Vaasan kaupunki - Vasa stad

Spår av samlade minnen – Anna Niskanens utställning i Vasa Konsthall 9.10–28.11.2021

Dela

Bildkonstnär Anna Niskanen använder i sin grafik en metod som baserar sig på fotografering. På utställningen A Dune is a Wave ses grafiska blad och skulpturer. Utställningen visas i Vasa Konsthall 9.10–28.11.2021.

Anna Niskanen: Good Luck, Good Luck, 2021.
Anna Niskanen: Good Luck, Good Luck, 2021.

Anna Niskanen är en bildkonstnär från Helsingfors. Hennes verk är grafiska blad och skulpturer som baserar sig på fotografier. I hennes arbete ingår digitala skeden, men slutresultaten är beroende av traditionella, analoga fotografimetoder.

Utställningens namn A Dune is a Wave anspelar på sinnesupplevelser under konstnärens tidigaste barndom.

- Jag var fyra år när jag såg sanddyner för första gången, det var under en semesterresa med familjen till Danmarks västkust. Pappa förklarade för mig hur de hade uppstått men jag minns inte vad han sade. När jag ser en sanddyn tänker jag ändå på stunden på stranden, och jag är djupt övertygad om att jag förstår det jag ser, beskriver Niskanen.

Anna Niskanen utexaminerades från Aalto-universitetet som magister i fotografikonst 2017. I sin grafik använder hon cyanotypi, som är en gammal fotografisk tryckprocess där man brer ut den ljuskänsliga emulsionen på en önskad yta, varefter man exponerar den för solljus och tvättar den med vatten.

-Solljuset bränner blå spår på pappret, minnen som jag har samlat på mig när jag vandrat. De är fotografier och ekofakter, försök att fånga stunden och platsen, säger Niskanen.

Konstnären fortsätter med att konstatera att genom att upprepa sin barndoms sätt att söka efter former och fördriva tiden, upplever hon på nytt samma upptäckarglädje. Förr brukade hon plocka fyrklöver under altanbordet hemma hos mormor. Fyrklöver har också huvudrollen i det nyligen färdigställda verket Good Luck, Good Luck (2021) kan ses tillsammans med övriga verk på utställningen i Vasa konsthall 9.10–28.11.2021.

På senare år har Niskanen hållit ett flertal utställningar i Finland och utomlands, bl.a. på Lianzhou Foto Festival i Kina och Mänttäs Bildkonstveckor 2019, samt separata utställningar i Borgå Konsthall och på gallerierna Huuto och Íslensk Grafík. I år har hon deltagit i en grupputställning på Wäinö Aaltonens museum och i projektet Kenen Luonto?

Hennes verk ingår i Statens konstverkskommissions samling i nya Sjökasernen vid Utrikesministeriet. Hon är även grundande medlem av Konstutrymmet Kosminen.

En del av konstverken i utställningen har producerats i residensen SÍM i Reykjavik och FIDA i Köpenhamn. Utställningen stöds av Centret för konstfrämjande, Finska kulturfonden, FIDA-programmet, Finlands kulturinstitut i Danmark och Fonden FABRIKKEN for Kunst og Design.

Informationsbilder: https://kuvapankki.vaasa.fi/s/khy9rxDhTzSeWW2k/fo

Nyckelord

Kontakter

amanuens Silvia Rinne, Vasa stads museer, tfn 040 621 3046, silvia.rinne@vaasa.fi
konstnär Anna Niskanen, tfn 040 562 9947 anna.niskanen@gmail.com

Bilder

Anna Niskanen: Good Luck, Good Luck, 2021.
Anna Niskanen: Good Luck, Good Luck, 2021.
Ladda ned bild

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum