Startup-yhteisö: Tutkimukseen ja tuotekehitykseen neljä prosenttia bruttokansantuotteesta
Suomen startup-yhteisö iloitsee hallituksen kehysriihessä tekemästä päätöksestä kohdistaa tutkimukseen ja tuotekehitykseen 350 miljoonaa euroa lisävaroja. Tulevaisuudessa Suomen kokonaispanostus tulisi olla neljä prosenttia bruttokansantuotteesta.

Ukrainan sodan ja koronan synkistämässä talouden toimintaympäristössä Suomen hallituksen päätös panostaa tutkimukseen ja kehitykseen (T&K) luo uskoa tulevaan myös startup-yrittäjien keskuudessa. “Näin toimittiin myös 1990-luvulla, ja päätösten tuloksia saimme kerätä muun muassa Nokian nousun kautta”, Suomen startup-yhteisön toimitusjohtaja Riikka Pakarinen kiittää.
Kansainvälisessä vertailussa Suomi on kuitenkin vielä kaukana kärjestä. Suhteessa bruttokansantuotteeseen, Suomen sijoitus tutkimus- ja tuotekehityksen panostuksessa on vasta yhdestoista. Esimerkiksi Tanska (3,1% / BKT) ja Ruotsi (3,4%) ovat Suomea (2,8%) selvästi korkeammalla tasolla. OECD:n vertailussa T&K-panostuksen kärkimaista esimerkiksi Etelä-Korea panostaa lähes viisi prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen. “Meidän tulisi ottaa ennakkoluulottamasti mallia myös kaukaisemmista, teknologisesti edistyksellisistä maista”, Pakarinen toteaa.
T&K-rahaa alueille
Kehysriihineuvotteluissa hallitus päätti lisätuesta Suomen Akatemialle, strategisen tutkimusrahoituksen kasvattamisesta sekä täysin uusina työkaluina alueellisen T&K-rahoituksen sekä yrityksille kohdistetun T&K-verokannustimen. “On tärkeää, että yrityksille on kannustimia kasvattaa tuotekehitystään”, toimitusjohtaja Pakarinen sanoo. “Uusien yritysten ja innovaatioiden syntyminen on maamme talouden kannalta elintärkeää.” Startup-yhteisöön kuuluvien yritysten vienti on kasvanut nopeasti ja nykytahdilla se on vuoteen 2030 mennessä yhteensä kymmenen miljardia euroa vuodessa – eli metsä- ja metalliteollisuuden suuruinen. “Tämä toteutuu vain, jos kehitystä tuetaan. T&K-lisäpanostus on askel oikeaan suuntaan, mutta tällä tiellä tulee jatkaa. Tulevina hallituskausina Suomen T&K-panostukset tulisi nostaa neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta, mukaan lukien yritysten osuus”, Pakarinen linjaa. Nämä päätökset vaikuttavat myös Suomen vetovoimaisuuteen ulkomaisten investointien ja osaajien silmissä.
Kriisit avaavat mahdollisuuksia
Suomi varautuu nyt nopeisiin muutoksiin maan energiahuollossa. Tämä avaa uusia mahdollisuuksia paitsi vihreään energiatuotantoon, myös muihin innovaatioihin huoltovarmuuden ja turvallisuuspolitiikan saralla. “Suomessa on jo lukuisia kasvu- ja startup-yrityksiä, jotka kehittävät uusia ratkaisuja energian tuotantoon ja vihreään siirtymään”, Suomen startup-yhteisön ekonomisti Youssef Zad muistuttaa. “Näiden yritysten tutkimus- ja tuotekehitystyön tukeminen on tärkeää myös maamme tulevaisuuden kannalta.”
Lähde: Gross domestic spending on R&D (indicator). OECD (2022), doi: 10.1787/d8b068b4-en (Accessed on 05 April 2022).
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anna BrchiskyViestintäSuomen startup-yhteisö
Puh:+358415458441anna@startupyhteiso.comRiikka PakarinenToimitusjohtajaSuomen startup-yhteisö
riikka@startupyhteiso.comJan ErolaYhteiskuntasuhteetSuomen startup-yhteisö
Puh:+358405064612jan@startupyhteiso.comKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Suomen startup-yhteisön muodostaa yli 130 eri suomalaista kasvuyritystä kasvun eri vaiheista, aina alkuvaiheen yrityksistä kymmensarvisiin asti. Startup-yhteisö ei ole edunvalvontajärjestö yksittäiselle toimialalle, vaan uskomme yhdessä tekemisen voimaan – uhkien sijaan näemme ympärillämme mahdollisuuksia. Startup-yhteisön tavoitteena on rakentaa Suomesta maailman paras paikka yrittää, opiskella ja elää.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen startup-yhteisö
The First Ever Finnish Startup Barometer: The Talent Shortage Is Getting Worse, But Confidence In Growth Remains Strong5.5.2022 08:05:00 EEST | Press release
The majority of companies that responded to the first Finnish startup barometer estimate that they will increase their headcount in the near future. At the same time, more than half say the shortage of skilled labor is the biggest barrier to business growth.
Startup-yhteisön ensimmäinen barometri: Osaajapula muuttunut entistä hurjemmaksi, mutta usko kasvuun on vahva5.5.2022 08:05:00 EEST | Tiedote
Valtaosa ensimmäiseen startup-barometriin vastanneista yrityksistä arvioi kasvattavansa henkilöstömääräänsä lähitulevaisuudessa. Samalla yli puolet kertoo osaavan työvoiman puutteen olevan este kasvulle.
Kryptolainsäädäntö, alustatalous ja työperäinen maahanmuutto – Suomen startup-yhteisö julkaisi uudet poliittiset tavoitteensa21.4.2022 10:00:00 EEST | Tiedote
Suomen startup-yhteisö julkaisi tänään yhteisön poliittiset tavoitteensa tulevaan hallituohjelmaan. Yhteisön poliittiset tavoitteet ovat saaneet alkunsa yhteisön lähes 130 jäsenyritykseltä, joiden joukkoon kuuluu sekä Suomen suurimpia kasvuyrityksiä, että aivan alkuvaiheen startup-yrittäjiä. Tavoitteet tiivistävät suomalaisen startup-ekosysteemin toiveet ja konkreettiset ideat poliittisille päättäjille.
Finnish Startup Community's goals for the next governmental program: crypto legislation, platform economy and climate startups21.4.2022 10:00:00 EEST | Tiedote
The Finnish Startup Community announced today its new, community-driven policy goals for the future governmental program. The community's political goals stem from the community's nearly 130 member companies, including Finland's largest growth companies and the early-stage startups. These goals summarize the wishes and concrete ideas of the Finnish startup ecosystem for Finnish policymakers.
Kutsu: Suomen startup-yhteisö julkaisee poliittiset tavoitteensa19.4.2022 07:35:57 EEST | Tiedote
130 suomalaisen startupin ja kasvuyrityksen koostama Suomen startup-yhteisö julkaisee tavoitteensa ja ehdotuksensa tulevaan hallitusohjelmaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme