Vaasan kaupunki - Vasa stad

Stadsstyrelsen behandlar prissättning av industri- och lagertomter

Dela
Industriområdena i Vasa har utvecklats tack vare viktiga investeringar. I takt med att områdena har utvecklats har också efterfrågan ökat, vilket har påverkat marknadspriset på industri- och lagertomter. Följaktligen är en justering av prisnivån på industri- och lagertomter nödvändig. Vasa stadsstyrelse behandlar det nya förslaget på prissättning vid sammanträdet 16.1.
Bild: Mikael Matikainen, Vasa stad
Bild: Mikael Matikainen, Vasa stad

I enlighet med stadens markpolitiska program fastställs arrendetomternas priser för industri- och lagertomter enligt principen om gängse pris för området och granskas varje fullmäktigeperiod. Områdesspecifik prissättning används när helt nya arrendeavtal görs upp för industri- och lagertomter eller avtal som går ut förnyas. Priserna för övriga företagstomter fastställs från fall till fall enligt principen om gängse pris.

Prissättningen av tomter som överlåts åt företag ska grunda sig på marknadspriset, dvs. gängse prisnivå, enligt EU:s regler om statligt stöd samt kommunallagen. Tomternas marknadspris påverkas bl.a. av tomtens användningsändamål, läge samt områdets utveckling och efterfrågan. På områden som utvecklas så som Vasklot och Liselund är prisutvecklingen positiv för företagstomterna, eftersom efterfrågan på området har ökat.

Extern bedömning och lagstiftningsfrågor i bakgrunden

Förslaget på prissättningen som ska behandlas i stadsstyrelsen baseras på en omfattande utredning, där marknadspriset på industri- och lagertomter har analyserats ingående med hänsyn till bl.a. utvecklingen på områdena. I bakgrunden för det nya förslaget på prissättning finns också en oberoende, extern bedömning gällande gängse värde av industri- och lagerområden i Vasa.

Arrendepriserna för industri- och lagertomter följer alltid prislistan, eftersom företagstomternas prissättning alltid är baserad på lagstadgade grunder. Därmed är inga priser förhandlingsbara företagsvis. Prislistan som baseras på det omfattande bakgrundsarbetet och den externa bedömningen garanterar jämlika priser för alla företagare.

Prissättningen av företagstomter behandlades senast i stadsfullmäktige år 2014. Under åren 2016–2022 har prislistan uppdaterats årligen i förhållande till levnadskostnadsindexet. Nu är det ändå nödvändigt att justera prislistan eftersom marknadspriserna för områdena har förändrats. Stadsstyrelsen behandlar det nya förslaget av prissättning som grundar sig på marknadspriset vid sitt sammanträde 16.1.

Kontakter

markanvändingsingenjör Marie Kero, marie.kero@vaasa.fi, tfn 0405368063

Bilder

Bild: Mikael Matikainen, Vasa stad
Bild: Mikael Matikainen, Vasa stad
Ladda ned bild

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

I Vasa, Nordens energihuvudstad, är det lätt att vara lycklig. 

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum