Danske Bank Oyj

Starkt intresse bland unga för bostadsplacering – också nya sätt att tjäna på bostäder intresserar

Jaa

Enligt Danske Banks enkät om bostaden som placeringsobjekt är framför allt unga finländare intresserade av bostadsplacering. Utöver de traditionella formerna av bostadsplacering lockar också kortvarig uthyrning av bostaden via olika nya tjänster de unga.

Finländarna ser bostaden allmänt som en bra och trygg investering, vilket också är den vanligaste orsaken till att man väljer att skaffa en placeringsbostad. I enkätsvaren förekom inga skillnader mellan könen i fråga om intresset för bostadsplacering, men unga (18–29 år) ser bostadsägande som ett klart lönsammare och säkrare sätt att utöka sin förmögenhet än andra åldersklasser. Bakom detta ligger troligtvis det faktum att denna åldersklass i praktiken levt hela sitt vuxna liv under rådande låga räntor, då i synnerhet insättningar på bankkonto inte kunnat erbjuda eftersträvad avkastning.

Enligt enkäten äger var åttonde finländare en placeringsbostad och över hälften av dem hade blivit bostadsplacerare när de var under 40 år gamla. Av de unga bostadsplacerarna berättar hela 39 % att de äger en placeringsbostad, då var fjärde (25 %) av samtliga bostadsägare äger en placeringsbostad. De ungas bostäder är således oftare en placeringsbostad. Dessutom säger hela 69 % av de unga att de övervägt att köpa en placeringsbostad i framtiden medan motsvarande siffra för samtliga finländare är 45 %.

– Det är fint att bostadsplacering intresserar unga – för mig berättar det att de unga redan tidigt börjar planera sitt liv på lång sikt, också när det gäller ekonomin och utökandet av förmögenheten. Bostadsplacering kan för många vara en bra lösning – det viktiga är att placeringarna tillsammans bildar en balanserad helhet. Ju yngre man är när man börjar fundera på dessa frågor, desto bättre, konstaterar Kenneth Kaarnimo, direktör för Danske Bank Finlands affärsverksamhet avseende privatkunder.

De unga har enligt enkäten också i övrigt höga planer på att placera. De planerar mer än andra åldersgrupper att i framtiden placera sin förmögenhet förutom i bostäder också i aktier och fonder. De unga verkar vara mångsidigt intresserade av olika sätt att investera.

De unga intresserade av flera olika sätt att tjäna på sin bostad

Enligt enkäten är hemmet för finländarna i första hand deras hem. 47 % av dem som svarade på enkäten är inte på något sätt intresserade av att tjäna pengar på sitt hem. Här förekommer emellertid stora skillnader mellan åldersklasserna. Av de unga (18–29 år) är 73 % intresserade av möjligheterna att tjäna pengar på sitt hem, medan endast 28 % av de tillfrågade i åldersklassen över 60 år uppger att de är intresserade av detta. De unga är således klart mer villiga av att använda sitt hem för att tjäna pengar än de äldre åldersklasserna.

Däremot är 62 % av finländarna intresserade av att tjäna på en sådan ägarbostad där de inte själva bor stadigvarande. Den klart vanligaste formen av bostadsplacering är alltjämt att hyra ut bostaden, men det finns också andra sätt att tjäna på bostäder, till exempel genom att hyra ut sin bostad kortvarigt exempelvis via Airbnb eller för något evenemang.

Något överraskande förekom det inga större skillnader när det gäller inställningen till kortvarig uthyrning av bostaden mellan de stora städerna och landsbygden. Däremot var variationen mellan åldersgrupperna stor också i denna fråga. De unga verkar klart mer intresserade av kortvarig uthyrningsverksamhet.

Av de unga (18–29 år) har 10 % tjänat och 30 % är intresserade av att tjäna pengar på sitt hem genom att hyra ut det eller en del av det för en kortare tid, då endast 4 % av den totala vuxna befolkningen har gjort det och 12 % är intresserade av denna typ av verksamhet. Dessutom överväger 26 % av de unga att i framtiden köpa en bostad enkom för detta ändamål, då endast 16 % av hela befolkningen har motsvarande planer.

– För de unga som planerar att skaffa en placeringsbostad är det viktigt att komma ihåg att kravet på eget kapital ofta är större när man tar lån för en placeringsbostad än när man köper ett hem. Inkomsterna måste dessutom vara stabila, så att ekonomin tål eventuella överraskande kostnader för placeringsbostaden och nödvändiga investeringar samt sådana månader när bostaden kanske står tom. Det lönar sig också att beakta att hyresinkomsterna inte i sin helhet regnar in på ägarens konto, utan från dem betalas ännu bolagsvederlag och skatter. Också banken tar dessa faktorer i bektande vid beviljandet av lån, berättar Kenneth Kaarnimo.

Hurdan är en bra placeringsbostad enligt finländarna?

  • Belägen i tillväxtcentra – i centrum eller i närheten av centrum
  • I regel en enrummare eller tvårummare i ett höghus, men på landsbygden och i de mindre städerna ses också potential i rad- och egnahemshus
  • Till sitt anskaffningspris under 200 000 €
  • Byggd på 2000-talet, dock inte en nyproducerad bostad
  • I gott skick, framför allt bland kvinnor och 60 år fyllda

Enkäten om bostaden som placeringsobjekt:

YouGov genomförde på uppdrag av Danske Bank enkäten ”Asunto sijoituskohteena” med frågor om bostaden som placeringsobjekt. På enkäten svarade sammanlagt 1 510 myndiga personer under perioden 20.9–25.9.2017.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pasi Kuoppamäki, pääekonomisti, Danske Bank, puh. 010 546 7715, pasi.kuoppamaki@danskebank.fi
Jukka Appelqvist, ekonomisti, Danske Bank, puh. 044 263 1051, jukka.appelqvist@danskebank.fi

Tietoja julkaisijasta

Danske Bank Oyj
Danske Bank Oyj
Televisiokatu 1, PL 1275
00075 DANSKE BANK

https://www.danskebank.fi/

Danske Bank Oyj
Televisiokatu 1
00075 DANSKE BANK

+358 (0)50 422 6644 

https://www.danskebank.fi/

Danske Bank är den tredje största banken i Finland och tillhandahåller tjänster för cirka en miljon finländska hushåll, företag och institutioner med hjälp av gedigen expertis och innovativa digitala lösningar. Vår vision är att vara den mest tillförlitliga finansiella partnern och vårt mål är att skapa långsiktigt värde för våra kunder, investerare och för de samhällen som vi är en del av. Danske Bank Abp ingår i den nordiska Danske Bank-koncernen. www.danskebank.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Danske Bank Oyj

Sijoittajan personal trainer hyppäsi mobiiliin16.1.2018 15:00Tiedote

Sijoittajat ovat jo pitkään käyneet kauppaa mobiililaitteillaan, ja varainhoitoakin on automatisoitu. Kuitenkaan ratkaisuja, jotka tarjoaisivat sijoittajalle aidosti digitaalisesti neuvoja omien sijoituspäätösten tekemiseen, ei ole ollut. Danske Bank tuo nyt sijoitusneuvojan suomalaisten älypuhelimiin. Sijoittaja saa reaaliaikaisesti ja omaan sijoitusprofiiliinsa perustuen neuvoja, kun tapahtuu hänen salkkuunsa vaikuttavia muutoksia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme