Suomen Kalankasvattajaliitto ry

Stadin sydämessä grillataan kalaa

Jaa
Herkkujen Suomi -lähiruokatapahtumassa esitellään suomalaisia herkkuja. Tapahtuma kokoaa Helsingin sydämeen, Rautatientorille yli sata lähiruuan tuottajaa ja valmistajaa elokuussa 22.-24..
Herkkujen Suomi
Herkkujen Suomi

Keittiömestareiden Raymond Wesanderin ja Ulla Liukkosen tulikuumaan grilliin ui perjantaina ja lauantaina klo 14.00 alkaen Suomessa viljelty kala. Tapahtumassa yleisöllä on oiva mahdollisuus saada mestareilta yksityiskohtaisia vinkkejä kuinka grillataan maukas kala.

Grillauksen yhteydessä kerrotaan millainen lähiruoantuotantomuoto kalanviljely on sekä jutustellaan viljellyn kalan terveysvaikutuksista, alkuperästä ja kalan matkasta merestä lautaselle.

Mestareiden vieraiksi grillaamaan saapuvat perjantaina maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio, joka on itsekin innokas lähiruoan ystävä ja kalanviljelijä Sybimar Oy:n toimitusjohtaja Rami Salminen. Pioneeri Salminen on ensimmäisenä maailmassa kehittänyt kalan- ja kasvihuoneviljelyyn täysin suljetun kierron.   

Lauantaina lavalle nousevat kirjolohta grillaamaan keittiömestareiden seuraksi professori Mikael Fogelholm Helsingin yliopiston elintarvike- ja ympäristötieteiden laitoksesta. Mikael vastaa etenkin yleisön kysymyksiin kalan syönnin terveysvaikutuksista. Kalojen kanssa mereltä saapuu kalanviljelijä Pia Lindberg-Lumme Brändö Lax Ab:stä. Pia kertoo siitä miten he huolehtivat kaloista ja ympäristöstä.

Herkkujen Suomi tapahtuma on avoinna torstaina (Taiteiden yö) klo 16–22, perjantaina 11–20 ja lauantaina klo 10–18. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

www.herkkujensuomi.fi
Facebook:HerkkujenSuomi  
Twitter: @HerkkujenSuomi

Lisätietoja vesiviljelystä


Suomen Kalankasvattajaliitto ry
www.kalankasvatus.fi
Anu Toivonen toimitusjohtaja
anu.toivonen@kalankasvatus.fi
p. 044 284 3639

Kuvat

Herkkujen Suomi
Herkkujen Suomi
Lataa
Brando Lax
Brando Lax
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Kalankasvattajaliitto ry
Suomen Kalankasvattajaliitto ry
Pasilankatu 2
00240 HELSINKI

https://www.kalankasvatus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Kalankasvattajaliitto ry

EU:n jättibarometri: COVID-19 pandemia lisäsi suomalaisten kalan kulutusta.19.10.2021 06:00:00 EEST | Uutinen

Kalan kulutus on Suomessa suurempaa verrattaessa kulutustottumuksia EU27 maiden keskiarvoon. Suomalaisista 76 % ilmoittaa syövänsä kalaa vähintään kerran kuukaudessa. enemmän kalaa kulutetaan mm Portugalissa, Espanjassa, Kreikassa, Tanskassa ja Ruotsissa. Suomi sijoittuu kymmenenneksi maiden kalankulutustottumuslistalla. Keskimäärin Euroopassa 64 % sanoo syövänsä kalaa vähintään kerran kuussa. Suurin osa kalasta ostetaan kaupoista ja valmistetaan kotona. Suomalaisista 95 % sanoo ostavansa kalan kaupasta. Ravintolassa kalaa kertoo syövänsä vähintään kerran kuussa noin viidennes suomalaisista, saman verran kuin EU27-maissa keskimäärin. Euroopan komission toimesta haastateltiin maalis-huhtikuussa EU- alueella 26699, joista Suomessa 1017 kuluttajaa.

Mitä kalaa suomalaiset syövät tulevaisuudessa? Ja kuka sen tuottaa?7.5.2021 05:30:00 EEST | Tiedote

Kalan käyttö lisääntyy jatkuvasti, mutta EU:n vesiviljelytuotanto ei ole kasvanut viimeisen 20 vuoden aikana ja Brexitin takia se vähenee nykytasosta. Kalamarkkinoita hallitsee yhteisön ulkopuolelta tuotu kala. Tahtoa kehittää ja lisätä omaa vesiviljelytuotantoa, samoin mahdollisuuksia kalan kestävään tuotantoon EU:n alueelta kyllä löytyy. EU:ssa on aktiivisia vesiviljelyalan yrityksiä sekä osaamista, mutta löytyykö osaavaa työvoimaa? Kehittyvät ja uudistuvat vesiviljely-yritykset tarvitsevat osaavaa ja sitoutunutta henkilökuntaa, mutta vesiviljelyalan koulutukseen hakeutuu hyvin vähän uusia opiskelijoita. Tätä työvoiman saatavuuden vinoumaa pyritään oikaisemaan kansainvälisellä BRIDGES-hankkeella.

Suomalainen kuluttaja ei tiedä, onko lautasella villiä vai kasvatettua kalaa - Miltei puolet suomalaisista ei tiedä Norjan merilohen olevan kasvatettua kalaa3.3.2021 06:30:00 EET | Tiedote

Suomalaiset ovat kaupan kalatiskillä eksyksissä. Ruokakaupoissa myydään käytännössä kahta punalihaista lohikalalajia: lohta ja kirjolohta. Kumpikin tarjolla oleva laji on miltei poikkeuksetta kasvatettua kalaa. Lohta kuitenkin markkinoidaan muun muassa termeillä merilohi, Norjan lohi ja Jäämeren lohi. Nämä ovat vääristäneet suomalaisten käsityksen siitä, mitä he syövät. 90 prosenttia kuluttajista luulee, että merilohi on kalalaji. 79 prosenttia luulee samaa Norjan lohesta. Etenkin merilohta ja Jäämeren lohta luullaan vieläpä villeiksi kalalajeiksi. Nämä mielikuvat vaikuttavat osaltaan siihen, että yli 80 prosenttia suomalaisten kaupasta ostamasta kalasta on tuontikalaa.

Vesistöjen hyvän ekologisen tilan saavuttaminen edellyttää ympäristötiedon avoimuutta osoittaa tuore selvitys26.2.2020 10:59:01 EET | Tiedote

Suomen Kalankasvattajaliiton toimeksiannosta Gaia Consulting on selvittänyt vesistöjen ekologista tilaluokitusta. Hankkeessa kartoitettiin eri toimijoiden roolit luokitteluprosessissa, sekä käytetyt tietokannat ja tausta-aineistot. Nykytilanteessa vesistöhanketta suunnittelevan ei ole mahdollista ennakoida toimintansa vaikutusta vesistön tilaluokitukseen ja tavoitteisiin julkisten aineistojen avulla.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye