Luonnonvarakeskus

Sparsamt med sorkar i största delen av Finland

Jaa

Enligt Naturresursinstitutets övervakning är sorkpopulationerna fortfarande små i södra, östra och norra Finland. I de norra och västra delarna av mellersta Finland har sorkcykeln nått populationstoppen men populationstätheten är inte exceptionellt hög. I västra Finland har sorkpopulationerna först börjat öka. I vinter förväntas inga omfattande angrepp på plantskog.

Sorkövervakningen våren 2017 visade att sorkpopulationerna hade rasat från topptäthet till obefintlig i östra och södra Finland. Sorkpopulationerna fortsatte att minska under sommaren 2017 enligt den normala sorkcykeln. I öster och söder är sorkpopulationerna för tillfället mycket små.

Även i hela norra Finland förekommer det sparsamt med sorkar. I vissa områden rasade populationerna redan 2016, men i västra Finland minskade sorkarna först i år. Under hösten sågs lokala tecken på att sorkpopulationerna börjar öka igen i norr. Populationstätheterna är ändå fortfarande små i hela Lappland.

Åkersork och skogssork har nått populationstoppen i de västra och norra delarna av mellersta Finland, men antalet sorkar har inte varit exceptionellt högt. I västra Finland håller sorkpopulationen på att öka men populationstätheten är fortfarande måttlig och förekomsterna är fläckvisa. Sorkcykeln kommer att nå toppen i västra Finland sannolikt hösten 2018.

Liten risk för sorkangrepp på plantskog

Skadorna på plantskog till följd av sorkangrepp torde vara små i hela landet. De svåraste angreppen förväntas i vinter i de norra och västra delarna av mellersta Finland.

Antalet sorkar kan i de ovannämnda områdena uppskattas efter de första snöfallen utifrån spår och hål i snön. Om det verkar finnas mycket sorkar i ett plantbestånd kan man minska risken för sorkskador genom att lägga ut sorkfällor. Ett sätt att förebygga sorkangrepp är att trampa ner snön runt plantorna. Det är också möjligt teckna försäkring för plantskogen för sorkskador, men det ska göras i tid.

Ökad risk för sorkfeber i mellersta och västra Finland

I mellersta och västra Finland påträffas lokalt gott om skogssork som sprider Puumalavirus. Det är ett virus som orsakar sorkfeber. Smittspridningen är vanligen störst under senhösten och förvintern då skogssorkarna söker sig till människoboningar och uthus. Sorkarna utsöndrar virus i avföring och urin till omgivningen och viruset förs med dammpartiklar in i människors luftvägar. Viruset kan vara smittsamt i två veckor vid rumstemperatur och ännu längre i kyla.

Det bästa sättet att förebygga smitta är att fånga sorkar med fällor i de utrymmen där människor vistas. Undvik också att i onödan röra upp damm eller andas in dammpartiklar i till exempel vedlider eller andra ställen där det finns sorkar.

Yhteyshenkilöt

Forskningsprofessor Heikki Henttonen, tfn. 0295322430, heikki.henttonen@luke.fi

Ledande forskare Otso Huitu, tfn. 0295324917, otso.huitu@luke.fi

Kuvat

Sorkcykeln har nått toppen i mellersta Finlands norra och västra delar. I västra Finland håller sorkpopulationerna på att öka mot en topp nästa år, men tillsvidare är populationerna rätt så små. I de övriga delarna av landet är sorkarna få.
Sorkcykeln har nått toppen i mellersta Finlands norra och västra delar. I västra Finland håller sorkpopulationerna på att öka mot en topp nästa år, men tillsvidare är populationerna rätt så små. I de övriga delarna av landet är sorkarna få.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Luonnonvarakeskus
Luonnonvarakeskus
Viikinkaari 9
00790 Helsinki, Finland

0295 32 6000 / +358 295 32 6000http://www.luke.fi

Luonnonvarakeskus (Luke) on 1.1.2015 toimintansa aloittanut tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tekee työtä luonnonvarojen kestävän käytön ja biotalouden edistämiseksi. www.luke.fi www.luke.fi/en

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Luonnonvarakeskus

Uusi tiedotetilauksesi vuoden loppuun mennessä/ Förnya dina pressmeddelandeprenumerationer före årsskiftet20.12.2017 14:13Tiedote

Luonnonvarakeskus (Luke) vaihtaa vuoden 2018 alusta alkaen mediatiedotteiden lähetysjärjestelmää. Muutoksen yhteydessä pyydämme teitä uusimaan tiedotetilauksenne. Tiedotteita voi tilata aihealueittain tai halutessaan voi tilata myös kaikki Luken tiedotteet. Tilaa Luken tiedotteet lomakkeella >> -- Från och med början av 2018 skickas Naturresursinstitutets (Luke) pressmeddelanden från ett nytt system. I samma veva ber vi er att förnya era prenumerationer på Lukes pressmeddelanden. Lukes pressmeddelanden kan beställas enligt ämne eller man kan också prenumerera på alla Lukes pressmeddelanden. Fyll i blanketten och prenumerera på Lukes pressmeddelanden >>