Vaasan kaupunki - Vasa stad

Specialbarnträdgårdslärarna skapade en egen strategi för sitt arbete

Jaa

Vasa stads speciallärare inom småbarnspedagogik har gjort ett sällsynt arbete, även på riksnivå, och skapat en egen strategi för stadens specialpedagogik. I sina workshoppar har lärarna utarbetat en strategihandbok som är till hjälp i praktiken.

Strategin är utarbetad av tolv Vasa stads speciallärare inom småbarnspedagogiken samt sex daghemsföreståndare. Projektet leddes av forskarna Katja Ekman och Anni Rajala vid Vasa universitet. Arbetet som inleddes våren 2018 och avslutades i november har genomförts som tvåspråkiga workshoppar och via inlärningsdagböcker som deltagarna fyllt i.  

- Lärarna fick själva fundera på arbetets nuvarande läge, dess utmaningar och möjligheter och själv utarbeta mätarna för att kunna följa upp förverkligandet av strategin i verkligheten, berättar Ekman.

Strategiarbetet har fått lärarna att fundera på hurdana förändringar det dagliga arbetet behöver.

- Vi borde även lämna lite tomrum i kalendern för att få plats för överraskande förändringar. Exempelvis om barnet insjuknar och det överenskomna mötet skjuts upp, så kunde man lättare få plats i kalendern för ett nytt möte, i stället för att mötet uppskjuts med flera veckor, berättar specialläraren inom småbarnspedagogik Towa Silander.

Värden och verksamhetssätten definieras själv

Projektforskaren Ekman anser att ett så här pass omfattande och delaktigt strategiarbete som genomförts inom specialpedagogiken är sällsynt.

- Få företag kommer på denna nivå i sitt strategiarbete, dvs. att bildningsväsendet inom Vasa stad har satsat mycket på detta. Man använde samma verktyg i denna process som i organisationernas strategiarbete inom affärslivet, berättar Ekman.

Lärarna fick själva definiera vilka visioner, värden och verksamhetssätt som väljs för att kunna dra nytta av strategin i praktiken. Ett av värden som dokumenterats i strategiboken är barnperspektivet. Förverkligandet av detta stöds kraftigt i beslutet där Vasa stad år 2019 kommer att få två nya befattningar som speciallärare inom småbarnspedagogiken och år 2020 ännu två till befattningar.

- Stödet kommer närmare barnet då en speciallärare har ett tillräckligt litet område och ett färre antal barn att ta hand om. På detta sätt får vi specialpedagogiken närmare småbarnspedagogikens och barnets vardag i enlighet med strategin, berättar servicechef Tuija Åberg som har varit med i strategiarbetet.

Strategin inom specialpedagogiken ligger i linje med Vasa stads strategi.

Yhteyshenkilöt

Vasa stad, servicechef Tuija Åberg, tfn 040 186 5993, tuija.aberg@vasa.fi
Vasa universitet, projektforskare Katja Ekman, tfn 044 320 4669 katja.ekman@univaasa.fi
Vasa universitet, forskare Anni Rajala, tfn 044 276 4446, anni.rajala@univaasa.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme