Helsingin yliopisto

Statiineista hyötyä silmänsisäisen arpikudoksen ehkäisyssä?

Jaa

Potilaan käyttämä statiinilääkitys näyttää pienentävän uusintaleikkauksen riskiä potilailla, joille tehdään lasiaisen poistoleikkaus verkkokalvoirtauman vuoksi, osoittaa suomalaistutkimus. Tutkijoiden mukaan statiinit saattava ehkäistä silmänsisäisen arpikudoksen muodostumista.

Kuva: 123rf
Kuva: 123rf

Helsingin yliopistollisessa sairaalassa tehty väestöpohjainen kohorttitutkimus pohjautui laajaan suomalaiseen silmäkirurgisesti hoidettujen potilaiden rekisteriaineistoon. Tutkimuksessa käytiin läpi 5 709 verkkokalvokirurgiseen leikkaustoimenpiteeseen tulleen silmäpotilaan uusintaleikkauksia vuosilta 2008 – 2014. Tulokset osoittivat, että leikkauksen aikana käytössä ollut statiinilääkitys oli yhteydessä 28 prosenttia pienempään uusintaleikkauksen riskiin potilailla, joille oli verkkokalvon irtauman takia tehty niin sanottu primaarivitrektomia, lasiaisen poistoleikkaus.

Statiinilääkitys ei sen sijaan näyttänyt olevan yhteydessä uusintaleikkauksen riskiin muissa verkkokalvokirurgisissa silmäsairausryhmissä, kuten esimerkiksi ikään liittyvässä verkkokalvon ryppykalvoleikkauksessa tai diabeettisen verkkokalvosairauden hoitamiseksi tehdyssä lasiaisen poistoleikkauksessa.

– Statiinihoidosta näyttää olevan hyötyä yleisimmässä vakavassa verkkokalvosairaudessa, pahimmillaan sokeutumiseen johtavassa verkkokalvoirtaumassa, toteaa tutkimusta johtanut dosentti Sirpa Loukovaara HYKS:n silmäklinikasta.

– Systeemisestä statiinilääkityksestä saattaa siis olla hyötyä paitsi sydän- ja verisuonisairauksien ehkäisemisessä myös silmäterveyden kannalta.

Statiinilääkityksen hyöty verkkokalvoirtaumapotilailla selittyy todennäköisesti lääkkeen vaikutuksella silmänsisäiseen tulehdukseen ja arpikudoksen muodostumiseen, tutkijat arvelevat.

– Aikaisemmat työmme olivat antaneet viitteitä siitä, että statiinien käyttäjillä lasiaisesta mitattavien arpimuodostusprosessiin liittyvien biokemiallisten merkkiaineiden pitoisuudet ovat alhaisempia kuin statiinia käyttämättömillä verrokeilla, ja sen vuoksi pidimme aiheellisena tutkia tätä asiaa, Loukovaara kertoo.

Tutkimustulos on merkittävä havainto silmätautien alalla, mutta ei sinällään muuta verkkokalvoirtauman takia leikattujen potilaiden hoitokäytäntöjä. Jatkotutkimuksiin se kuitenkin antaa aihetta.

– Tällä hetkellä ei ole käytettävissä lääkkeellistä hoitoa, jolla voitaisiin turvallisesti ehkäistä silmänsisäistä arpikudoksen muodostumista, joten statiinien mahdollista hyötyä tällä alueella kannattaa tutkia. On mahdollista, että tulevaisuudessa statiinilääkitystä voidaan tarjota siitä hyötyville verkkokalvoirtaumapotilaille implanttina tai silmänsisäisenä lääkeruiskeena, Loukovaara pohtii.

Lisätietoja:

Dosentti Sirpa Loukovaara, HUS ja Helsingin yliopisto
Puh. 050 427 1566
Sähköposti: sirpa.loukovaara@hus.fi

Viitteet:
Loukovaara S, Sahanne S, Takala A, Haukka J (2017): Statin use, and vitreoretinal surgery: Findings from a Finnish population-based cohort study. Acta Ophthalmol 16 January 2018   DOI: 10.1111/aos.13641

Tuuminen R, Sahanne S & Loukovaara S (2014): Low intravitreal angiopoietin-2 and VEGF levels in vitrectomized diabetic patients with simvastatin treatment. Acta Ophthalmol 92(7):675-681. DOI: 10.1111/aos.12363

Tuuminen R, Haukka J & Loukovaara S (2015): Statins in rhegmatogenous retinal detachment are associated with low intravitreal angiopoietin-2, VEGF and MMP-2 levels and improved visual acuity gain in vitrectomized patients. Graefes Arch Clin Exp Ophthalmol 253(10):1685-1693. doi: 10.1007/s00417-014-2873-2.

Kuvat

Kuva: 123rf
Kuva: 123rf
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Suomalaistutkimus avaa älyllisen kehitysvammaisuuden perinnöllistä taustaa12.2.2019 10:45:06Tiedote

Helsingin yliopiston koordinoiman tuoreen tutkimuksen mukaan sekä vakavan älyllisen kehitysvammaisuuden että lievempien älyllisen kehityksen häiriöiden taustalta löytyy perinnöllisiä riskitekijöitä. Riskitekijät ovat kuitenkin erilaisia eri kehitysvammaryhmissä. Lievemmät häiriöt johtuvat pääasiassa lukuisien geenialueiden yhteisvaikutuksesta, kun taas vakavissa kehitysvammoissa yksittäiset geenivirheet ovat tavallisempia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme