Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialaHelsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Stadissa on uusi Stoori – upouusi lastenkirjastoauto kutsuu seikkailuun

Jaa

Helsinki on saanut uuden lastenkirjastoauton. Stoori valikoitui kirjastoauton nimeksi yleisöäänestyksessä. Uusi kirjastoauto on ulkopintaa myöten sukellus seikkailuihin. Riku Ounaslehdon satumainen kuvitus ja Pablo Riquelmen suunnittelema sisätilan mielikuvituksellinen sisustus takaavat, että Stoori on kävijöilleen uudenlainen kokemus.

Stoorin kuvitus on Riku Ounaslehdon käsialaa. Kuva: Maarit Hohteri / Helsingin kaupunki
Stoorin kuvitus on Riku Ounaslehdon käsialaa. Kuva: Maarit Hohteri / Helsingin kaupunki

Uusi Stoori korvaa vuonna 2003 käyttöönotetun lastenkirjastoauto Staran. Stoori on tiloiltaan muunneltava ja sitä pystytään hyödyntämään paremmin esimerkiksi lastentapahtumissa ja työpajoissa. Kiitokorin rakentaman Stoorin katolle asennetut aurinkokennot tuottavat virtaa auton sähkölaitteita varten. Invanostimen avulla Stoorissa on mahdollista vierailla myös pyörätuolilla. Helsingin katuja kulkee myös toinen lastenkirjastoauto, Muumi-hahmoin kuvitettu Skidi.

Lauantaina 7.11. upouuteen Stooriin on mahdollista tutustua eri puolilla Helsinkiä. Ala-Malmin torilla se vierailee heti aamusta kello 9.30–11, Stoan aukiolle Itäkeskukseen kurvataan kello 12–13.30. Kiertuepäivä päättyy komeasti Senaatintorille kello 14–15.30. Maukka ja Väykkä -hahmot (Lotta Kuusisto ja Paavo Kerosuo) ovat mukana reitillä koko päivän. Lapsille on jaossa pahvisia, itsetaiteltavia Stoori-autoja.
Ohjelmassa on myös pieniä puheita. Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja Tommi Laitio on mukana Senaatintorilla.

"Stoori tulee lasten luokse tarjoten kokemuksen lukemisen löytämisen riemusta. Auton muuntautuva sisustus ja valaistus ruokkivat lasten mielikuvitusta. Stoori voi tarjota yllättäviä kokemuksia ja elämyksiä kävijöille", sanoo kirjastonjohtaja Mari Luolamaa.

Stoorin kuvitus ja sisustus ammentavat tarinoista

Stoorin kuvittaminen oli yksi Riku Ounaslehdon suurimmista töistä tähän asti, vaikka hänen kuvituksiaan on ollut isoissa mainosbannereissa ja hän on maalannut pari muraaliakin Rovaniemelle. Ounaslehdon mielestä on mahtavaa ajatella, että kuvitus on koko ajan liikkeessä ympäri kaupunkia.

”Inspiraatio Stoorin kuvituksiin löytyi monipuolisesta lastenkirjallisuudesta, johon on helppo uppoutua aikuisenakin. Lastenkirjallisuuteen kuuluu vahvasti fantasia, jota halusin mukaan auton kylkiin. Kuvituksen miljöö vihjailee merellisestä pääkaupunkiseudusta. Oven puoleisella kyljellä tutustutaan kasvien maailmaan tabletilta lukien. Toisella puolella unelmoidaan lentämisestä. Kirjoista kiinnostuneet pihapiirin eläimet saavat vaivihkaa seuraansa harvinaisia apinoita ja lopulta huomaa, että seurassa istuu myös mielikuvituksellisia fantasiahahmoja”, Ounaslehto kertoo.

Stoorin sisustus liittyy sekin erilaisiin tarinoihin ja kuvitteellisiin maailmoihin. Tavoitteena sisustussuunnittelussa on ollut, että kirjastoautossa vierailevat lapset jopa unohtavat hetkeksi todellisen maailman tulleessaan sisälle Stooriin.

”Toivoisin, että lasten mielikuvitus lähtee matkalle, kun he astuvat kirjastoautoon. Valitut värit kalusteissa ja tilassa korostavat eri toimintoja. Tavoitteena on ollut luoda ympäristö lasten mielikuvituksen aktivoimiseksi”, sanoo Stoorin sisustussuunnittelusta vastannut Pablo Riquelme.

Stoori näyttää kirjaston suunnan

Kirjastoauton avulla kirjastopalvelut viedään arkiaamupäivisin sinne missä lapset ja lapsiperheet ovat eli päiväkoteihin, kouluihin ja leikkipuistoihin. Arki-iltojen reiteillä kirjastoauto palvelee sellaisia asuinalueita, joissa ei ole lähikirjastoa. Kirjastoautot pysähtyvät muun muassa Kalasatamassa, Kulosaaressa, Myllykylässä, Kuninkaantammessa ja Katajanokalla. Lisäksi kirjastoautot ovat tuttu näky erilaisissa tapahtumissa. Lastenkirjastoauton keskeinen tehtävä on tarinoiden, lorujen ja runojen sekä tiedon monipuolinen ja inspiroiva tarjonta – lukemisen ilon tuottaminen. Henkilökunta auttaa tiedonhaussa ja vinkkaa uusia elämyksiä.

”Uusi lastenkirjastoauto Stoori näyttää kirjaston suunnan. Emme odottele, vaan hakeudumme aktiivisesti arkeen ja elämän keskelle. Haluamme yllättää iloisesti myös ne kaupunkilaiset, joille kirjaston palvelut ovat jääneet etäisiksi”, sanoo aluekirjastopalvelujen johtaja Saara Ihamäki.

Nyt korona-aikana kirjastoautot kiertävät normaalisti iltareiteillä. Kirjastoautoon voi tulla sisälle kaksi asiakasta tai yksi perhe kerrallaan. Asiakkaita toivotaan ripeää asiointia, että kaikki varmasti ehtivät hoitaa kirjastoasiansa. Reiteillä saattaa olla pieniä viivästymisiä. Kirjastoautosta lainattua aineistoa voi palauttaa mihin tahansa Helmet-alueen kirjastoon ja kaikkien Helmet-kirjastojen aineistoa voi palauttaa kirjastoautoon. Kirjastoauton voi valita myös varausten noutopaikaksi. Helsingin kirjastoautojen aikataulut voi katsoa osoitteesta helmet.fi/kirjastoauto.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mari Luolamaa
Kirjastonjohtaja
Helsingin kaupunginkirjasto / Kirjastoautopalvelut
mari.luolamaa@hel.fi, 040 3349620

Saara Ihamäki
Aluekirjastopalvelujen johtaja
Helsingin kaupunginkirjasto
saara.ihamaki@hel.fi, 050 3421232

Marjo Haatainen
Viestintäasiantuntija
Helsingin kaupunki / Kulttuuri ja vapaa-aika / Viestintä- ja markkinointipalvelut
marjo.haatainen@hel.fi, 050 3828150

Kuvat

Stoorin kuvitus on Riku Ounaslehdon käsialaa. Kuva: Maarit Hohteri / Helsingin kaupunki
Stoorin kuvitus on Riku Ounaslehdon käsialaa. Kuva: Maarit Hohteri / Helsingin kaupunki
Lataa
Stoori tulee lasten luokse tarjoten kokemuksen lukemisen löytämisen riemusta. Kuva: Maarit Hohteri / Helsingin kaupunki
Stoori tulee lasten luokse tarjoten kokemuksen lukemisen löytämisen riemusta. Kuva: Maarit Hohteri / Helsingin kaupunki
Lataa
Korona-aikana kirjastoautot kiertävät normaalisti iltareiteillä. Kirjastoautoon voi tulla sisälle kaksi asiakasta tai yksi perhe kerrallaan. Kuva: Maarit Hohteri / Helsingin kaupunki
Korona-aikana kirjastoautot kiertävät normaalisti iltareiteillä. Kirjastoautoon voi tulla sisälle kaksi asiakasta tai yksi perhe kerrallaan. Kuva: Maarit Hohteri / Helsingin kaupunki
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

* * *
Helsingin kaupunginkirjasto on Suomen suurin yleinen kirjasto ja hoitaa myös yleisten kirjastojen valtakunnallista kehittämistehtävää ja Kirjastot.fi-verkkopalveluja.

Helmet on pääkaupunkiseudun kaupunginkirjastojen kirjastoverkko - Helsinki Metropolitan Area Libraries. Siihen kuuluvat Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunginkirjastot.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme