Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Stansvikissa hävitetään kurtturuusua talkoilla tiistaina 22.8.

Jaa

Tahvonlahdenniemellä eli Stansvikissa on levinnyt laajalti kurtturuusu, joka on luokiteltu erittäin haitalliseksi vieraslajiksi Helsingissä (Helsingin vieraslajilinjaus 2015–2019). Nyt kaupunki yhteistyökumppaneineen kutsuu asukkaita avuksi kurtturuusun torjuntatyöhön alueella, joka on saamassa luonnonsuojelualueen statuksen lähivuosina.

Kurtturuusu.
Kurtturuusu.

Allergia-, iho- ja astmaliiton Terve askel luontoon -hankkeen sekä WWF Suomen sekä Helsingin kaupungin yhteiset kurtturuusun hävitystalkoot pidetään Stansvikissa ti 22.8. klo 17–20.

Kurtturuusu on monivuotinen, puolimetrisestä jopa puolitoistametriseksi kasvava pensas. Se muodostaa tehokkaasti juurivesoja, jonka avulla syntyy laajojakin kasvustoja. Kurtturuusu on valloittanut esimerkiksi luonnoltaan arvokkaita hiekkarantoja ja merenrantaniittyjä.

Asetuttuaan rannalle kurtturuusu pystyy juurakkonsa avulla levittäytymään läpitunkemattomiksi tiheiköiksi ja syrjäyttämään täysin alkuperäisen merenrantalajiston. Näin on käynyt myös Stansvikissa.

Stansvikissa on tarkoitus hävittää kurtturuusua mm. näivettämällä. Menetelmä perustuu siihen, että kaikki ruusun lehdet katkaistaan pois. Uudet lehdet ja versot katkaistaan 2–4 kertaa kasvukaudessa ja muutamassa vuodessa pensas nääntyy hengiltä kokonaan.

Menetelmän etuna on se, että myös vaikeasti poistettavat juurakot kuolevat kokonaan ja lopulta jäljelle jäävät vain rangat, jotka voidaan leikata ja hävittää. Lisäksi kasvijätettä syntyy vähemmän kuin jos kasvi revittäisiin kokonaan maasta. Alueelle ei myöskään ala syntymään eroosiota, kun kurtturuusun juuret edelleen sitovat maata, ja kasvin kuoltua kokonaan alueelle on jo todennäköisesti alkanut syntyä muuta kasvustoa. Näivettämisen lisäksi pienempiä taimia kitketään juurineen sekä kerätään kaikki kehittyneet kiulukat eli ruusunmarjat talteen.

Talkoiden tapaamispaikka on ravintola Stansvikin pihalla klo 17.00. Kulkuohjeet: http://www.stansvik.fi/nain-loydat-perille/

Talkootarjoilujen vuoksi ilmoittauduthan seuraavassa osoitteessa:

https://my.surveypal.com/Kurtturuusutalkoot-Stansvikissa-22.8

Löydät ohjeet ja ilmoittautumislinkin myös Facebookista
https://www.facebook.com/Luontoaskel/
https://www.facebook.com/events/1834864729873698 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Armi Koskela, vapaaehtoistyön koordinaattori, Kaupunkiympäristön toimiala puh. 09 31039652, 040 7190824

Tiina Parkkima, hanketyöntekijä, Allergia-, iho- ja astmaliitto puh. 040 145 8288
tiina.parkkima@allergia.fi

Kuvat

Kurtturuusu.
Kurtturuusu.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 2244, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 1691http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnitteluun, rakentamiseen, ylläpitoon ja valvontaan liittyvistä palveluista. Toimiala aloitti 1.6.2017, jolloin Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto, rakennusvirasto, rakennusvalvontavirasto, kiinteistövirasto, ympäristökeskus, asuntotuotantotoimisto ja Helsingin tukkutori yhdistivät toimintansa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päätöstiedote 19.6.201819.6.2018 18:14Tiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päivän kokouksen päätöstiedote on julkaistu sivuillamme osoitteessa: https://www.hel.fi/static/public/hela/Kaupunkiymparistolautakunta/Suomi/Paatostiedote/2018/Kymp_2018-06-19_Kylk_18_Pt/index.html Lisää tietoa kaupunkiympäristölautakunnan toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/kaupunkiymparistolautakunta

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme