Kainuun ELY-keskus

Sotkamon Tipasojalle sadan hehtaarin luonnonsuojelualue

Jaa

Korkealouhi-Katajavaaran alue on luonnonsuojelullisesti merkittävä sen vanhoja mäntyjä, aihkeja ja keloja kasvavien kallioalueiden johdosta. Kohteen erikoisuus on alueen pohjoispuolella oleva Korkealouhin syvä, kapea rotko.

Korkealouhin rotkoa. Kuva Pekka Korhonen.
Korkealouhin rotkoa. Kuva Pekka Korhonen.

United Bankersin metsärahasto UB Nordic Forest Fund II Ky ja Kainuun ELY-keskus ovat sopineet noin 100 hehtaarin luonnonsuojelualueen perustamisesta Sotkamon Tipasojalle. Korkealouhi-Katajavaaran kohde on Kainuussa luonnonsuojelullisesti merkittävä sen vanhoja mäntyjä, aihkeja ja keloja kasvavien kallioalueiden johdosta. Kohteen erikoisuus on alueen pohjoispuolella Korkealouhin syvä, kapea rotko. Alueella on useita lampia, joiden rannat ovat luonnontilaisina kauniita. Lisäksi alueella on jyrkänteitä, vähäpuustoisia soita ja vesistöjen rantametsiä. Puustoisimmat alueet ovat pääosin kuivahkon tai karukko kankaan vanhaa mäntymetsää. Rajaukseen sisältyy jonkin verran myös talousmetsänä ollutta aluetta.

Maanomistajan edustaja Jyri Hietala toteaa luonnon monimuotoisuuden suojelun kuuluvan kestävän metsätalouden harjoittamiseen: "Tipasojan Korkealouhi-Katajavaara on paikallisten metsäasiantuntijoiden ansioista ollut rahaston tiedossa jo useita vuosia. Tämän monimuotoisen metsäalueen suojelu on hieno esimerkki maanomistajan ja ELY-keskuksen välisestä sujuvasta yhteistyöstä sekä vapaaehtoisen suojelun toimivuudesta."

Yksityisen luonnonsuojelualueen rauhoitusmääräyksissä säädetään kielletyt ja sallitut toimenpiteet alueilla. Suojelualueella sallitaan mm. marjojen ja sienien poimiminen sekä metsästys metsästyslain mukaisesti. 

Alueiden suojelun mahdollisti Pohjois-Suomen metsien suojeluun myönnetty lisämääräraha.  Määräraha on käytössä vuoden 2022 loppuun saakka. Suojelusta kiinnostuneet maanomistajat voivat ottaa yhteyttä paikalliseen metsänhoitoyhdistykseen, Metsäkeskukseen tai ELY-keskukseen. Suojelualueiden valintaperusteina käytetään METSO luonnontieteellisiä valintakriteereitä. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

UB Nordic Forest Management Oy, toimitusjohtaja Jyri Hietala, jyri.hietala@unitedbankers.fi, p. 040 359 3566

Kainuun ELY-keskus, ympäristöasiantuntija Marja Manninen, marja.manninen@ely-keskus.fi, p. 0295 023 813

Kuvat

Korkealouhin rotkoa. Kuva Pekka Korhonen.
Korkealouhin rotkoa. Kuva Pekka Korhonen.
Lataa
Kalliomännikköä. Kuva Pekka Korhonen.
Kalliomännikköä. Kuva Pekka Korhonen.
Lataa
Suojelualueen useat lammet kaunistavat maisemakuvaa. Kuva Pekka Korhonen.
Suojelualueen useat lammet kaunistavat maisemakuvaa. Kuva Pekka Korhonen.
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Kainuun ELY-keskus
Kainuun ELY-keskus
Kalliokatu 4
87100 Kajaani

029 502 3500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kainuu

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Kantatien 75 parantaminen välillä maakunnan raja - Rastinkylä, Kuhmo29.10.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) laatii liikennejärjestelmästä ja maanteistä säädetyn lain mukaista tiesuunnitelmaa kantatielle 75 maakunnan rajan ja Rastinkylän välille Kuhmossa. Suunnitelmaa laaditaan yhteistyössä Kuhmon kaupungin kanssa. Tien rakenteellista kuntoa parannetaan ja tie levennetään 8 metrin leveyteen sekä järjestellään yksityistie- ja maatalousliittymiä. Suunnitelman tavoitteena on parantaa nykyisen huonokuntoisen tieosuuden rakenteellista kuntoa sekä lisätä liikenteen sujuvuutta ja liikenneturvallisuutta. Suunnitelmaluonnoksia esitellään Kuhmon kaupungintalon valtuustosalissa keskiviikkona 3.11.2021 klo 17.30 - 19.00. Lisäksi suunnitelmaluonnokset ovat nähtävillä 28.10. - 10.11.2021 osoitteessa https://vayla.fi/kt-75-parantaminen-maakunnan-raja-rastinkyla. Suunnittelutyö on käynnistetty toukokuussa 2021. Tiesuunnitelma valmistuu vuoden 2021 lopussa, jonka jälkeen se lähetetään liikennejärjestelmästä ja maanteistä säädetyn lain mu

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme