta. Postin tänään päättyneet yt-neuvottelut johtivat 59 työntekijän irtisanomiseen. Irtisanomiset koskivat hallinnollisia tehtäviä. Lisäksi työtehtäviä siirtyi Suomesta Tallinnaan. Siirtoja on julkisuudessa olleiden tietojen perusteella suunniteltu jo pidemmän aikaa.

SDP:n Haatainen: Eläkeläisten arjen parantaminen vaatii määrätietoisia toimenpiteitä21.3.2019 12:43:20 EETTiedote

- Monen eläkeläisen arki on kamppailua toimeentulon kanssa ja miten pienet tulot saa riittämään elämän välttämättömiin menoihin. SDP on sitoutunut pienituloisten eläkeläisten eläkkeiden korotukseen ja eläkeläisköyhyyden vähentämiseen. Tämän toteuttamiseksi olemme esittäneet useita toimenpiteitä, sanoi eduskunnan varapuhemies Tuula Haatainen Eläkeläisliittojen etujärjestö EETU ry:n paneelissa torstaina. - On ensiarvoisen tärkeää, että pienituloisten eläkeläisten käteen jäävää tuloa pystytään nostamaan. Siksi tarvitaan toimenpideohjelma, jolla nostetaan asteittain pienituloisten, alle 1400 euroa kuukaudessa ansaitsevien eläkeläisten ansioita 100 eurolla. Myös takuueläkkeen korottaminen tuo monille helpotusta tilanteeseen. - Sipilän hallitus on kurjistanut eläkeläisten tilannetta jatkamalla vuosi toisensa jälkeen kansaneläkeindeksiin sidottujen etuuksien jäädytyksiä ja tekemällä tasoleikkauksen. Nämä on lopetettava ja indeksitarkistukset palautettava, vaati Haatainen. - Kun ihminen vanhen

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme