Espoon kaupunki - Esbo stad

Soukanniemeä kehitetään merellisenä pientaloalueena

Jaa

Kaupunkisuunnittelulautakunta käsittelee Soukanniemen asemakaavaehdotusta 17.1.2018. Kaavaehdotuksen mukaan suurin osa Soukanniemestä säilyy väljänä pientaloalueena. Uusi rakennusoikeus mahdollistaisi merelliseen Soukanniemeen muuton noin 1000 uudelle asukkaalle.

Kuva: Marko Oikarinen.
Kuva: Marko Oikarinen.

Kaavaehdotuksen mukaan suurin osa Soukanniemestä säilyy väljänä pientaloalueena. Kaavan maa-alueen pinta-ala on 67 hehtaaria. Rakennusoikeutta on osoitettu yhteensä noin 71 000 k-m2. Asuinrakentamiseen osoitetaan rakennusoikeutta yhteensä 67 000 k-m2, joka mahdollistaa asunnot yhteensä noin 1000 uudelle asukkaalle. Tarve asemakaavan laatimiselle on tullut alueen maanomistajilta.

Lisää merellisiä asuinalueita Espooseen

Voimassa oleva yleiskaavan arvioidaan mahdollistavan asuinrakentamista noin 35 000 k-m2, josta vajaa puolet on toteutettu. Asemakaavaehdotus käytännössä kaksinkertaistaa osayleiskaavan mahdollistaman rakentamisen määrän.

Nykyisille rakennuspaikoille saa yhden asunnon sijaan rakentaa kaksi. Jos rakennuspaikalla on paikallisesti arvokas suojeltavaksi osoitettu asuinrakennus, saa sen säilyttää ilman että sitä lasketaan käytettyyn rakennusoikeuteen tai asuntojen lukumäärään. Uusien rakennusten ulkonäköä koskevien kaavamääräysten tavoitteena on huvilaympäristölle luonteenomaisten ominaisuuksien korostaminen. Hieman tehokkaampaa rakentamista esitetään saaren keskiosassa Fridheminkalliolla, jossa rakentamisen laatua ohjataan tarkemmin korttelisuunnitelmalla.

Asutuksen lisääminen edellyttää katuverkon uusimista ja kunnallistekniikan rakentamista. Asemakaava mahdollistaa liikenneturvallisuuden parantamisen, kun keskeisten katujen varsille rakennetaan jalkakäytävät. Suunniteltu katuverkko on noudattaa nykyisiä tielinjauksia.

Amiraalinsatamaan saa rakentaa venesatamaa palvelevia tiloja, kahvila- ja ravintolatiloja sekä pienimuotoista majoitusta. Staffanin saarelle saa rakentaa työtiloja venetelakkatoimintaa varten. Frosteruksen huvila varataan asumiseen ja matkailupalveluille. Weckströmin taiteilijakotiin voidaan sijoittaa museo.

Merellinen Soukanniemi on väljästi rakennettu

Soukanniemi on huvilamaista omakotitaloaluetta, joka on alkujaan kehittynyt 1800- ja 1900-luvun vaihteessa Helsingin höyrylaivareittien varrelle kesähuvila-asutuksen myötä. Tästä ovat muistona lukuisat vanhat, arvokkaat huvilat ja alueen eteläosassa kaksi suojelukohdetta, Moisuddenin hylky sekä nk. Keisarin muistokivi.

Asemakaavoitus edistää kulttuuriympäristön säilymistä mahdollistamalla sekä arvokkaiden huviloiden säilyttämisen asuinkäytössä että lisärakentamisen ympäristöön sopeuttaen.

Soukanniemeä on rakennettu osayleiskaavan nojalla hyvin väljästi. Arviolta vain alle puolet rakentamismahdollisuuksista on toteutettu johtuen mm. asuntojen lukumäärärajoituksesta. Soukanniemessä asuu noin 170 asukasta. Siellä on 77 rakennettua kiinteistöä, joista seitsemän on saarissa. Kiinteistöistä neljätoista on loma-asuntokäytössä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Arkkitehti Aija Aunio puh. 043 825 5212
Projektinjohtaja Kimmo Leivo puh. 050 340 9723

Kuvat

Kuva: Marko Oikarinen.
Kuva: Marko Oikarinen.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21

www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme