VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Statens reform av forskningsfinansieringen framskrider enligt plan

Jaa

Regeringen inledde 2013 en reform av forskningsinstituten och forskningsfinansieringen, varigenom Finlands Akademi och statsrådets kansli finansierar beslutsstödande forskningsprojekt. Enligt Statens revisionsverks utredning har de nya formerna av forskningsfinansiering organiserats enligt de riktlinjer som statsrådet har dragit upp för verksamheten. Finansiärerna och ministerierna har infört nya handlingssätt för finansiering av projekt vars resultat kan användas som underlag för samhälleliga beslut.

Statens revisionsverk har granskat totalreformen av statens forskningsinstitut och forskningsfinansiering. Syftet med reformen är bland annat att ta fram information som underlag för beslut och stärka mångvetenskaplig och högklassig forskning som är relevant för samhället. Revisionsverket granskade organiseringen av finansiering som beviljas av Rådet för strategisk forskning och finansiering som beviljas genom statsrådets gemensamma utrednings- och forskningsverksamhet. Dessutom utredde revisionsverket hur ministerierna utnyttjar resultaten av de finansierade projekten som beslutsunderlag och vid lagberedning.

Finansieringen av strategisk forskning och finansieringen genom den gemensamma utrednings- och forskningsverksamheten har organiserats i linje med statsrådets beslut om totalreformen av forskningsinstituten och forskningsfinansieringen. Inom finansieringsformerna har introducerats nya metoder för val och uppföljning av projekt som finansieras samt för utnyttjande av resultaten. Sådana nya metoder är effektrapporter samt nyttjande- och kommunikationsplaner som stärker forskningens effekt redan under projekten. Finansieringen genom statsrådets gemensamma utrednings- och forskningsverksamhet har också ökat samarbetet mellan förvaltningsområdena. Visserligen finns det ännu utrymme för förbättring.

”Ett elektroniskt projekthanteringsverktyg för statsrådets gemensamma utrednings- och forskningsverksamhet skulle minska den administrativa bördan vid beredningen och uppföljningen av finansieringen och göra projektprocessen smidigare”, säger överrevisor Hannele Isola-Miettinen från Statens revisionsverk.

Finansieringen av strategisk forskning och finansieringen genom den gemensamma utrednings- och forskningsverksamheten avviker från de övriga formerna av forskningsfinansieringen genom att de täcker kostnaderna för forskningsprojekten till 100 procent. Enligt revisionsverkets uppskattning hänför sig över en tredjedel av kostnaderna i projekt som omfattas av någondera finansieringsformen till allmänna verksamhetskostnader, som till exempel kostnader för administration, stödtjänster och lokaler.

”Finansiärerna bör ha mer noggrann och öppen kontroll över forskningsprojektens kostnadsstruktur. De ska ge akt på allmänna kostnader om de verkar vara onormalt höga. Dessutom bör de på lämpligt sätt följa upp de resurser som allokerats till beredning och ansökning av finansieringen”, säger Hannele Isola-Miettinen.

Meddelande och revisionsberättelse finns på webbplatsen VTV.fi

Mer information

Hannele Isola-Miettinen, överrevisor
Tfn 040 732 0973
hannele.isola-miettinen@vtv.fi

Anna-Liisa Pasanen, revisionschef
Tfn 040 733 2503
anna-liisa.pasanen@vtv.fi

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
Porkkalankatu 1, PL 1119
00101 Helsinki

09 4321http://www.vtv.fi

Statens revisionsverk (VTV) finns i anknytning till riksdagen och är den högsta externa revisorn, som reviderar skötseln av statsfinanser, övervakar finanspoltiken och utövar tillsyn över parti- och valfinansieringen. Med oberoende revisionsarbetet säkerställer verket att statens medel används för av riksdagen beslutade ändamål på ett lagenligt och ändamålsenligt sätt och att finanspolitiken utövas på ett hållbart sätt.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Tilläggsfinansieringen till Makera har sammanslagits med investeringsstöden för jordbruk – dess inverkan på målen för den bioekonomiska strategin går inte att utvärdera10.1.2019 06:45Tiedote

Tilläggsfinansieringen på 90 miljoner euro till Gårdsbrukets utvecklingsfond har sammanslagits med direkta investeringsbidrag, som ska stödja lönsamheten och konkurrenskraften inom jordbruket. Det är dock inte självklart att direkta bidrag är förmånliga för statsekonomin, utan alternativa former av investeringsstöd också bör övervägas.

Makeran lisärahoitus yhdistetty maatalouden investointitukiin – lisärahoituksen vaikutuksia biotaloustrategian tavoitteisiin ei voida arvioida10.1.2019 06:45Tiedote

Maatilatalouden kehittämisrahastolle myönnetty 90 miljoonan euron lisärahoitus on sulautettu suoriin investointiavustuksiin, joiden tarkoitus on tukea maatalouden kannattavuutta ja kilpailukykyä. Ei kuitenkaan ole itsestään selvää, että suorat avustukset ovat edullisia valtiontaloudelle, vaan myös vaihtoehtoisia investointitukimuotoja tulisi arvioida.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme