Diakonissalaitos

Sovinnosta kansalaistaito: Sovinnon osaamista kehitetään yhdessä kansainvälisten rauhanvälitys- ja kansallisten sovittelutoimijoiden kanssa

Jaa

Tiedote 27.12.2019. Diakonissalaitos, Helsingin seurakuntayhtymä ja Suomen Lähetysseura ovat sopineet yhteistyöstä #Sovinto-hankkeen käynnistämiseksi. Tavoitteena on edistää yksilöiden ja yhteisöjen halua ja kykyä toimia sovinnon rakentajina Suomessa ja kansainvälisesti. Sovinnon vahvistamiseen kutsutaan mukaan muita aiheeseen perehtyneitä toimijoita.

Ensimmäinen Sovinnon päivän konsertti järjestettiin toukokuussa 2019 Senaatintorilla Helsingissä.
Ensimmäinen Sovinnon päivän konsertti järjestettiin toukokuussa 2019 Senaatintorilla Helsingissä.

”Helsingin seurakuntayhtymä haluaa yhdessä yhteistyökumppaneidensa ja sovittelutoimijoiden kanssa parantaa valmiuksia työstää syvälle yhteisöjen sisälle tai välille kasautuneita jännitteitä ennen kuin ne kärjistyvät lisää. Rauhan ja sovinnon edistäminen tapahtuu ihmisten tullessa yhteen saavuttamaan parempaa”, sanoo Helsingin seurakuntayhtymän johtaja Juha Rintamäki.

Suomen Lähetysseuran toiminnanjohtaja Rolf Steffansonin mukaan sovinnon edistäminen on keskeisessä roolissa Suomen Lähetysseuran työssä. ”Tuomme kansainvälisessä sovinnon- ja dialogityössä karttuneen osaamisen suomalaisten toimijoiden yhteiseen käyttöön. Rauhan ja sovinnon rakentaminen on alusta asti ollut tärkeä osa Lähetysseuran työtä. Olemme iloisia tästä yhteistyöstä ja haluamme olla mukana luomassa toimintaedellytyksiä sovinnon liikkeelle Suomessa ja kansainvälisesti”.

Diakonissalaitos toimii ainakin aluksi yhteistyöhankkeen kotipesänä. “Diakonissalaitoksen yhteisöjen rakentamisen ja psykotraumatologian asiantuntemusta voidaan hyödyntää sekä kotimaassa että kansainvälisesti. Lisäksi meillä on paljon kokemusta erilaisten yhteisöjen vastakkainasettelujen tai arjen ristiriitatilanteiden purkamisesta esimerkiksi dialogisten menetelmien avulla”, Diakonissalaitoksen toimitusjohtaja Olli Holmström sanoo.  

Holmströminmukaan sovinnon tulee olla kansalaisoikeus, taito ja velvollisuus. ”Sovintoa tarvitaan lisää eri puolilla suomalaista yhteiskuntaa ja olemme iloisia, että kansallisten toimijoiden lisäksi myös kansainväliset tahot ovat olleet valmiita tulemaan mukaan sovinnon liikkeeseen.”

Perustamisvaiheessa kumppaniksi on nimetty Mary Hoch Center for Reconciliation George Mason yliopistosta ja Al Amana Centre.

George Mason yliopiston tutkimusprofessori ja Diakonissalaitoksen erityisasiantuntija Antti Pentikäinen on ollut ideoimassa #Sovinto-hanketta ja vastaa sen sisällöllisestä kehittämisestä.

”Kansainvälisessä sovintotyössä painopisteenä on tukea ja rahoittaa paikallisia sovintohankkeita ja paikallisten sovittelijoiden voimavarojen vahvistamista tukevaa tutkimusta ja työpajatyöskentelyä. Kotimaassa tavoitteena on mm. sovittelukoulutuksen laajentaminen kansallisten sovittelutoimijoiden kanssa. Suunnitelmissa on myös, että viime toukokuussa muusikko Jukka Leppilammen johdolla järjestetty, Helsingin Senaatintorille tuhansia ihmisiä koonnut Sovinnon päivän konsertti saa jatkoa”, Pentikäinen kertoo.

Sovinnon kansainvälinen hanketyö kehittää mm. psykososiaalisen tuen ja tervehtymisen järjestämistä sovintoprosesseissa. Paikallisten sovittelijoiden ja eri traditioiden osaamista tallennetaan systemaattisesti ja tuetaan heidän osallistumistaan sovintoprosessien suunnitteluun ja toteutukseen.

Perustajakumppaniensa kautta #Sovinto osallistuu kansainvälisiin sovitteluprosesseihin, kehittää vertaissovittelun menetelmiä ja edistää vuorovaikutusta suomalaisten ja kansainvälisten toimijoiden välille parhaiden käytäntöjen levittämiseksi. #Sovinnon hankekumppanit pyrkivät kehittämään yhdessä toisiaan täydentävää ja tukevaa osaamista.  Tavoitteena on sovinnon työn kehittäminen tutkimusyhteistyön, parhaiden käytäntöjen jakamisen, vertaisoppimisen ja sovinnon hankkeiden kautta. Menetelmät ja toimintamallit perustuvat tieteelliseen tutkimukseen sovittelun merkityksestä yhteiskuntarauhan ylläpitämisessä, resilienssissä ja rauhan vakiinnuttamisessa.

Kukin perustajaorganisaatioista on lupautunut rahoittamaan hanketta 50.000 eurolla ensimmäisen vuoden aikana. Lisäksi toimintaa rahoitetaan keräystuotoilla ja muulla hankerahoituksella. Sovintotyötä toteutetaan yhdessä kumppaneiden, muiden organisaatioiden ja verkostojen kanssa.

Mukaan lupautunut Marttaliiton pääsihteeri Marianne Heikkilä pitää sovintoliikettä tärkeänä ja kutsuu kaikkia mukaan: ”Ilman sovinnon tahtoa ja osaamista myös tilanne Suomessa voi kärjistyä. Tarvitsemme nopeasti toimia ja yhteistyötä sovinnon puolesta. Kutsun siksi kaikkia mukaan. Kun sovinnosta tulee tavoite perheissä, kouluissa, työpaikoilla ja yhteisöissä, pystymme ratkaisemaan erimielisyyksiä ja jännitteitä ja voimme kaikki paremmin.”

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja #Sovinto-toiminnasta:

Antti Pentikäinen
erityisasiantuntija
Diakonissalaitos
antti.pentikainen@hdl.fi
p. 040 531 3514

Juha Rintamäki
johtaja
Helsingin seurakuntayhtymä
juha.rintamaki@evl.fi
p. 09 2340 4310

Kristiina Rintakoski
rauhantyön päällikkö
Suomen Lähetysseura
kristiina.rintakoski@felm.org
p. 040 717 6151

Kuvat

Ensimmäinen Sovinnon päivän konsertti järjestettiin toukokuussa 2019 Senaatintorilla Helsingissä.
Ensimmäinen Sovinnon päivän konsertti järjestettiin toukokuussa 2019 Senaatintorilla Helsingissä.
Lataa
Lataa
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Diakonissalaitos
Diakonissalaitos
Alppikatu 2
00530 HELSINKI

09 77 501http://www.hdl.fi

Diakonissalaitos on yleishyödyllinen säätiö, rohkea ihmisarvon puolustaja. Säätiö, siihen kuuluva Rinnekoti ja tytäryritys Diakonissalaitoksen Hoiva Oy tuottavat yhdessä vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluita, jotka parantavat asiakkaiden elämää. Yhteiskunnallisena yrityksenä Diakonissalaitos laittaa hyvän kiertämään. Toiminnasta ja omaisuudesta syntyvällä tuotolla autetaan niitä, jotka ovat vaarassa jäädä yhteiskunnassamme syrjään. ​

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos

Sovinto-hanke laajenee – Uusi ohjelmajohtaja Kirsi Saloranta kutsuu suomalaisia mukaan edistämään sovinnon osaamista12.2.2020 08:00:00 EETTiedote

Diakonissalaitoksen, Helsingin seurakuntayhtymän ja Suomen Lähetysseuran käynnistämän #Sovinto-hanke on tehnyt yhteistyösopimuksen Suomen sovittelufoorumin (SSF) kanssa, joka kokoaa laajasti kansallisia sovittelutoimijoita. Sen yhteydessä toimivat mm. koulujen vertaissovittelun VERSO-ohjelma ja Naapuruussovittelun keskus. Osapuolten yhteisenä tavoitteena on laajentaa sovitteluun liittyvää koulutusta ja tukipalvelua.

Diakonissalaitos ja Rinnekoti yhdistyivät – Sote-sektorille syntyy vaikuttava yhteiskunnallinen yritys ja monipuolinen työnantaja8.1.2020 07:00:00 EETTiedote

Vuoden alusta voimaan astuneen yhdistymisen myötä Diakonissalaitoksesta tulee entistä vahvempi ja vaikuttavampi arvopohjainen toimija sote-sektorille. Yhdistyminen antaa valtakunnallisesti toimivalle ja yli 2300 työntekijää työllistävälle yhteiskunnalliselle yritykselle hyvät edellytykset toteuttaa liiketoimintaa, jonka tuotto menee yhteiskunnallisesti merkittävään tarkoitukseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme