SDP EDUSKUNTA

Sote-valiokunnan edustajat: Ei ole epäilystäkään siitä, mihin sote kaatui – runttaus ja piittaamattomuus hyvästä valmistelusta vei voiton

Jaa

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan opposition edustajien mukaan on käsittämätöntä, että neljän vuoden oppikoulun jälkeen Juha Sipilä ei julkisuudessa olleiden kommenttiensa perusteella edelleenkään tunnu ymmärtävän hallituksen kaatuneen sote-esityksen ongelmia, vaan yrittää siirtää vastuuta hallituksen epäonnistumisesta eduskunnan harteille.

Viimeistään viime viikon torstain sosiaali- ja terveysvaliokunnassa järjestetyssä asiantuntijakuulemisessa jokaiselle selvisi, että hallituksen soten ongelmat ovat niin laajoja, että ne vaativat joko uusia asiantuntiakuulemisia ja sitä kautta uutta kierrosta perustuslakivaliokunnassa tai sitten suoraan uutta käsittelyä perustuslakivaliokunnassa.

Myöhemmin on käynyt ilmi, että hallituksen sote-esityksen ongelmat olivat jo tiedossa, kun julkisuuteen tuli arvio, jonka mukaan ns. Maku II-paketin käsittelyssä olisi tarvittu todennäköisesti hallitukselta täydentävä esitys. Myös hallintovaliokunnassa käsittely on julkisuudessa olleiden tietojen mukaan ollut vaikeuksissa.

On syytä muistaa, että sosiaali- ja terveysvaliokunnan uudessa kuulemisessa keskityttiin ainoastaan neljään teemaan: rahoitukseen, notifiointiin, liikelaitosten palveluvelvoitteeseen ja tietosuojaan. Jo näiden neljän teeman sisältä perustuslakioppineet löysivät niin paljon epäselviä kohtia, että jopa hallituksen oli myönnettävä tilanne ja puhallettava peli poikki. Yhteensä perustuslaillisia ponsia ja valtiosääntöoikeudellisia huomautuksia oli valiokunnalla käsiteltävänään 52.

Tällaiseen lukuun ongelmakohtia on päästy ainoastaan silkalla hallituksen piittaamattomuudella. Piittaamattomuudella sekä hyvää lainvalmistelutapaa että asiantuntijoiden ja opposition esiin nostamia kysymyksiä kohtaan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Anneli Kiljunen, 050 511 3123
Arja Juvonen, 050 531 1108
Outi Alanko-Kahiluoto, 050 512 1727
Aino-Kaisa Pekonen, 050 512 0119
Ilmari Nurminen, 050 512 2189

Kuvat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Sosiaali- ja terveystoimessa tarvitaan lähijohtajia varmistamaan alan työhyvinvointi, potilasturvallisuus ja laadukas toiminta19.5.2019 11:00:00 EESTTiedote

Sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöistä lähes 70 prosenttia on hoitotyöntekijöitä. Erityisesti tämän ammattikunnan työssä jaksaminen on ollut julkisuudessa esillä paljon viime aikoina. Kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.) muistuttaa, että monien tutkimusten mukaan erityisesti lähijohtajien, kuten osastonhoitajien, toiminnalla on keskeinen merkitys koko sosiaali- ja terveystoimen henkilöstön hyvinvointiin ja toiminnan sujuvuuteen.

SDP:n Kimmo Kiljunen: Eduskunnan istumajärjestyksessä seurataan Euroopassa vakiintunutta käytäntöä, jolla on pitkä historia7.5.2019 20:04:02 EESTTiedote

SDP:n kansanedustaja Kimmo Kiljunen pitää perussuomalaisten perustelua eduskunnan istumajärjestyksestä epäjohdonmukaisena. - Jos perussuomalaisille kelpaa istumapaikka kokoomuksen oikealla puolella Euroopan parlamentissa, niin miksi ei täällä eduskunnassa, hän ihmettelee. - Istumajärjestyksen määrittäminen ei ole tuolileikki tai arvoton näytelmä, vaan vahvasti arvoja sisältävä keskustelu. Yhdenkään puolueen ei pidä eikä tarvitse hävetä tai peitellä omaa arvomaailmaansa. - Uusoikeisto Euroopassa käyttää termejä "Afrikan sarven ihmissaasta", "etninen homogeenisuus", vierastaa monikulttuurisuutta ja on vääristänyt kansallismielisyyden vierasvihaksi sekä syrjii vähemmistöjä. Voimme vain toivoa, että tässä keskustelussa kaikki tunnistavat oman tilansa ja antavat arvon toisillekin, kiteyttää Kiljunen.

Merja Mäkisalo-Ropponen: Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen kunnissa kuntoon!5.5.2019 12:05:00 EESTTiedote

Kuntalain mukaan terveyden- ja hyvinvoinnin edistäminen kuuluu kuntien perustehtäviin. Kuntapäättäjien tulisi tiedostaa asian tärkeys, sillä terveyden ja hyvinvoinnin edistämisellä meillä on mahdollisuus saada todellisia säästöjä tulevaisuuden sosiaali- ja terveysmenoihin. Vaikka sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvätkin tulevaisuudessa ns. ”vahvemmille hartioille” kunnan vastuu ennaltaehkäisevistä toimista ei poistu, sanoo kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.).

Filatov: Panostusta osaamiseen, parempaan työvoimapalveluun ja osatyökykyisten työllisyyteen4.5.2019 16:19:21 EESTTiedote

Kansanedustaja Tarja Filatov (sd.) toteaa, että työhön tarvitaan 100 000 ihmistä lisää, jotta työllisyys nousee 75 prosenttiin. - Tämä on hyvinvointipalvelujen rahoituksen näkökulmasta välttämätöntä. Työ on tärkeä osallisuuden näkökulmasta. Työpaikkojen synnyn rinnalla oleellista on osaamisen vahvistaminen, työttömyysturvan ja palveluiden toimivuus sekä osatyökykyisten mukaan saaminen. Filatov puhui SAK:n Etelä-Suomen aktiivitapahtumassa Lahdessa lauantaina. - Kyse ei ole vain työpaikkojen luomisesta, vaan siitä, miten osatyökykyiset voisivat päästä työhön. Oleellista on uudistaa sosiaaliturvaa ja palveluita sekä työmarkkinoita. - Osatyökykyisten tai työkyvyttömien kohdalla on turvattava henkilökohtainen palvelu, jossa kartoitetaan työnsaannin esteet ja puututaan niihin. Osan kohdalla riittää alentunutta työkykyä korjaamaan palkkatuki. Jos alenema on pysyvä, tuen tulee olla pysyvä. Tässä passiivista työttömyysturvaa voidaan käyttää aktiivisesti palkkatukena. Filatovin mukaan lisäksi ta

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme