Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Stadin vappu siistiytyy vuosi vuodelta

Jaa

Viileä sää ei estä vapun juhlintaa. Helsinkiläiset osaavat arvostaa vapun erityisjärjestelyjä, jotka alkoivat jo vuonna 1998. Suurin osa puistoissa juhlijoista laittaa piknikjätteensä niille varattuihin astioihin. Kaupunki järjestää keskustaan ja Kaivopuistoon tapahtumaroskiksia, avolavoja, kuohuviinipullojen keräyslavoja sekä peltitynnyreitä kytevälle grillijätteelle, yhteistilavuudeltaan reilut 600 000 litraa.

Juhlinnan jälkiä Etelä-Helsingin rannalla. Kuva Matti Miinalainen
Juhlinnan jälkiä Etelä-Helsingin rannalla. Kuva Matti Miinalainen

Puistojen kestävyyttä suojellaan

Puistojen helposti vaurioituville kevätnurmikoille ei saa ajaa autoilla. Kaivopuistoon, Kaisaniemen puistoon ja myös muihin keskustan puistojen käytäville saavat ajaa autolla vain luvan saaneet, kuten ruokaa myyvät yhteisöt. Järjestyksenvalvojat ohjaavat liikennettä ja estävät luvattoman ajon puistoon. Saunamökit ja painavat teltat on sijoitettava kovalle pinnalle. Valvojat auttavat tarvittaessa luvallisen telttapaikan löytämisessä. Kaivopuistossa on myös ensiapupiste.

Kuohuviinipullot vaihtuvat leffalippuihin ja muut päätyvät kerääjille

Helsingin kaupunki järjestää kuohuviinipullojen keruun. Kaivopuistossa on kaksi pullonkeruupistettä, yksi Ison Puistotien keskivaiheilla ja toinen Kaivopuiston leikkikentällä. Pisteet on merkitty korkeilla pystybanderolleilla.

Kun palauttaa pisteeseen 20 kuohuviinipulloa, saa leffalipun. Lippuja on jaossa 1500. Ahkerimmat ansaitsevat koko vuoden leffaliput. Tempaus on suurena apuna vapun jälkien siivouksessa. Painavat kuohuviinipullot päätyvät Palautuspakkaus Oy:n kautta lasivillan raaka-aineeksi.

Muut pullot ja tölkit päätyvät pullonkerääjien kasseihin. Suuri pullonkerääjien armeija on tervetullut lisäapu. Vapun juhlija tietää, että pullot annetaan kerääjille ehjinä.

Vessat ja siivouspartiot

Käymälöitä on varattu 214, pisoaareja 24. Ne tulevat paikoilleen vapun aattona ja ne tyhjennetään ja siivotaan vapun päivän aamuna. Kaupunki muistuttaa, että omien vessojen vuokraaminen ja niiden sijoittaminen kaupungin maalle on luvanvaraista toimintaa, eikä sellaisille lupia myönnetä.

Vapun aattona kaupungilla partioi kymmenen työntekijää varmistamassa, että kaupunki pysyy hyvässä kuosissa. Vapun päivänä 28 kaupungin työntekijää ja 30 värvättyä työntekijää siivoaa paikkoja. Siivouksessa auttaa myös ryhmä vapaaehtoisia. Lisäksi pesuautot siivoavat katuja.

Brankkareitakin tarvitaan

Vapaapalokunta on varustautunut Kaivopuiston vapun päivään. Kertakäyttögrillien hiilet ja muu kytevä jäte on laitettava niille varattuihin peltitynnyreihin, ei roskakontteihin. Tulipalo suuren ihmismassan keskellä on erittäin vaarallinen ja palavasta jätteestä voi syntyä myrkyllisiä kaasuja.

Vapun joukkoliikenne: www.hsl.fi

Lisätietoja: vastaava piiripuutarhuri Sampo Sainio, Stara, puh. 050 555 2690 (vapun järjestelyt ja siivous) puistovastaava Pekka Engblom, Helsingin kaupunki puh. 09 310 38525

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

vastaava piiripuutarhuri Sampo Sainio, Stara, puh. 050 555 2690 (vapun järjestelyt ja siivous)
puistovastaava Pekka Engblom, Helsingin kaupunki puh. 09 310 38525

Kuvat

Juhlinnan jälkiä Etelä-Helsingin rannalla. Kuva Matti Miinalainen
Juhlinnan jälkiä Etelä-Helsingin rannalla. Kuva Matti Miinalainen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 2244, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 1691http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnitteluun, rakentamiseen, ylläpitoon ja valvontaan liittyvistä palveluista. Toimiala aloitti 1.6.2017, jolloin Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto, rakennusvirasto, rakennusvalvontavirasto, kiinteistövirasto, ympäristökeskus, asuntotuotantotoimisto ja Helsingin tukkutori yhdistivät toimintansa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 15.2.201915.2.2019 16:34:22Tiedote

Kokouksen päätöstiedote on luettavissa osoitteessa: https://www.hel.fi/static/public/hela/Kaupunkiymparistolautakunnan_ymparisto-_ja_lupajao/Suomi/Paatostiedote/2019/Kymp_2019-02-15_Ylja_3_Pt/index.html Jaosto kokoontuu seuraavan kerran 1.3.2019 Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme