Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialaHelsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Staden har fått en ny Stoori – den splitternya barnbokbussen bjuder in till äventyr

Dela

Helsingfors har fått en ny barnbokbuss. Bokbussens namn Stoori valdes i en publikomröstning. Den nya bokbussen är en djupdykning i äventyr utanpå och inuti. Riku Ounaslehtos sagolika illustrationer och den fantasifulla inredningen som designats av Pablo Riquelme garanterar att Stoori är en ny slags upplevelse för besökarna.

Riku Ounaslehtos sagolika illustrationer garanterar att Stoori är en ny slags upplevelse för besökarna. Bild: Maarit Hohteri / Helsingfors stad
Riku Ounaslehtos sagolika illustrationer garanterar att Stoori är en ny slags upplevelse för besökarna. Bild: Maarit Hohteri / Helsingfors stad

Nya Stoori ersätter den nuvarande barnbokbussen Stara som togs i bruk 2003. Utrymmena i Stoori är flexibla och mer användbara för till exempel barnevenemang och verkstäder. Stoori, som byggts av Kiitokori, har solpaneler på taket som producerar el för bussens elektriska apparater. Med hjälp av invahissen kan man också besöka Stoori med rullstol. Längs Helsingfors gator rullar också barnbokbussen Skidi som dekorerats med Muminfigurer, och den har fortfarande många användningsår kvar.

På lördagen den 7 november kan man bekanta sig med splitternya Stoori runt om i Helsingfors. Den besöker Nedre Malms torg genast på morgonen klockan 9.30–11, och kör in på Stoaplanen i Östra centrum klockan 12–13.30. Turnédagen avslutas på Senatstorget klockan 14–15.30. Figurerna Maukka och Väykkä (Lotta Kuusisto och Paavo Kerosuo) är med på turnén hela dagen. Stoori-bussar i papp delas ut till barnen. I programmet ingår också små tal. Sektorchefen för Helsingfors stads kultur- och fritidssektor Tommi Laitio deltar på Senatstorget.

”Stoori kommer till barnen och låter dem uppleva glädjen i att hitta läsningen. Bussens flexibla inredning och belysning ger näring åt barnens fantasi. Stoori kan erbjuda besökarna överraskande erfarenheter och upplevelser", säger biblioteksdirektör Mari Luolamaa.

Stooris illustrationer och inredning har inspirerats av sagor

Att illustrera Stoori var ett av Riku Ounaslehtos största projekt hittills, även om hans illustrationer redan visats upp på stora reklamskyltar och han också målat ett par väggmålningar i Rovaniemi. Ounaslehto tycker att det är fantastiskt att tänka att hans illustrationer hela tiden rör sig runt omkring i staden.

”Inspirationen till Stooris illustrationer kommer från mångsidig barnlitteratur som det är lätt att fördjupa sig i också som vuxen. Fantasi är en viktig del av barnlitteraturen, så jag ville få med av den på bussens utsidor. Illustrationernas miljö hänvisar till den havsnära huvudstadsregionen. På dörrsidan får man bekanta sig med växternas värld genom att läsa på en surfplatta. Den andra sidan visar upp drömmar om att flyga. Med finns också gårdens djur som intresserar sig för böcker och som obemärkt får sällskap av apor, och till slut märker man att det också sitter vidunderliga fantasifigurer bland dem”, berättar Ounaslehto.

Stooris inredning har också en koppling till olika berättelser och fantasivärldar. Målet med inredningsplaneringen har varit att barnen som besöker bokbussen för en stund ska glömma den verkliga världen när de stiger på Stoori.

”Jag önskar att barnens fantasi ska åka ut på en resa när de stiger på bokbussen. Färgerna som valts för inredningen och utrymmet framhäver olika funktioner. Målet var att skapa en miljö som aktiverar barnens fantasi”, säger Pablo Riquelme som ansvarade för planeringen av Stooris inredning.

Stoori visar vägen till biblioteken

Med hjälp av bokbussen kan man under vardagsförmiddagarna ta bibliotekstjänsterna dit där barn och barnfamiljer vistas, alltså till daghem, skolor och lekparker. På vardagskvällarnas rutter betjänar bokbussen bostadsområden som inte har ett närbibliotek. Bokbussarna stannar bland annat i Fiskehamnen, Brändö, Kvarnby, Kungseken och Skatudden. Dessutom är bokbussarna en bekant syn på olika evenemang. Barnbokbussens främsta uppgift är att erbjuda ett mångsidigt och inspirerande utbud av sagor, ramsor och dikter – att skapa läsglädje. Personalen hjälper med informationssökning och tipsar om nya upplevelser.

”Den nya barnbokbussen Stoori visar bibliotekets trend. Vi väntar inte, utan vi söker oss aktivt ut i vardagen och livet. Vi vill överraska positivt också för de stadsbor för vilka bibliotekets tjänster blivit avlägsna”, säger Saara Ihamäki, direktör för de regionala bibliotekstjänsterna.

Nu under coronatiden kör bokbussarna sina normala kvällsrutter. Två kunder eller en familj kan stiga på bokbussen i taget. Det önskas att kunderna ska uträtta sina ärenden snabbt så att alla säkert ska hinna sköta sina biblioteksärenden. Det kan förekomma små förseningar på rutterna. Man kan returnera material som lånats från bokbussen till vilket som helst Helmet-bibliotek, och alla Helmet-biblioteks material kan också returneras till bokbussen. Man kan också välja att hämta sina reservationer från bokbussen. Helsingfors bokbussars tidtabeller finns på adressen helmet.fi/kirjastoauto.

Nyckelord

Kontakter

Mari Luolamaa
Bibliotekschef
Helsingfors stadsbibliotek / Bokbusstjänsterna
mari.luolamaa@hel.fi, 040 3349620

Saara Ihamäki
Direktör för regionala bibliotekstjänster
Helsingfors stadsbibliotek
saara.ihamaki@hel.fi, 050 3421232

Marjo Haatainen
Kommunikationsexpert
Helsingfors stad / Kultur och fritid / Kommunikations- och marknadsföringstjänsterna
marjo.haatainen@hel.fi, 050 3828150

 

Bilder

Riku Ounaslehtos sagolika illustrationer garanterar att Stoori är en ny slags upplevelse för besökarna. Bild: Maarit Hohteri / Helsingfors stad
Riku Ounaslehtos sagolika illustrationer garanterar att Stoori är en ny slags upplevelse för besökarna. Bild: Maarit Hohteri / Helsingfors stad
Ladda ned bild
Stoori kommer till barnen och låter dem uppleva glädjen i att hitta läsningen. Bild: Maarit Hohteri / Helsingfors stad
Stoori kommer till barnen och låter dem uppleva glädjen i att hitta läsningen. Bild: Maarit Hohteri / Helsingfors stad
Ladda ned bild
Under coronatiden kör bokbussarna sina normala kvällsrutter. Två kunder eller en familj kan stiga på bokbussen i taget. Bild: Maarit Hohteri / Helsingfors stad
Under coronatiden kör bokbussarna sina normala kvällsrutter. Två kunder eller en familj kan stiga på bokbussen i taget. Bild: Maarit Hohteri / Helsingfors stad
Ladda ned bild

Länkar

Om

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsingfors är en spännande och tilltalande stad med ett rikt utbud av aktiviteter och möjligheter till deltagande. Årligen förser kultur- och fritidssektorn stadens invånare och turister med över 20 miljoner upplevelser – konst, evenemang, kurser, fritidsaktiviteter, lokaler, friluftsområden och idrottstjänster samt stöd för kulturlivet och medborgarverksamheten.

Kultur- och fritidssektorn består av fem servicehelheter: bibliotek, kultur, idrott, ungdom och förvaltning. Sektorns 1800 anställda upprätthåller och bidrar till helsingforsarnas möjligheter till ett gott liv och ett aktivt medborgarskap. I Helsingfors är det enkelt och lockande att ge sig ut. Varenda dag.

Följ Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Emma Jääskeläinen’s work Put put has been completed in Herttoniemenranta1.12.2020 13:24:33 EETPress release

A new public work of art has been completed in Adriananpuistikko park in Herttoniemenranta, Helsinki. The Put put work by artist Emma Jääskeläinen (born 1988) consists of two parts. The larger shell-like shape of the piece, which is located on the paving in the park, is carved from light granite. The smaller shape resembling a pearl is made from spectrolite and it is located in the green area.

Emma Jääskeläinens verk Put put har blivit färdigt i Hertonäs strand1.12.2020 13:20:43 EETTiedote

Ett nytt offentligt verk har blivit färdigt i Adrianaskvären i Hertonäs strand i Helsingfors. Konstnären Emma Jääskeläinens (f. 1988) verk Put put är tvådelat. Verkets större form som påminner om en snäcka är gjort av ljus granit, och den finns på stenbeläggningen i parken. Den mindre formen, som påminner om en pärla, är däremot gjord av spektrolit och finns på gräsmattan i parken.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum