Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Statsrådet har godkänt redogörelsen om medlemskap i Nato

Dela

Rysslands invasion av Ukraina har inneburit en grundlig förändring i Finlands och Europas omvärld och säkerhetspolitiska omgivning. Statsrådet har söndagen den 15 maj 2022 godkänt en redogörelse om Finlands anslutning till Nordatlantiska fördragsorganisationen (Nato).

Redogörelsen beskriver grunderna för Finlands medlemskap i Nato.  I redogörelsen föreslår statsrådet att republikens president, i enlighet med 93 § 1 mom. i grundlagen, beslutar att Finland ansöker om medlemskap i Nato efter att riksdagen har hörts. 

Genom att ansluta sig till försvarsalliansen Nato stärker Finland sin egen säkerhet i den förändrade omvärlden. I och med Natomedlemskapet blir Finland en del av Natos kollektiva försvar och omfattas således av säkerhetsgarantierna enligt artikel 5 i Nordatlantiska fördraget. Ett Natomedlemskap ger Finland möjlighet att vara med och fatta beslut om säkerhetspolitiska frågor som är centrala för Finland.

Som Natomedlem bidrar Finland till en starkare försvarsallians. Finlands Natomedlemskap skulle också stärka stabiliteten och säkerheten i Östersjöregionen och Nordeuropa.

Varken Finlands grundlag eller lagstiftning begränsar Finlands möjligheter att alliera sig militärt. En anslutning skulle inte påverka Ålands ställning, som grundar sig på internationella avtal, och Ålands ställning är inte heller ett hinder för medlemskap.

Riksdagen behandlar redogörelsen i plenum måndagen den 16 maj. Efter riksdagsbehandlingen kan republikens president efter föredragning från statsrådet besluta om att Finland inleder anslutningsförhandlingarna med Nato. 

Länk till redogörelsen

Mer information:

Johanna Sumuvuori, utrikesministerns statssekreterare, tfn 0295 160 983

Joel Linnainmäki, utrikesministerns specialmedarbetare, tfn 0295 350 466

Lauri Hirvonen, ambassadråd, utrikesministeriet, tfn 0295 350 063, fornamn.efternamn@formin.fi

Salla Sammalkivi, ambassadråd, utrikesministeriet, tfn 0295 350 020, fornamn.efternamn@formin.fi

Bilder

Länkar

Om

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto

0295 16001http://um.fi

Följ Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Mediakutsu: ulkoministeri Haaviston ja puolustusministeri Kaikkosen tiedotustilaisuus4.7.2022 13:09:32 EEST | Tiedote

Naton jäsenmaat valmistautuvat allekirjoittamaan Suomen Nato-jäsenyyttä koskevan liittymispöytäkirjan Naton suurlähettiläiden toimesta Naton neuvostossa tiistaina 5. heinäkuuta. Ulkoministeri Pekka Haavisto osallistuu allekirjoitustilaisuuteen. Myös Ruotsin Nato-jäsenyyttä koskeva liittymispöytäkirja allekirjoitetaan samassa tilaisuudessa. Tilaisuuden jälkeen Suomen erityisedustusto Natossa järjestää tiedotustilaisuuden asian johdosta.

Finlands anslutning till Nato framskrider: Finlands delegation ledd av utrikesminister Pekka Haavisto för anslutningssamtal med Nato i Bryssel4.7.2022 11:56:01 EEST | Tiedote

Natos medlemsländer förbereder sig på att deras Natoambassadörer ska underteckna anslutningsprotokollet för Finlands medlemskap i Nato vid Nordatlantiska rådets sammanträde tisdagen den 5 juli. Utrikesminister Pekka Haavisto närvarar vid undertecknandet. Det anslutningsprotokoll som gäller Sveriges Natomedlemskap undertecknas också vid samma tillfälle. Efter att anslutningsprotokollet har undertecknats får Finland observatörsstatus i Nato.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum