Tampereen yliopisto

Statiinien käyttö vaikuttaa eturauhassyövän seulonnan tuloksiin

Jaa

Eturauhassyövän seulonnan tulokset eroavat kolesterolia alentavaa statiinilääkitystä käyttäneillä miehillä muusta väestöstä, osoittaa Tampereen yliopistossa tehty tutkimus. Statiinien käyttäjillä seulonta ei suurentanut eturauhassyövän ilmaantuvuutta kuten muilla miehillä.

Tutkimuksessa havaittiin selvin ero matalan riskin syövässä, jossa ilmenee seulonnan aiheuttama ylidiagnostiikka. Tällaisia matalan riskin kasvaimia löytyi seulonnan seurauksena selkeästi vähemmän statiinien käyttäjillä. Korkean riskin syöpien löytymisessä ei sen sijaan ollut eroa statiinien käytön mukaan. Seulontaryhmässä eturauhassyövän aiheuttama kuolleisuus oli seulomatonta ryhmää hieman matalampi sekä statiineja käyttäneillä että muilla miehillä.

— Tutkimus tuo merkittävää uuta tietoa, sillä statiinien käyttö on erittäin yleistä eikä eturauhassyövän seulonnan vaikutuksia ole aiemmin arvioitu suhteessa statiinien käyttöön, kertoo professori Teemu Murtola Tampereen yliopiston lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnasta.

Tutkimuksen julkaisi arvostettu JAMA Oncology -tiedelehti.

Havaintoja voi selittää se, että statiinien käyttö parantaa eturauhassyövän seulonnan tarkkuutta. Silloin vaaralliset syöpätyypit löytyvät seulonnan myötä näillä miehillä yhtä hyvin kuin muillakin, mutta statiinien käyttäjillä seulontaan liittyy vähemmän niin sanottua ylidiagnostiikkaa, eli sellaisten matalan riskin eturauhassyöpien löytymistä, jotka eivät erittäin hitaan kasvutaipumuksensa vuoksi aiheuta uhkaa terveydelle.

Toinen mahdollinen selitys voi tutkijoiden mukaan olla, että statiineja käyttävät miehet ovat valikoitunut ryhmä, joka käyttää muutenkin aktiivisesti terveyspalveluita ja heille on tehty PSA-määrityksiä myös systemaattisen seulonnan ulkopuolella. Tällöin tutkimuksen piirissä tehdyllä lisäseulonnalla ei ole niin suurta vaikutusta.

Tutkimus perustui vuosina 1996—1999 aloitetun suomalaisen eturauhassyövän seulontatutkimuksen aineistoon. Tutkimuksessa oli mukana yhteensä noin 80 000 miestä, joista hieman alle 32 000 miestä osallistui neljän vuoden välein toteutettuun PSA-testiin perustuvaan seulontaan. Hankkeen toteuttivat yhteistyössä Tampereen ja Helsingin yliopistot, sekä HUS ja TAYS.

Arla Vettenranta, Teemu J. Murtola, Jani Raitanen, Paavo Raittinen, Kirsi Talala, Kimmo Taari, Ulf-Håkan Stenman, Teuvo L. J. Tammela, Anssi Auvinen: Outcomes of Screening for Prostate Cancer Among Men Who Use Statins. JAMA Oncol. Published online November 24, 2021.
doi: http://doi.org/10.1001/jamaoncol.2021.5672

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Urologian professori Teemu Murtola
teemu.murtola@tuni.fi
Tampereen yliopisto, lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunta
Tampereen yliopistollinen sairaala, urologian klinikka

LL Arla Vettenranta
arla.vettenranta@tuni.fi
Tampereen yliopisto

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Väitös: Tietojärjestelmämuistutus ja tulospalkkakannuste parantavat lääkäreiden diagnoosien kirjaustasoa perusterveydenhuollossa1.12.2021 10:28:13 EET | Tiedote

Perusterveydenhuollon asiakas- ja potilastietojärjestelmissä diagnoosien kirjaustaso on ollut vuosikausia riittämättömällä tasolla, mikä on rajoittanut tietojärjestelmien hyödyntämistä palvelujen laadun ja vaikuttavuuden arvioinnissa. Lääketieteen lisensiaatti Tuomo Lehtovuori keskittyy väitöstutkimuksessaan arvioimaan tietojärjestelmämuistutuksen ja ryhmätulospalkkauksen vaikutusta diagnoosien kirjaustasoon. Tutkimus osoitti molemmat menetelmät toimiviksi.

Väitös: Retriittimäinen työskentely rauhoittaa tietotyön sykettä ja tukee reflektiivistä työotetta30.11.2021 09:46:15 EET | Tiedote

Tietotyön pirstaleisuus ja rajojen hämärtyminen aiheuttavat haasteita työn ja uran hallinnalle. VTM Hanne Vesala tutki väitöskirjassaan, miten väliaikainen työympäristön vaihdos luonnonläheiseen ja maaseutumaiseen saaristoympäristöön yksin tai yhdessä kollegojen kanssa vaikutti tietotyöläisten työskentelyyn ja koettuun hyvinvointiin. Tutkimuksessa havaittiin, että epätavallinen työympäristö voi synnyttää luovan liminaalitilan, jossa työn ja uran kehittäminen saavat sysäyksen eteenpäin yhteisöllisessä ilmapiirissä.

Tampereen yliopiston yhteistoimintaneuvottelut ovat päättyneet ja muutoskeskustelut käynnistyvät29.11.2021 13:08:24 EET | Tiedote

Tampereen yliopiston keskitettyjä tukipalveluja koskevat yhteistoimintaneuvottelut päättyivät 16.11. Työnantaja on 29.11. antanut työntekijöiden edustajille selvityksen päätöksistä ja jatkavasta organisaatiosta. Työsuhteen päättämistä, uusien tehtävien tarjoamista tai eläkkeelle siirtymistä koskevien muutoskeskustelujen kutsut lähetetään 29.-30.11. niille työntekijöille, joita muutos koskee.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme